Село Пушкино в Модавии

Analiză: calitatea apei în râurile din Moldova lasă de dorit

4243
(reînnoit 17:59 12.10.2015)
Direcţia Monitoring al Calităţii Mediului din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat a făcut o evaluare a calităţii apei în râurile Moldovei.
CHIŞINĂU, 26 sept – Sputnik. Râurile Prut şi Nistru reprezintă principalele artere ale Republicii Moldova, apa cărora este folosită conform necesităţilor populaţiei. Potrivit unei analize a Direcţiei Monitoring al Calităţii Mediului din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), calitatea apei acestor râuri după indicii hidrochimici (IPA) pe parcursul anilor 2010 – 2014 corespunde claselor  de calitate II-III (curată — poluată moderat). 
râul Bâc река Бык
Primăria Chişinău

În Nistru se evidenţiază o poluare mai pronunţată în avalul oraşelor şi localităţilor de pe cursul râului. O dată cu înaintarea râului pe teritoriul Republicii Moldova cresc şi concentraţiile elementelor biogene, ceea ce denotă influenţa antropică semnificativă pe care o exercită localităţile urbane şi rurale amplasate în bazinul hidrografic al Nistrului.

Calitatea apei râurilor mici, în anul 2014, se caracterizează printr-un grad înalt de poluare cu ioni de amoniu, nitriţi, produse petroliere, fenoli, detergenţi anioni-activi, consumul biochimic de oxigen CBO5 şi un nivel redus al conţinutului de oxigen dizolvat în apă. 

Starea râurilor mici, în urma creşterii presiunii antropice şi climatice este estimată ca dezastruoasă. Apele neepurate sau epurate insuficient, continuă sa fie evacuate în râuri. Acestea primesc apele reziduale şi sunt un mediu pentru dezvoltarea florei patogene.

S-a redus semnificativ debitul de apă în perioada de vară-toamnă. Odată cu reducerea nivelului apei creşte încărcarea antropogenă şi în urma poluării apei a scăzut numărul speciilor sensibile la poluare.

Conform elementelor hidrobiologice analizate, apa din râurile Draghişte, Larga, Lopatnic, Medveja, Sărata, Vilia, Zelionaia a fost apreciată ca fiind „curată” şi a fost atribuită clasei a II-a de calitate; apa din râurile Ilenuţa, Camenca, Ciorna, Ciuhureţ, Delia, Frăsineşti, Nârnova, Racovăţ, Salcia Mare, Cogâlnic, Ialpug, Răut, Ciuhur şi Cubolta a fost apreciată ca „moderat poluată” şi a fost atribuită clasei a III-a de calitate. Râurile Bâc, Botna, Lunga, Ichel şi Cahul au fost apreciate cu clasa intermediară III-IV – apa este „moderat poluată” cu tendinţa spre „degradată”. Apa din unele secţiuni ale râurilor Bâc, Botna, Gârla Mare, Lunga şi Răut a fost apreciată cu clasa de calitate V —  „poluată”.

În anul 2014 în comparaţie cu anul precedent concentraţiile ionilor de amoniu în apa Prutului nu au suportat modificări esenţiale. 

În rezultatul monitorizării efectuate pe parcursul ultimilor 5 ani se constată că cele mai multe cazuri  de  poluare înaltă (PÎ) au fost  înregistrate  în anul 2014 (113 cazuri), iar cele mai  multe  cazuri  de  poluare excepţional de înaltă (PEÎ) au fost înregistrate în anul 2013 (24 cazuri) pe râuleţele interne, precum r. Bâc, r. Ichel, r. Cogâlnic şi r. Lunga.

Factorii care influenţează negativ calitatea apelor de suprafaţă sunt activitatea ineficientă a instalaţiilor de epurare a apelor uzate, utilizarea nechibzuită a fertilizanţilor în agricultură, apele pluviale şi de şiroire, depunerea de poluanţi din atmosferă, ploile acide.

„Gospodărirea mai bună a apei necesită tehnologii noi, inclusiv perfecţionarea tehnologiilor autohtone, pentru a da posibilitatea utilizării raţionale a resurselor de apă limitate şi a protejării ei împotriva poluării”, conchide Direcţia Monitoring al Calităţii Mediului în analiza sa. 
4243
Tagurile:
apă, râu, secetă, Moldova
Tematic
Locuitorii din Orhei plătesc mai puţin pentru consumul de apă
Secetă hidrologică în Moldova! Se recomandă consumul raţional de apă
Doar 44% din populaţia RM beneficiază de servicii de alimentare cu apă
Fadei Nagacevschi

Ce i s-a solicitat lui Nagacevschi în ajunul vizitei lui Sandu la Bruxelles

195
(reînnoit 16:18 18.01.2021)
În ajunul vizitei președintelui Maia Sandu la Bruxelles, ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi a primit o solicitare din partea instituției prezidențiele. Despre ce este vorba, aflați în materialul ce urmează.
Ce i s-a solicitat lui Nagacevschi în ajunul vizitei lui Sandu la Bruxelles

Cu câteva zile înaintea vizitei Maiei Sandu la Bruxelles, ministerul Justiției a prezentat instituției prezidențiale o informație privind Strategia pe Justiție și Planul de Acțiuni, documente adoptate anul trecut de Parlament. Ministrul Fadei Nagacevschi a declarat că, deși aceste acte normative au fost criticate anterior de opoziția parlamentară, ele au început să prezinte interes pentru administrația prezidențială, chiar în ajunul vizitei președintelui Maia Sandu la Bruxelles.

„O serie de deputați a criticat ministerul Justiției pentru faptul că nu a făcut nimic legat de Planul de Acțiuni și Strategia pe Justiție, că este cel mai prost document elaborat vreodată, dar am primit pe 11 ianuarie o solicitare de informație din partea Președinției. În acea solicitare am informat care este etapa de implementare a Strategiei și a Planului de Acțiuni, care sunt măsurile de consolidare a ANI și a CSM, ce restanțe are Moldova, conform acordului de finanțare OMNIBUS, pentru a doua tranșă de finanțare din partea UE. Mi se pare straniu această abordare că instituția prezidențială colectează informații despre Strategia pe Justiție, pe care au criticat-o anterior pentru a prezenta informația la Bruxelles”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Precizăm că președintele Maia Sandu se află într-o vizită oficială la Bruxelles. Ea a avut deja o întrevedere cu Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Parchetului European.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

195
Tagurile:
Reforma justiţiei, Ministerul justiției
Tematic
Strategia de îmbunătățire a justiției – adoptată de Guvern
Maia Sandu și Laura Codruța Kövesi: întrevedere la Bruxelles


Загрузка...
Gheorghe Urschi, aniversare

Regele umorului Gheorghe Urschi își sărbătorește ziua de naștere

49
(reînnoit 15:27 18.01.2021)
Gheorghe Urschi, supranumit și Regele umorului, își sărbătorește ziua de naștere. Maestrul împlinește vârsta de 73 de ani. Din cauza pandemiei, această zi se deosebește de alte aniversări deoarece casa sa nu mai este plină de oameni, așa ca mai înainte.

CHIȘINĂU 18 ian - Sputnik. Actorul, regizorul și umoristul Gheorghe Urschi împlinește marți, 18 ianuarie, vârsta de 73 de ani. Dacă în ceilalți ani casa îi era plină de oaspeți în această zi, când zeci de colegi și prieteni mergeau să-l felicite cu diverse surprize, atunci în acest an toți îl felicită la telefon sau prin intermediul rețelelor de socializare. Una dintre fiicele maestrului a scris pe pagina sa de Facebook că ziua de naștere a lui Gheorghe Urschi din acest an va fi altfel și va fi sărbătorită la distanță. Laura Urschi a mai scris că pandemia nu va împiedica prietenii și colegii să-l felicite, doar că prin intermediul tehnologiilor. Fiica umoristul a menționat că va avea grijă să îi citească toate mesajele de felicitare.

