Фрукты

Experţi: decizia FR de a permite livrarea fructelor din Moldova este oportună

41
(reînnoit 08:49 21.09.2015)
Rosselhoznadzor a permis altor 46 de întreprinderi din Moldova să livreze fructe în Rusia. Decizia este cât se poate de oportună, deoarece în Moldova a început recoltarea fructelor care constituie principalul compartiment al exporturilor.

CHIŞINĂU, 20 sept, Sputnik. Nu putem decât să salutăm decizia Rosselhoznadzor-ului, deoarece ea a fost adoptată în toiul recoltării fructelor şi în perioada cea mai intensă a activităţilor de export, consideră Victor Moroz, doctor în economie de la Institutul de economie, finanţe şi statistică al Academiei de Ştiinţe din Moldova.

Economistul a menţionat că anul curent este aşteptată cea mai joasă recoltă de mere din ultimii cinci ani şi în acest context este foarte importantă consolidarea exportatorilor de fructe.

„Principala problemă constă în faptul că structurile exportatoare sunt mici şi dezbinate. Ce cantitate poate livra o întreprindere? Ar trebui să existe un export consolidat, însă pentru aceasta este nevoie de un anumit nivel de încredere faţă de organizaţiile exportatoare”, a subliniat expertul.

Cu puţin timp în urmă, Rosselhoznadzor le-a permis altor 46 de întreprinderi din Moldova să înceapă din 21 septembrie livrarea „de probă” a merelor, perelor, gutuilor, caiselor şi piersicilor în Rusia.

După cum se menţionează într-un comunicat al instituţiei, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova garantează că producţia care urmează să fie livrată în Rusia corespunde tuturor criteriilor fitosanitare şi de carantină impuse de Federaţia Rusă şi Uniunea Vamală.

Relaţiile dintre Moscova şi Chişinău s-au deteriorat în vara anului 2014, atunci când Parlamentul Moldovei a ratificat Acordul de Asociere cu UE, semnat de Guvern la Bruxelles. Potrivit Acordului, ţara noastră trebuie să-şi deschidă integral piaţa pentru mărfurile europene. Fiind îngrijorată de faptul că mărfurile reexportate din UE ar putea ajunge prin Moldova pe piaţa CSI şi a Uniunii Vamale, Rusia a impus restricţii temporare la importul unui şir de produse moldoveneşti. În februarie curent, Rusia a permis livrarea merelor din Moldova, iar din luna august a permis altor şapte companii producătoare de fructe să exporte în FR.

41
Tagurile:
Rosselkhoznadzor, Uniunea Vamală, livrare, fructe, import, export, Rusia
Tematic
Se extinde lista companiilor vinicole din Moldova care pot exporta în Rusia
RM și-a mărit de 7 ori volumul exportului de mere în Kazahstan
Sula: Producţia agricolă din Moldova corespunde cerinţelor de export
RM poate nu doar să reînnoiască, dar și să-și extindă exportul în FR
Pavel Filip

De ce Pavel Filip se grăbește să-i critice pe Igor Dodon și Ion Chicu

98
(reînnoit 13:24 24.11.2020)
Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a ținut astăzi un briefing de presă în care a venit cu critici clare la adresa actualei guvernări a Partidului Socialiștilor, a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, și a Guvernului în frunte cu Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Pavel Filip și-a început discursul în fața camerelor de luat vederi cu constatarea că oamenii nu respectă restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie și că acțiunile întreprinse de acestea sunt absolut ineficiente, de unde și numărul mare de infectați în fiecare zi.

"Este adevărat că oamenii nu respectă restricțiile, dar e la fel e adevărat că oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Oamenii nu pot respecta regulile dacă cei care le încalcă, fie ei și demnitari de stat, nu sunt sancționați", a declarat Pavel Filip.

O aluzie cât se poate de clară la nunta fiului premierului Ion Chicu, jucată la o celebră vinărie din Codrii Moldovei, pe 28 august, în pofida restricțiilor aflate în vigoare atunci, dar și acum.

