CHIŞINĂU, 29 sept – Sputnik. Cheltuielile pentru organizarea unui eventual referendum republican au fost estimate de Comisia Electorală Centrală (CEC) la peste 64,15 milioane de lei.
CEC a aprobat, marţi, devizele de cheltuieli pentru anul 2016. Pentru desfăşurarea activităţii instituției în 2016, au fost estimate ca necesare 52,862 de milioane de lei.
Referendumul constituţional de modificare a mecanismului de alegere a preşedintelui ţării va putea fi organizat după data de 23 ianuarie 2016. Curtea Constituţională (CC) a avizat pozitiv, la 24 iulie curent, sesizarea depusă de un grup de 46 de deputaţi în Parlament din fracţiunile PLDM, PD şi PL cu privire la iniţiativa de revizuire a articolului 78 din Constituţie, ce se referă la procedura de alegere a şefului statului în Parlament.
Conform CC, proiectul de lege constituţională privind revizuirea art.78 din Constituţie poate fi adoptat după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituției.
Amendarea articolului 78 prevede ca preşedintele ţării să fie ales în Parlament în trei paşi, cu 61, 57 şi 51 de voturi.
Potrivit unui aviz al Curţii Constituţionale din septembrie anul trecut, o lege cu privire la modificarea Constituţiei poate fi adoptată după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei respective.
Curtea a reţinut că acest termen de minimum 6 luni are drept scop protecţia Constituţiei, prin asigurarea unei perioade de dezbatere şi reflecţie suficiente în vederea formării unei opinii libere şi în cunoştinţă de cauză.
Plebiscitul constituţional ar trebui să se desfăşoare în intervalul 23 ianuarie – 23 martie, 2016. Mandatul actualului preşedinte al RM, Nicolae Timofti, expiră la 23 martie 2016. Timofti a fost ales de Parlamentul RM la 16 martie 2012 şi a depus jurământul de credinţă la 23 martie. Conform Constituţiei RM, mandatul preşedintelui ţării durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Mandatul preşedintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.
Potrivit Constituţiei RM, în prezent preşedintele ţării este ales de Parlament prin vot secret. Şeful statului este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, adică 61 din 101. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Daniela Demișcan a precizat că, în conformitate cu Ordinul Nr.93 aprobat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, fiecare cetățean al țării noastre căruia i se va administra și cea de-a doua doză de vaccin va primi un certificat de confirmare.
Certificatul va fi eliberat în cadrul instituției medicale unde va avea loc administrarea și va fi eliberat imediat după procedura de imunizare."Certificatul va fi într-o formă simplă, va fi indicat IDNP-ul persoanei, instituția care a efectuat vaccinul, doza de vaccin, producătorul, seria de licență în limba de stat, engleză și rusă", a precizat Daniela Demișcan.
Potrivit specialistului, certificatul de vaccinare ar putea permite călătoriile fără restricții în alte țări, dacă acest lucru va fi solicitat la trecerea frontierei.
Totuși, deocamdată, la nivel european nu s-a luat o decizie referitor la obligativitatea deținerii unui asemenea certificat.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Pe data de 4 martie, angajații unor noduri feroviare din țară desfășoară concomitent câteva acțiuni de protest la Chișinău – la Direcția ÎS ”Calea Ferată din Moldova”, în preajma Președenției și a Parlamentului. Participarea și-au anunțat-o deja angajații nodurilor feroviare Bălți, Bender, Basarabeasca, Ocnița, Ungheni și Chișinău.
”Am invitat conducerea Căii Ferate la mitingul nostru de protest, care a avut loc recent la Ocnița - spune șeful sindicatului feroviarilor din Ocnița, Dumitru Fesiuc. – Însă nimeni așa și nu a venit la noi. Pentru ca să fim auziți, am venit noi la Chișinău”
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik. Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului rusesc ”Sputnik V” în portofoliul comun al comenzilor, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Anterior, Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat demararea procedurii de expertizare a vaccinului rusesc Sputnik V. EMA nu a precizat care vor fi termenele în care va putea fi aprobat preparatul, însă au anunțat că examinarea va avea loc în regim de urgență.
“Trebuie să facem o diferență între ceea ce face EMA, procedurile ei de expertizare etapizată, iar pe de altă parte – portofoliul vaccinurilor UE. În prezent nu există negocieri cu privire la includerea Sputnik V în portofoliul comun european. Strategia noastră de vaccinare reprezintă o strategie a Comisiei Europene și a statelor membre. Comisia Europeană și statele membre ar putea decide în orice moment includerea unui vaccin în acest portofoliu”, a declarat el.
În prezent, pe piața Uniunii Europene există trei vaccinuri pentru care au fost eliberate autorizații de punere pe piață: al companiei Pfizer/BioNTech (până la 600 milioane de doze), Moderna (două contracte a câte 460 milioane de doze) și AstraZeneca (până la 400 de milioane de doze).
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova