Dorin Drăguţanu, Guvernatorul BNM

Experţii prognozează noi demisii în structurile de stat ale Moldovei

305
(reînnoit 11:39 23.09.2015)
Experţii din republica Moldova subliniază că demisia Guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, şi a adjunctului acestuia, Marin Moloşag, nu au cum să soluţioneze problemele economice ale ţării. Totodată, ei susţin că în situaţia creată este cazul să ne aşteptăm la noi demisii la nivel înalt.

CHIŞINĂU, 22 sept – Sputnik. Guvernatorul BNM a demisionat, declarând că asupra sa au fost exercitate presiuni din partea unor factori politici. Odată cu Drăguţanu a demisionat şi viceguvernatorul BNM, Marin Moloşag. În opinia vicedirectorului Centrului de cercetări strategice şi reforme, doctorul în economie Elena Gorelova, aceste demisii nu vor conduce la soluţionarea problemelor economice ale Republicii Moldova.

„În spatele acestor demisii se află presiunile care au fost exercitate asupra BNM de către societate şi alianţa de guvernare. Conducerea Băncii Naţionale este prima victimă a acestei duble presiuni. Nu este exclus faptul că vor urma şi alte demisii. Dar problemele pieţei financiar-creditare şi cele ale sectorului bancar nu vor fi soluţionate prin aceste demisii”, a subliniat Elena Gorelova.

Cu cine va purta tratative FMI?

În opinia lui Gorelova, pentru noi, la nivel local, demisia conducerii BNM a fost ceva previzibil.

„Însă pentru FMI, în opinia mea, această decizie a fost una neaşteptată. Reprezentanţii fondului, de regulă, poartă tratative cu guvernul, ministerele Economiei şi Finanţelor, precum şi cu Banca centrală. O sarcină considerabilă în asemenea discuţii îi revine anume BNM. Iar actuala situaţie este ambiguă. Drăguţanu şi Moloşag au plecat, iar o nouă conducere la BNM nu a fost numită. Şi toate acestea se întâmplă în ajunul vizitei misiunii FMI. Iată de ce, experţii internaţionali sunt puşi într-o situaţie destul de incomodă. Or, de regulă, FMI nu negociază cu premierii interimari sau şefii interimari ai băncilor centrale. Este vorba despre o legitate”, a spus doctorul în economie.

În opinia expertului, presiunea asupra guvernării se va intensifica. „Partidul Socialiştilor şi „Partidul Nostru” au anunţat începutul unor proteste în masă. Cei de la FMI, cred eu, deja au fost informaţi despre aceasta. În republică creşte nemulţumirea faţă de guvernare şi instabilitatea politică, economică şi socială. În locul experţilor FMI, eu aş manifesta prudenţă în legătură cu oportunitatea vizitei şi începutului negocierilor cu un guvern şi cu o conducere interimară a băncii naţionale”, a subliniat economistul.

Cine ar putea să ocupe fotoliul şefului BNM?

Potrivit lui Gorelova, noua conducere va fi desemnată pornind de la vechile înţelegeri ale noii alianţe, adică în baza principiului partajării portofoliilor între partidele din coaliţia de guvernare.

„Schimbarea unor nume cu altele la posturile de conducere ale BNM nu va schimba nimic din punctul de vedere al politicii care va fi promovată deja de noua conducere a instituţiei. Iată de ce, nu este cazul să ne aşteptăm la o îmbunătăţire a situaţiei pe piaţa valutară şi creditară”, consideră expertul.

În opinia economistului, în Moldova sunt puţini specialişti în domeniul de activitate al băncilor centrale.

„Leonid Talmaci – fostul conducător al BNM – este numărul unu. Consider că din punct de vedere profesional autorităţile nu au cum să-i găsească un egal. Dar am mari îndoieli că domnul Talmaci va dori acum să revină în funcţia respectivă. El îşi dă bine seama ce se întâmplă în ţară şi ce presiune face actuala guvernare asupra tuturor organelor puterii de stat. Iar Banca Naţională nu este o excepţie. Aceasta a fost transformată într-un instrument şi în parte componentă a puterii, care a acaparat statul. Este puţin probabil că în sânul actualei coaliţii se va găsi un profesionist independent de o înaltă calificare pentru funcţia de şef al băncii centrale. Cel mai probabil, guvernanţii vor alege o persoană, ale cărei calităţi profesionale vor consuna cu interesele lor „personale”, politice şi economice”, a conchis Gorelova.

305
Tagurile:
Presiuni, Guvernare, Demisii, Specialişti, BNM, Guvernul Republicii Moldova, BNM, Leond Talmaci, Dorin Drăguţanu, Elena Gorelova
Тема:
Toamna demisiilor (70)
Tematic
Streleţ califică demisia lui Drăguţanu ca una responsabilă şi curajoasă
Candu cere FMI să evalueze activitatea BNM
BNM trebuie să reziste până la 6 octombrie, a declarat Streleţ
Abraș Marcel

Bolile cardiovasculare: Cum ne menținem inima sănătoasă

161
(reînnoit 20:00 29.11.2020)
Incidența bolilor cardiovasculare a crescut cu o viteză uimitoare, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusiv în Republica Moldova. Iată pașii pe care trebuie să-i urmeze fiecare persoană pentru a avea o inimă sănătoasă.
Sfaturi prețioase pentru a avea o inimă sănătoasă

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine. Pentru a menține o inimă sănătoasă, șeful secției Cateterism Cardiac din cadrul Institutului de Cardiologie, Marcel Abraș, a oferit câteva sfaturi prețioase pe care trebuie să le urmeze cu strictețe fiecare om căruia îi pasă de starea lui de sănătate. În primul rând, specialistul s-a referit la activitățile fizice și evitarea modului sedentar de viață.

"Zilnic trebuie să mergem în continuu cel puțin 30 de minute. Acest lucru este obligatoriu. Plimbările de seară sunt foarte binevenite în acest sens", a remarcat medicul.

Cel de-al doilea factor ce ne poate ajuta să menținem starea de bine este alimentația. Specialistul a subliniat că uleiul de pește și peștele împiedică formarea cheagurilor de sânge. Acizii grași Omega-3 pe care îi conțin au proprietăți antioxidante ridicate.

"De două ori pe săptămână trebuie să consumăm pește. Să nu uităm de uleiul de măsline, de fructe și legumele. Moldova fiind o țară agrară, populația consumă totuși foarte puține fructe și legume", a semnalat specialistul.

Marcel Abraș a menționat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul.

De asemenea, un  factor primordial este renunțarea la fumat - "astăzi ești în vogă, iar mâine poți fi pacient cardiac", a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

161
Tagurile:
inimă
Tematic
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor
Planta miraculoasă care îți protejează sistemul cardiovascular


Загрузка...
Luminița Suveică

Sfaturi utile: Cum deosebim gripa de COVID

360
(reînnoit 17:26 29.11.2020)
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminiţa Suveică a explicat cum trebuie să ne protejăm sănătatea în perioada rece a anului și cum am putea deosebi gripa de COVID-19.
Important: Cum ne protejăm sănătatea de gripă și COVID

Odată cu apariția fluctuațiilor de temperatură, încep să bântuie și o serie de viruși care atacă sistemul imunitar. Luminița Suveică a precizat că cele mai răspândite în perioada rece sunt virozele respiratorii - boli infecțioase provocate de viruși de intensitate medie. Manifestările pot fi diverse, mai ales că în fiecare an apar noi tulpini ale virușilor.

"Virozele se manifestă printr-o stare generală proastă, dureri de cap ușoare, rinoree, durere în gât, dureri musculare și articulare, febră. Este de ajuns un simplu strănut sau contact apropiat cu o persoană bolnavă ca să i-ai o viroză", a explicat Luminița Suveică.

Pe lângă virozele cu care ne-am obișnuit, în acest an, în întreaga lume bântuie și pandemia de coronavirus. Doctorul în medicină susține că cea mai ușoară metodă de a deosebi răceala sau gripa de COVID-19 este efectuarea testului. Cu toate acestea, sunt și unele repere ce ne pot ajuta intuitiv să apreciem starea pe care o simțim.

"Toate infecțiile au în comun simptomul de febră, oboseală și tuse. Doar că în viroze tusea este moderată, iar în cazul coronavirusului - mai uscată și mai intensă. Dacă apar primele simptome, este important să contactați medicul de familie și în niciun caz să nu practicați autotratamentul", a conchis ea.

Luminița Suveică susține că, pentru a întări imunitatea, este important ca în această perioadă să consumăm alimente bogate în vitamine, în special cele bogate în vitamina C, dar și în Zinc. În același timp, este important să respectăm toate măsurile impuse de autorități în contextul pandemiei – purtarea măștilor, păstrarea distanței sociale, dezinfectarea mâinilor ș.a.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

360
Tematic
Simptomele pe care le au oamenii după ce au învins COVID-19


Загрузка...
Скорая помощь

Stare de urgență în toată țara de astăzi: Iată ce nu vom avea voie facem

0
(reînnoit 18:09 29.11.2020)
Astăzi intră în vigoare regimul stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării – purtarea măștii de protecție în spațiile publice este obligatorie în toate spațiile publice.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. De luni, 30 noiembrie, și până pe 15 ianuarie 2021, în toată țara este instituită starea de urgență în sănătate publică. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19.

Vor fi reluate un șir de restricții anterioare și vor fi impuse altele noi. Este vorba în primul rând de faptul că, de astăzi, suntem obligați să purtăm masca de protecție în toate spațiile publice, atât închise, cât si deschise. Potrivit autorităților, aceasta este una dintre „măsurile de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, aplicabile la nivel naţional”

„Purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul”, se arată în anexa ordinului adoptat de CNESP.

Măsuri restrictive pentru următoarea perioadă

Autoritățile ai decis să interzică activitatea cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), măsura intrând în vigoare începând cu ziua de sâmbătă, 28 noiembrie 2020. Totodată, de astăzi restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa doar până la ora 22:00. Va fi interzisă activitatea acestora în intervalul orar 22:00 - 07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică este interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private stabilesc un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru angajații a căror activitate nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Intervin modificări și în orarul de călătorie al transportul public, inclusiv în ceea ce privește numărul de unități de transport. Acesta va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

În următoarea perioadă este admisă organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și evenimentelor festive cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
mască, restricții, stare de urgență
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
COVID - 19: Țările în care nu pot intra moldovenii - informații actualizate
Nu au mai fost atâtea până acum: Număr-record de cazuri noi de COVID


Загрузка...