O altă chestiune pe care le-o impută democraților foștilor colegi de guvernare este mitingul organizat de socialiști în susținerea lui Igor Dodon în vinerea de dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Și anume Pavel Filip a cerut ca poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricțiilor pe timp de pandemie.

"În tot orașul nu am văzut niciun polițist care să sancționeze pe cineva pentru că nu poartă mască, nu respectă distanța sau pentru că organizează mitinguri și adunări. Legea e lege și trebuie respectată de toți, inclusiv de demnitari", a declarat Pavel Filip.

Este evident că Partidul Democrat din Moldova se grăbește să se distanțeze Partidul Socialiștilor, cu care a coguvernat aproape un an, și de președintele în exercițiu, Igor Dodon, proces pe care l-a demarat imediat după turul întâi al alegerilor prezidențiale, când s-a văzut că Dodon ar putea să piardă alegerile în fața lui Sandu.

Este interesant să observăm că democrații îi critică acum pe socialiști, când nu mai fac parte din majoritatea parlamentară, inclusiv pentru păcate săvârșite în perioada în care guvernau împreună.

Și aceste critici se vor înteți cu atât mai mult, cu cât va crește șansa anunțării alegerilor parlamentare anticipate. PDM s-a retras de la guvernare pentru că are speranța că, făcând opoziție, ar avea mai mari șanse să intre din nou în Parlament, deși sondajele nu-i dau nicio șansă nici în cazul alegerilor parlamentare ordinare, nici a celor anticipate.

îFii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Igor Dodon, Ion Chicu, Pavel Filip, Partidul Democrat


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

 „Concertino” speră la vremuri mai bune: Ce planuri au artiștii

17
(reînnoit 13:13 24.11.2020)
Anul 2020 este pe ultima sută de metri, dar artiștii deja au planuri grandioase pentru 2021. Despre proiectele de viitor ale Ansamblului de Acordeonişti „Concertino” am aflat de la conducătorul formației, Eugen Negruță.
 „Concertino” speră la vremuri mai bune: Ce planuri au artiștii

Proiectele Ansamblul de Acordeoniști „Concertino”, la fel ca și ale multor formații și artiști din țara noastră, au avut de mult de suferit din cauza pandemiei COVID-19. Conducătorul și fondatorul Ansamblului, Eugen Negruță, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că, din cele 40 de concerte pe care planificau să le organizeze în Moldova și România din primăvara acestui an, doar patru au fost susținute.

Cu toate acestea, Eugen Negruță a menționat că situația pare să se amelioreze câte puțin în acest domeniu. În ultimele două luni „Concertino” a susținut opt concerte în aer liber, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță.

"A fost o perioadă dificilă pentru toată lumea de la începutul pandemiei. Multe concerte au avut loc online, însă nicio cameră, niciun fel de tehnică performantă nu va înlocui acel fior și energia pe care o simțim și o transmitem spectatorilor. Sperăm la vremuri mai bune", a menționat Eugen Negruță.

Mai mult, Ansamblul de Acordeonişti „Concertino” are planuri mari pentru 2021. Artiștii speră că în luna martie va fi organizat Festivalul Internațional "Mărțișor", vor reîncepe turneele și spectacolele, chiar dacă numărul de spectator va trebui să fie unul limitat.

"Sper că 2021 va fi unul mai bun și se va ameliora situația cu această pandemie. Ne dorim să nu mai sufere lumea, să fim cu toții sănătoși. Suntem optimiști. Ne pregătim chiar și de o lansare de CD și de un spectacol inedit, care nu s-a mai jucat niciodată pe scenele din țara noastră", a conchis el.

De menționat este că în luna octombrie 2020, Ansamblul de Acordeonişti „Concertino” a împlinit 17 ani de la fondare. Cei zece artiști din formație au primit pe parcursul anilor Grand Prix-uri la concursuri internaționale și multe alte premii importante.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
artiști, acordeon
Tematic
Concert online pe timp de carantină: Iată câți oameni au vizionat spectacolul


Загрузка...