Засуха в Челябинской области

Ecolog: În Moldova, secetele se vor repeta o dată la doi ani

74
(reînnoit 11:20 10.11.2015)
Potrivit experților, în anii apropiați, Moldova va simți efectele încălzirii globale, iar prețurile la produsele alimentare vor crește cu 20%.

CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik. Din cauza efectelor negative ale încălzirii globale, țăranii moldoveni se vor confrunta cu secetele aproximativ o dată la doi ani, a relatat pentru Sputnik Vladimir Garaba, președintele organizației teritoriale Chișinău a Mișcarea Ecologice din Moldova.

Moldova face parte din grupul de risc

”Din cauza soarelui care va arde necruțător, recoltele nu vor fi prea mari, ceea ce va provoca creșterea considerabilă a prețurilor la produsele alimentare”, a avertizat Garaba.

Anterior, experții Băncii Mondiale au publicat un raport unde se menţionează că din cauza consecințelor încălzirii globale, numărul celor săraci în lume va crește către anul 2030 cu 100 de milioane de persoane, iar prețurile la produsele alimentare se vor majora cu aproximativ 20%.

”Nu există nicio îndoială afupra faptului că Moldova va fi afectată de încălzirea globală. Vor fi secete, vor fi inundații. La noi agricultura nu se mai dezvoltă atât de mult ca mai înainte, nu există sisteme de irigare, nu există un sistem de asigurare a producătorilor agricoli. De aceea, este  necesară o adaptare la schimbările climatice din punctul de vedere al tehnologiilor de producere, al finanțării întreprinderilor agricole, al sistemului de dotații etc.”, a spus Garaba.

E necesar să fie restabilită irigarea

Ecologul vede ieșirea din această situație prin revenirea la vechea tehnologie de păstrare a umidității în sol. Garaba propune să ne gândim la folosirea cât mai largă a culturilor agricole care sunt rezistente la secetă. Dar măsura principală, potrivit specialistului, vor rămâne totuși metodele actuale de irigare.

Trecerea la culturile multianuale

Victor Moroz, doctor în economie, șeful Direcției pentru industrie alimentară a Academiei de Științe a Moldovei a spus că în verile care vor fi tot mai calde, numărul de precipitații nu se va reduce, dar ele vor cădea în perioada de toamnă-iarnă, când ele nu mai pot folosi culturilor agricole.

”În acest an, din cauza secetei aproape că n-a fost apă în Nistru pentru irigație. Din acest motiv, agricultura trebuie modificată, e necesar să se treacă la cultivarea culturilor multianuale”, a precizat Moroz.

În ultimii zece ani, Moldova a fost afectată ca niciodată de  cataclismele naturale. În 2007, în țară a avut loc o fără precedent, după care în 2008 și în 2010 au urmat inundațiile. Ca rezultat, sute de case de locuit au fost distruse de stihie. Anul acesta am avut iarăşi secetă, care a dus la pierderi importante ale recoltei la culturile agricole de bază.

74
Tagurile:
culturi multianuale, irigații, secete, grup de risc, încălzire globală, Moldova
Tematic
Seceta hidrologică seacă Moldova
Secetă hidrologică în Moldova! Se recomandă consumul raţional de apă


Загрузка...