Забор крови для исследования на наличе инфекций

Numărul îmbolnăvirilor cu hepatita A s-a majorat în Chişinău de cinci ori

41
(reînnoit 12:48 21.09.2015)
Virusologii avertizează despre pericolul sporit de contaminare cu o maladie periculoasă în capitală.

CHIȘINĂU, 20 sept — Sputnik. În primele șase luni ale anului 2015, în Chișinău au fost înregistrate 25 de cazuri de infectare cu hepatita A, față de cinci cazuri constatate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău.

Specialistul instituției, Tamara Dragan, a comunicat pentru agenția „Sputnik" că o „explozie" a îmbolnăvirilor de hepatita A s-a constatat în comuna Budești unde s-a îmbolnăvit o întreagă familie sociovulnerabilă cu treisprezece copii.

„În acest sat s-au înregistrat cazuri de infectare la grădiniță printre copiii de 3 — 7 ani. Preșcolarii sunt mai predispuși la molipsirile virale cu hepatita A. Pentru a diminua numărul îmbolnăvirilor în Budești, au fost vaccinați 251 de copii de la grădiniță și de la școala primară", a spus Dragan.

În general pe țară, situația privind hepatita A s-a ameliorat. Potrivit informației oferite pentru „Sputnik" de Vladimir Guriev, șeful laboratorului de epidemiologie a hepatitelor virale de la Centrul Național de Sănătate Publică, de la începutul anului în țară au fost înregistrate 139 de cazuri de contaminare cu hepatita A.

„În anul trecut, în aceeași perioadă, au fost 150 de cazuri. Am procurat vaccinul și am vaccinat oamenii în focarele de infecție", a menționat interlocutorul.

Potrivit lui Guriev, vaccinarea contra hepatitei A nu este inclusă în lista acțiunilor obligatorii garantate de stat, ci reprezintă un serviciu comercial. Totodată, contra hepatitei A (care mai este numită „boala mâinilor murdare") ne putem proteja respectând regulile de igienă, consumând apă îmbuteliată sau fiartă, hrană bine preparată termic și fructe sau legume minuțios spălate.

Conform datelor Ministerului Sănătății, în Moldova sunt înregistrate circa 40 de mii de persoane cu hepatită virală cronică, din care aproape 2 mii au fost depistate în anul 2014. În peste 70% din cazuri este vorba de hepatita A.

41
Tagurile:
infecție, hepatita A, vaccinare, pericol, Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Vladimir Guriev, Tamara Dragan
Tematic
O masă rotundă în problema hepatitelor va avea loc la Chișinău
În Moldova a crescut numărul îmbolnăvirilor cu hepatita virală A
În Chişinău au fost înregistrate cinci focare de boli diareice acute
Laborator

Moldova intenționează procure teste rapide pentru COVID-19

13
(reînnoit 15:48 20.01.2021)
Autoritățile din sănătate intenționează să procure 300 de mii de teste rapide pentru identificarea noului coronavirus. Astfel, săptămâna viitoare ar urma să fie deschisă licitația pentru achiziționarea testelor.

CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Ministerul Sănătății vrea să suplinească stocul de teste și să procure instrumente rapide pentru detectarea COVID-19. 

În cadrul ședinței Guvernului, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc a anunțat că în săptămâna care urmează va fi lansată licitația. 

„În prezent în stoc avem 140 de mii de teste. Săptămâna viitoare urmează să fie deschisă licitația pentru procurarea a 300 de mii de teste rapide. Permanent monitorizăm care este disponibilitatea stocului de teste și avem planificat procurarea a încă 300 de mii de teste clasice”, a precizat secretarul de stat Tatiana Zatîc. 

Ea a precizat că în prezent numărul de infectări a scăzut cu opt la sută, comparativ cu săptămâna trecută, dar a îndemnat oamenii să respecte în continuare normele sanitare. Zatîc a mai menționat că Agenția Medicamentului este gata să înregistreze vaccinul împotriva COVID-19 și că Ministerul Sănătății a expediat solicitările de rigoare instituțiilor abilitate pentru furnizarea vaccinului și în Republica Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
COVID-19, pandemie, vaccin
Tematic
Comitet consultativ științific internațional pentru vaccinul Sputnik V


Загрузка...
Guvern

Guvernul s-a întrunit în prima ședință din 2021: Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

27
(reînnoit 15:16 20.01.2021)
Miniștrii, în frunte cu premierul interimar Aureliu Ciocoi, s-au întrunit în prima ședință a Guvernului din acest an. Membrii Guvernului urmează să examineze zece proiecte de legi.

CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Miniștrii s-au întrunit în ședință după o pauză de aproape o lună pentru a discuta zece proiecte de legi care sunt pe ordinea de zi. Ședința este condusă pentru prima dată de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi. 

Ministrul Agriculturii este bolnav de COVID-19 și lucrează de acasă. La începutul ședinței, Ion Perju a spus că se simte bine și că speră ca în curând să revină la munca din birou. 

La ședință sunt prezenți și trei secretari de stat ai ministerelor conduse anterior de Serghei Pușcuța, Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi, care au decis să plece din funcție odată cu fostul premier Ion Chicu. Deși, președintele Maia Sandu nu a semnat decretul de demisie a celor trei miniștri, ministerele sunt administrate de secretarii de stat desemnați de șeful statului. 

Miniștrii urmează să examineze zece proiecte. Pe ordinea de zi se regăsește un proiect privind acordarea Bursei de excelență a Guvernului şi a Bursei pe domenii științifice pentru studenții-doctoranzi, pentru anul 2021. Un alt proiect ține de aprobarea Regulamentului cu privire la controlul rezervelor de stat şi de mobilizare, aprobarea Regulamentului cu privire la modul de ținere a Registrului electronic al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, dar și modificarea Regulamentului privind casarea bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe. 

Amintim că ultima ședință a Guvernului a avut loc în data de 22 decembrie, anul 2020. 

Ion Chicu a anunțat demisia echipei sale guvernamentale în data de 23 decembrie și a spus că nu va exercita interimatul funcției după 31 decembrie. În ultima zi a mandatului, Chicu, împreună cu cei trei miniștri care au refuzat să dețină interimatul, au susținut o conferință de presă în care au făcut bilanțul activității sale. În aceiași zi, președintele Maia Sandu l-a numit pe Aureliu Ciocoi în funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova. 

Astfel, în prezent secretarul de stat Tatiana Ivanicichina asigură șefia Ministerului de Finanțe, Mihail Lupașcu a preluat conducerea Ministerului de Economiei, iar secretarul de stat Tatiana Zatîc - al Ministerului Sănătății.

Anterior, Guvernul în exercițiu, condus de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, a avut tentative de a se întruni în ședințe, dar acestea au eșuat. Posibilitatea organizării ședințelor a fost examinată de miniștri, care au ajuns la concluzia că o ședință la Guvern, în situația actuală a Republicii Moldova, ar putea avea loc doar după pronunțarea Curții Constituționale privind sesizarea depusă de președintele Maia Sandu, ce ține de autodizolvarea Parlamentului. Luni, 18 ianuarie, Curtea Constituțională s-a pronunțat referitor la sesizarea șefului statului. Magistrații au declarat că Parlamentul nu se poate autodizolva. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
ordinea de zi, premier, miniștri, ședință, Guvern


Загрузка...