CHIŞINĂU, 15 oct – Sputnik. Serviciul de Informaţii şi Securitate are trei directori adjuncţi noi, numiţi de Preşedintele Nicolae Timofti.
Preşedinţia a anunţat că Timofti, la propunerea directorului SIS, Mihai Balan, i-a numit prin decrete prezidenţiale în funcţiile de directori-adjuncţi ai SIS pe Ruslan Munteanu, Alexandru Jizdan și Alexandru Baltaga.
Deși Maia Sandu a făcut multe promisiuni în campania electorală, deja este remarcat faptul că puține dintre acestea sunt cu adevărat realizate. Aceasta este una dintre marile greșeli comise de către noul președinte, susține analistul politic Ian Lisnevschi.
"Pe segmentul social-economic, Maia Sandu nu a făcut practic nimic. Ba mai mult, la fel ca și alți politicieni a agravat situația prin implicarea directă în procesul de vaccinare. Politicienii încearcă să politizeze acest subiect, fiind conștienți de faptul că oamenii vor fi influențați de declarațiile pe care le fac", a menționat analistul politic.
Mai mult, Ian Lisnevschi a subliniat că atât președintele Maia Sandu, cât și partidul PAS vor fi taxați de societate – acest lucru fiind valabil pentru toți politicienii de la care oamenii au avut așteptări.
"Așa se întâmplă cu orice partid care obține un rezultat politic, iar ulterior își dezamăgește alegătorii. Oamenii au votat pentru o altfel de politică, pentru oameni buni și profesioniști care vor depolitiza instituțiile de stat, vor lupta cu corupția. În realitate, cetățenii nu văd nicio schimbare în acest sens. A fost propus cel mai slab cabinet de miniștri din istoria țării, iar la nivel internațional experții vorbesc tot mai frecvent despre o imagine negativă a țării noastre", a relatat interlocutorul.
Potrivit unui sondaj realizat recent de compania Intellect Group, doar un procent dintre intervievați consideră că lucrurile s-au schimbat spre bine odată cu învestirea noului președinte. În același timp, la capitolul popularitate, Maia Sandu și Igor Dodon au obținut cele mai multe puncte, în raport cu alți politicieni.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Producătoarea și activista civică Diana Crudu susține că este îngrijorată de situația provocată de criza pandemică și economică. Toate problemele luate în ansamblu afectează și cea mai important ramură a economiei țării noastre – agricultura.
Potrivit ei, în anul 2021 ne așteaptă o perioadă plină de provocări, în special la capitolul majorarea prețurilor la produse alimentare.
"Am asistat la creșterea prețurilor carburanților, devalorizarea monedei naționale ș.a. În aceste condiții, creșterea preșurilor la produse este inevitabilă. Deja a crescut prețul pentru carnea de pui și există marele risc să continuie o ușoară creșterere. Desigur că majorarea prețurilor la produsele de bază trage după sine și creșterea prețurilor la alte produse", a precizat producătoarea.
Diana Crudu a mai remarcat că agricultura este baza economiei Republicii Moldova, iar despre acest lucru vorbesc și cifrele de la sine - 30 la sută din populația țării este antrenată în acest domeniu.
"Avem un potențial enorm de dezvoltare și o capacitate de export mult mai mare. Suntem pe locul șase în lume la capitolul producători de nuci, nouă - producători de mere și prune. Totuși, exprotăm în cantități foarte mici. Problema este în inactivitatea și problemele la nivel politic", a subliniat interlocutoarea.
De asemenea, producătoarea a reiterat că agricultura asigură cea mai mare parte din bugetul statului - peste 4 miliarde lei de taxe și impozite sunt plătite de agricultori, iar procesatorilor le revin peste 14 miliarde. Agricultura este și va rămâne cel mai improtant și strategic segment econonomic, a conchis Crudu.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că a convocat astăzi Consiliul Suprem de Securitate pentru a pune în discuție subiecte urgente care afectează cetățenii, dar și securitatea economică a Republicii Moldova. În primul rând, au fost discutate problemele din sectorul asigurărilor.
Membrii Consiliului au venit cu mai multe recomandări către instituțiile statulu. I-au solicitat Procuraturii Generale să investigheze cazurile de utilizare a companiilor din sectorul de asigurări și a conturilor bancare ale acestora în activități de creditare și procese de privatizare a activelor statului conectate la grupuri de interese și implicate în alte fraude investigate.
În cadrul ședinței s-a discutat și despre exportul de grâul.
"Am cerut extinderea restricției la exportul grâului din rezerva de stat, pentru a nu admite creșterea prețurilor la produse de panificație pentru categoriile de cetățeni cu venituri mici", a precizat Maia Sandu.
Președinția i-a solicitat Guvernului în exercițiu prelungirea interdicției privind exportul de grâu din rezerva de stat până în data de 30 iunie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova