Dumitru Diacov, Дмитрий Дьаков

Dumitru Diacov, despre cine va fi viitorul premier

1428
(reînnoit 06:53 17.11.2015)
Partidul Democrat va decide cine va fi şi cărei formaţiuni politice îi va reveni funcţia de premier, doar după ce va fi clar cine participă la formarea coaliţiei de guvernare şi cu condiţia ca să fie minim 51 de voturi.

CHIŞINĂU, 17 nov – Sputnik. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a declarat pentru Sputnik că despre candidatura viitorului premier se va discuta doar după ce va fi clar cine participă la negocierile cu privire la crearea unei noi coaliţii majoritare de guvernare.

„Vom discuta despre candidatura premierului când va fi clar cine participă la negocieri şi când vom fi siguri că avem minim 51 de voturi necesare”, a declarat democratul. 

Diacov a menţionat pentru Sputnik că nu este clar nici cărei formaţiuni îi va reveni funcţia de prim-ministru, asta chiar dacă PLDM va fi de acord să revină la masa tratativelor.

Democratul a declarat că PD pledează mai mult pentru o coaliţie pro-europeană care să fie formată din PD, PLDM, PL şi deputaţii uniţi în jurul neafiliatului Iurie Leancă.

Diacov a menţionat pentru agenţie că nu este exclus şi un vot comun cu comuniştii pentru viitorul guvern, dar şi pentru preşedintele ţării, însă fără ca PCRM să facă parte din coaliţia de guvernare.

Democratul a precizat că o coaliţie cu socialiştii nu se pune în discuţie.  

Preşedintele de onoare al PD mai aşteaptă ca PLDM să ia o decizie în urma căreia să se alăture la discuţiile cu privire la crearea unei noi alianţe cu democraţii şi liberalii.

Liberal-democratul Tudor Deliu a declarat pentru Sputnik că PLDM nu şi-a schimbat decizia luată la Consiliul Politic al formaţiunii de a nu participa la negocierile cu PD. Deputatul a precizat că imediat ce vor fi schimbate opţiunile PLDM, opinia publică va fi anunţată. De asemenea, Deliu a reiterat că PLDM rămâne unit şi nici un deputat liberal-democrat nu se va alătura separat discuţiilor.

Preşedintele Nicolae Timofti a invitat fracțiunile parlamentare la consultări privind desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. La aceste discuţii au participat doar fracţiunile PD, PL, PCRM şi cei trei deputaţi din grupul Leancă. PLDM şi PSRM au refuzat să participe la aceste consultări.

Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul a 65 de deputaţi. Votul de neîncredere a fost acordat în contextul asocierii lui Streleţ cu Vladimir Filat, care este învinuit în dosarul fraudelor bancare.

1428
Tagurile:
Diacov, guvernare, premier, Moldova
Тема:
Toamna demisiilor (70)
Tematic
Marian Lupu confirmă: unii deputaţi PLDM vor să facă parte din coaliţia cu PD
Lupu regretă că cei de la PLDM aşa şi nu vin la negocieri
Victorina Luca

Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

18
(reînnoit 14:58 29.11.2020)
Comunitatea romă din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme. Cele mai importante sunt stereotipurile legate de această etnie, dar și discriminarea în societate.
Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

Romii rămân a fi una din categoriile cele mai expuse discriminării în Moldova. Indiferent că vorbim despre accesul la educație, la serviciile medicale sau angajarea în câmpul muncii, reprezentanții comunității rome se confruntă cu mari bariere.

Avocata Victorina Luca, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, susține că romii din Moldova se integrează cu greu în societate, aceasta însemnând și o discriminarea pe criteriul etnic - romii rămân a fi cea mai discriminate categorie de cetățeni.

"Nu există politici publice de integrare. Sunt o mulțime de stereotipuri în societate, barierele începând cu pregătirea de la grădiniță, școală. Integrarea în câmpul muncii la fel este foarte anevoioasă pentru romi", a declarat pentru Sputnik Victorina Luca.

Avocata afirmă că este nevoie de voință politică pentru a schimba atitudinea societății față de minorități. De exemplu, în țări ca Olanda, Norvegia, Suedia există o politică de integrare extraordinară a persoanelor de etnie romă. Aceștia sunt integrați în societate și chiar dezvoltă afaceri în diverse domenii.

În Republica Moldova nici autoritățile publice locale din majoritatea localităților din Moldova nu cunosc numărul romilor pe care îi au în comunitate. Oficial, în țară sunt doar nouă mii opt sute de romi, în timp ce cifra reală trece de aproximativ 240 de mii.

Cum explică avocata Victorina Luca această situație aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
discriminare, romi
Tematic
Necazul baronului Cerari: Romii pleacă din Moldova


Загрузка...
Doina Rusu

Simptomele pe care le au oamenii după ce au învins COVID-19

139
(reînnoit 12:19 29.11.2020)
Persoanele care au învins infecția COVID-19 resimt încă o bună perioadă consecințele acestui virus. El afectează starea de sănătate, însă simptomele sunt diferite, în funcție de forma de care a suferit pacientul.
Interviu cu Doina Rusu

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", specialistul Doina Rusu din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie a menționat că persoanele care au fost afectate de COVID-19 resimt consecințele infecției chiar și după ce au învins virusul. Din fericire, nu toți pacienții sunt afectați la fel. Conform statisticilor, 60 la sută dintre pacienți pot reveni la viața obișnuită după 2-3 săptămâni, iar 40 la sută resimt consecințele pe un termen mai îndelungat.

Femeie cu mască
© Sputnik / Владимир Трефилов
"Ceea ce simt pacienții după suportarea virusului implică mecanisme autoimune. Rămân niște afecțiuni induse la nivelul sistemului nervos central, se destabilizează procesele metabolice. Unii oameni au nevoie de suport medical chiar și după ce este eliminat virusul din organism. Alții își revin de sine stătător, însă trebuie să adopte un mod de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, somn și odihnă", a declarat în studioul Sputnik specialistul.

Doina Rusu susține că persoanele care au suportat o formă severă a bolii, îndeosebi cei care au trecut prin terapie intensivă, resimt consecințele o perioadă mai îndelungată. După boală, pacienții mai prezintă tuse, dispnee și astenie pronunțată.

În acest sens, în Capitală, a fost deschis și un centru de recuperare post-Covid, destinat persoanelor care au suportat o formă gravă a bolii.

"O bună parte va cădea pe umerii pneumologilor, pentru a preveni sau a gestiona fibroza postinflamatorie. În două-trei luni, situația ar trebui să se îmbunătățească, cu implicarea ajutorului  medical", a precizat Doina Rusu.

Din cauza COVID-19, numărul cazurilor de îmbolnăvire de pneumonie și decese este în creștere. Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, ca urmare, rata mortalității prin pneumonie va crește cu 70 la sută, la nivel mondial, în perioada pandemiei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
simptome, COVID-19
Tematic
Lipsă acută de plasmă pentru cei cu COVID-19: Unde puteți dona
Nu au mai fost atâtea până acum: Număr-record de cazuri noi de COVID


Загрузка...