Bani

Moldovenii cheltuie mai mult decât câştigă

12
(reînnoit 15:27 17.09.2015)
Biroul Naţional de Statistică a făcut publice cheltuielile şi veniturile populaţiei în trimestrul doi al anului în curs.

CHIŞINĂU, 17 sept – Sputnik. Veniturile  populaţiei în trimestrul doi al acestui an au constituit în medie pe o persoană pe lună 1997 lei, în creştere cu 13,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Veniturile din activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit — 43,4%. Prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 19,9%, iar veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu — 16%. 

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 16,3% din totalul veniturilor.

Veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 703 lei mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural. Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 23,3% faţă de 10% în cazul populaţiei din mediul urban. 

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul doi al acestui an au constituit în medie pe o persoană 2076 lei, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 14,8%.

Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost destinată acoperirii necesarului de consum alimentar – 41,9%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 17,9% din cheltuielile totale de consum. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru sănătate- 6,3% faţă de 5,5% în trimestrul II al anului trecut. 

În medie, cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban în total au constituit 2531 lei lunar pe o persoană, cu 809 lei mai mult faţă de mediul rural.


12
Tagurile:
cheltuieli, venituri, Moldova, preţuri
Tematic
Moldova: au crescut preţurile în construcţii
Preţurile în industrie s-au majorat într-un an cu peste 3%
În iunie, preţurile de consum au înregistrat o creştere de 0,1%


Загрузка...