În cadrul emisiunii radio „Sputnik Matinal”, cea de-a doua fiică a maestrului, Liliana Urschi, a vorbit despre faptul că în acest an ziua de naștere a umoristului pare a fi o zi obișnuită din cauza că nu pot să vină prietenii să-l felicite. Liliana Urschi a mai spus că anul 2020 a fost un an trist pentru Gheorghe Urschi din caza că din luna martie el a fost nevoit să stea în casă și să fie protejat la maximum de noul virus.

„A fost un an trist pentru că tata vedea la televizor cum a ars Filarmonica. (...) Este trist că a văzut știrea cu reprofilare artiștilor, cu această mască care li s-a pus peste față. În anul 2020 a plecat la ceruri și mătușa noastră. (...) A fost un an trist, plin de smerenie, înțelepciune și de conștientizare că trebuie să ne bucurăm de fiecare zi așa cum este și să dăm apreciere lucrurilor care ni se păreau mărunte. Să vorbim cu părinții, să ne uităm în ochii lor. Tata știe că este iubit, că este apreciat. Îi îndemn pe toți să-și păzească părinții”, a menționat fiica lui Gheorghe Urschi, Liliana Urschi.

Pe pagina de Facebook a lui Gheorghe Urschi zeci de colegi, prieteni, dar și admiratorii creației lui l-au felicitat și i-au urat multă sănătate. Directorul „Moldova-Concert” Andrei Locoman a scris că „Gheorghe Urschi este un actor polivalent, cum rar se întâlnesc - să întrunească abilități de actor umorist și de actor dramatic, să facă publicul să râdă până la lacrimi, ca tot el să-l facă să plângă de tristețe”. Locoman a mai scris că Urschi este un adevărat talent și că scena îl așteaptă.

Gheorghe Urschi s-a născut pe 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești, RSS Moldovenească. A scris cărți și piese de teatru, dar cel mai mult s-a făcut remarcat datorită pieselor de teatru în care a jucat și a emisiunilor umoristice în care ia în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beția, corupția și în care juca alături de actorul Gheorghe Pârlea, cu care a făcut un tandem de creație ani la rând.

În iunie 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel. La 20 iulie 2012, fostul președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. În 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
felicitări, cadouri, zi de naștere, Gheorghe Urschi, umorist


Загрузка...
Pavel Voicu

Pavel Voicu: Dacă nu investim în educație, vom deschide mai multe locuri în penitenciare

0
(reînnoit 18:34 18.01.2021)
O reformă implementată în 2015 a lăsat fără protecție copiii aflați în dificultate. Ce soluție propune Ministerul Afacerilor Interne?
Pavel Voicu: Dacă nu investim în educație, vom deschide mai multe locuri în penitenciare

Ministerul Afacerilor Interne va propune dezvoltarea serviciilor de protecție a minorilor în cadrul inspectoratelor de poliție. Despre necesitatea acestei măsuri a vorbit Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne, în cadrul emisiunii ATITUDINI. 

”Până în 2015,  au funcționat centre de triere a minorilor. În comisariate erau până la zece angajați, responsabili de combaterea problemelor minorilor și evidența lor. Activitatea lor începea încă de la grădiniță. Zilnic, mergeau în instituțiile de învățământ, vorbeau cu educatori și învățătorii, erau luați la evidență minorii delicvenți, cei care nu frecventează școală. În prezent avem doar câte un inspector la 30 de localități, care nu face față acestor responsabilități”, a relatat Pavel Voicu.

În lipsa sprijinului din partea statului, copiii aflați în dificultate își caută adăpost în stradă. Pentru a supraviețui, sunt nevoiți să cerșească și să comită furturi. Iar unele cazuri, ajung să se omoare între ei, sub influența alcoolului sau drogurilor.

”Dacă statul nu va soluționa această problemă, va crește nivelul criminalității. Acești copii nu se vor regăsi în societate, vor comite contravenții și infracțiuni. Dacă nu vom planifica bani pentru educație și protecția copiilor aflați în dificultate, vom fi nevoiți să deschidem mai multe locuri în penitenciare”, a conchis Pavel Voicu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Educaţie, pușcărie, Pavel Voicu


Загрузка...