Armata naţională a RM

Armata Naţională a Moldovei participă la Parada „Marii Uniri” de la Bucureşti

147
(reînnoit 15:29 16.11.2015)
Guvernul va aloca din Fondul de rezervă aproape 102 mii de lei pentru participarea unui contingent al Armatei Naţionale la parada militară de la Bucureşti, România, consacrată Marii Uniri din 1918.

CHIŞINĂU, 16 nov – Sputnik. Ministerul Apărării solicită din Fondul de rezervă al Guvernului aproape 102 mii de lei pentru participarea unui contingent militar al Armatei Naţionale a Republicii Moldova la parada militară de la Bucureşti, România, consacrată Marii Uniri din 1918.

Purtătorul de cuvânt al Comandantului Armatei Naţionale, Ala Diaconu, a declarat pentru Sputnik că militarii moldoveni vor participa al doilea an consecutiv la acest eveniment.

„Un contingent al Armatei Naţionale, format din 31 de militari ai companiei Gărzii de Onoare, au participat anul trecut, la 1 decembrie, în premieră, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României”, a declarat Diaconu.

Plutonul moldovenesc a defilat în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, alături de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi Statele Unite ale Americii. 

Зрители на трибуне на военном параде на Красной площади
© RIA Novosti / Mikhail Klimentiev

Guvernul în exerciţiu are pe agenda şedinţei de miercuri, 18 noiembrie, proiectul de hotărâre cu privire la alocarea mijloacelor financiare Ministerului Apărării în sumă de 101 mii 787 de lei. Potrivit ministerului, din cauză că acest eveniment nu a fost inclus în Planul de activitate externă al Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale pentru anul 2015, pentru participare nu au fost prevăzute surse financiare din bugetul instituţional.

Ministerul Apărării consideră oportună participarea efectivului Armatei Naţionale în componenţa unui pluton de 31 de militari. Din suma totală de aproape 102 mii de lei, peste 68 de mii de lei vor fi achitaţi pentru diurnă, 30 mii de lei pentru transport, peste 3 mii de lei pentru asigurarea medicală şi 300 de lei pentru serviciile de rouming. 

147
Tagurile:
Marea Unire, parada, Buucreşti, Ministerul Apărării, Armata Nationala
Tematic
Armatele Moldovei şi României, reformate în conformitate cu politicile NATO
Militarii Armatei Naţionale sunt instruiţi în testarea chimică a muniţiilor
Veaceaslav Ioniță

Ioniță: Am putea primi ajutor de la UE și Federația Rusă

31
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit în studioului Sputnik Moldova despre relațiile financiare cu partenerii externi și a explicat la ce se poate aștepta țara noastră din partea acestora. 

CHIȘINĂU 5 dec - Sputnik. Orice schimbare de putere duce la o schimbare în relațiile cu partenerii externi. După alegerea Maiei Sandu în calitate de președinte, partenerii occidentali ar putea spori asistența financiară pentru Moldova. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță.

În studioul Sputnik Moldova, el a menționat că "Uniunea Europeană și ceilalți parteneri ai noștri internaționali vor ajuta Republica Moldova, chiar dacă până în prezent nu există rezultate privind „furtul miliardului”. Schimbările în acest sens ar putea să se întâmple în viitorul apropiat, în maximum o lună”. 

Expertul consideră că ajutorul poate veni nu numai din Occident, ci și din Est, ca gest de bunăvoință.

„Ajutorul partenerilor bilaterali poate veni chiar mai repede. Vorbesc despre țări precum România și Polonia. Și nu aș lăsa ajutorul Rusiei pe locul doi", a spus Ioniță.

Autoritățile ar trebui să dezvolte relații economice cu toată lumea, fără o înclinare spre o parte sau alta, spune analistul.

„Aș începe să duc discuții serioase cu Rusia, pentru că nu aș vrea ca noua guvernare să se opună Occidentului și Estului - suntem fie cu aceștia, fie cu ceilalți. Nu. Suntem cu toți cei care sunt cu Moldova”, a conchis expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Federația Rusă, UE, ajutor, Veaceslav Ioniță, expert economic
Tematic
Cum explică Ioniță participarea record la vot în diasporă


Загрузка...
Alexandru Oleinic

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

304
(reînnoit 23:29 04.12.2020)
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

304
Tagurile:
Sesizare, Curtea Constituțională
Tematic
PRO Moldova elaborează cu PAS și PPDA sesizările către Înalta Curte
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...