Уборка зерновых в Белоруссии

Agricultorii moldoveni au anunțat începutul unor proteste de amploare

37
(reînnoit 22:03 01.09.2015)
Fermierii consideră că autoritățile nu au întreprins nimic pentru a-i susține pe producătorii agricoli autohtoni.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Organizațiile de fermieri intenționează să reia protestele în masă, dată fiind situația catastrofală din sectorul agrar al republicii și lipsa unor acțiuni palpabile de susținere din partea statului a producătorilor agricoli, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă Alexandru Slusari, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”.

„Facem apel către toți fermierii moldoveni să iasă pe 6 septembrie în Piața Marii Adunări Naționale la acțiunile de protest împotriva politicii agrare promovate de autorități. La mijlocul lunii septembrie, va mai avea loc o ședință a organizațiilor de fermieri din republică în cadrul căreia va fi elaborat un plan de acțiuni în vederea organizării acțiunilor de protest pentru următoarele două luni, adică până la Ziua agricultorului care este sărbătorită în Moldova în ultima duminică a lunii noiembrie (n. red. — 29 noiembrie)”, a adăugat Slusari.

Reprezentanții organizațiilor de fermieri menționează că acest an s-a dovedit a fi extrem de complicat pentru agricultorii moldoveni. „Din cauza devalorizării valutei naționale, în primăvara anului curent toate materialele necesare pentru procesul agricol s-au scumpit cu aproximativ 30 – 40 la sută. Ca urmare a politicii monetare de austeritate a Băncii Naționale a Moldovei, în special din cauza majorării substanțiale a taxelor pentru refinanțare și a normelor de rezervare pentru băncile comerciale, creditele s-au scumpit considerabil, ceea ce a dus la reducerea creditării agricultorilor”, a subliniat reprezentantul UniAgroProtect.

Potrivit acestuia, în anul curent fermierii au fost afectați şi de secetă. Condițiile meteo nefavorabile au prejudiciat semănăturile de primăvară și plantațiile de pomi fructiferi. Din lipsa ploilor, recolta la aceste culturi s-a redus cu aproape 60% față de anul precedent. Pe parcursul acestui an, autoritățile nu au întreprins nimic pentru a-i susține pe producătorii agricoli autohtoni. Ba mai mult, fondul de subvenționare s-a redus cu 180 de milioane de lei. Până acum încă nu au fost achitate datoriile ce țin de subvențiile și compensațiile pe anul 2014. Deputații nu au votat în lectură finală așa-zisul pachet agricol, iar guvernul nu a examinat până în prezent proiectele de lege incluse în acest pachet.

Vasile Mârzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor  din republică, susține că pe parcursul unei perioade îndelungate agricultorii s-au tot adresat autorităților responsabile, prezentându-le propuneri pentru soluționarea unor probleme care nu necesită investiții și credite din partea donatorilor externi. „Noi, desigur, eram ascultați, însă niciodată auziți. De exemplu, am propus să fie introduse modificări în legea cu privire la produsele petroliere. În situația creată, lacunele din legislației cauzează pierderi neargumentate de sute de milioane de lei pentru sectorul agrar”, a spus specialistul.

Mârzenco a menționat că fermierii se vor alătura mitingului de la 6 septembrie, după care vor continua protestele în masă.

 

37
Tagurile:
producători agricoli, proteste, miting, UniAgroProtect, Vasile Mârzenco, Alexandru Slusari
Tematic
Opinie: piaţa rusă - piaţa tradiţională pentru agricultura Moldovei
MF: agricultura va fi subvenţionată în limita mijloacelor disponibile
Datoria statului pentru subvenţii în agricultură s-ar putea dubla
Парламент

Dodon, despre scenariile de evoluție a situației politice în Moldova

84
(reînnoit 00:12 25.02.2021)
Dodon consideră că mijloacele financiarei necesare pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate ar ajunge pentru vaccinarea tuturor pensionarilor, lucrătorilor medicali, cadrelor didactice și polițiștilor.

CHIȘINĂU,  24 feb – Sputnik. Fostul președinte al Moldovei, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, este de părere că sunt trei scenarii potrivit cărora ar putea evolua evenimentele politice în Moldova.

”Noi avem trei scenarii de bază. Primul scenariu – doamna Maia Sandu coboară pe pământ și execută hotărârea Curții Constituționale. În cazul acesta, dumneaei semnează decretul de desemnare a doamnei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.Și atunci în decurs de maxim 15 zile Durleștanu va fi votată în funcția de prim-ministru. Acesta este scenariul cel mai bun pentru țară”, a afirmat Dodon.

Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>

Al doilea scenariu, potrivit liderului PSRM, presupune că Sandu va refuza categoric să execute decizia Curții Constituționale. Atunci țara va intra într-o stare de incertitudine destul de lungă.

”În scenariul doi am putea fi cu acest guvern interimar și fără alegeri anticipate pentru următorii doi ani, până la alegerile parlamentare ordinare din anul 2023. Și un astfel de scenariu este posibil, Pentru că președintele țării nu are posibilitatea să dizolve Parlamentul dacă nu întrunește normele constituționale”,  a spus liderul PSRM.

Potrivit lui Dodon, legea presupune că este necesar să  înainteze încă o dată un candidat la funcția de prim-ministru care să nu fie votat. "Însă conform deciziei de ieri a Curții Constituționale ea nu poate înainta un alt candidat decât cel  propus de majoritatea parlamentară. În al doilea scenariu nu se va întâmpla nimic - nici alegeri anticipate, nici referendum, dar va exista un guvern interimar până în 2023", a spus Dodon.

Al treilea scenariu, așa cum a menționat socialistul, este mai dificil, cu destabilizare totală, cu proteste în masă, cu ieșirea situației de sub control și nu este clar la ce ar putea duce.

Liderul PSRM a subliniat că, la această etapă, singura soluție este votarea unui guvern. El a amintit că organizarea alegerilor parlamentare anticipate ar putea costa bugetul țării 120 de milioane de lei.

Ce se va întâmpla dacă Sandu va respinge noul candidat la funcția de premier - expert>>>

"Hai să explicăm ce înseamnă aceste 120 de milioane. Vaccinul rusesc ”Sputnik V”, care este recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente din lume și sper că va fi înregistrat și în Republica Moldova, ca să o putem obține ... În Rusia de la producător vaccinul costă în jur de  5-6 dolari, adică 100-120 lei. Prin urmare, 120 de milioane de lei pentru alegerile anticipate înseamnă un milion de vaccinuri, dacă le cumpăm ", a spus Dodon.

Potrivit fostului președinte al țării, din costul alegerilor anticipate, asupra cărora insistă Maia Sandu, por fi vaccinați toți pensionarii, toți medicii, toți profesorii, toți polițiștii și încă îți mai rămân câteva sute de mii.

După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul>>>

De altfel, Dodon consideră că în țară trebuie să fie autorizate vaccinuri produse atât în Vest, cât și în Est.

Liderul PSRM a menționat că Partidul Socialiștilor nu se teme de alegerile parlamentare anticipate, dar a atras atenția asupra faptului dacă acestea vor fi în măsură să rezolve problemele cu care se confruntă țara.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Maia Sandu, alegeri anticipate, situația politică actuală, scenarii, Dodon
Tematic
Cum a comentat Igor Dodon decizia de ultimă oră a Curții Constituționale
Nagacevschi: Președinția nu vrea să accepte că suntem republică parlamentară


Загрузка...
Roman Mihăeș

Politolog: Ce va urma după decizia CCM

114
Politologul Roman Mihăeș a comentat în cadrul emisiunii Contrapunct, hotărârea Înaltei Curți cu privire la neconstituționale decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru.
Politolog: Ce va urma după decizia CCM

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, politologul Roman Mihăeș și-a expus părerea că președintele Maia Sandu trebuie să se conformeze Constituției și deciziei Înaltei Curți și să înceapă consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Potrivit lui, prin această decizie, Curtea Constituțională și-a menținut jurisprudența și a venit cu câteva elemente noi și precizări importante.

"Curtea nu a considerat că președintele a încălcat prevederile Constituției, ci i-a atras atenția președintelui la o greșeală de procedură și anume că președintele Republicii Moldova trebuie să evalueze calitățile, competențele și experiența unei persoane propuse de o majoritate parlamentară", a explicat Roman Mihăeș.

Politologul este de părere că șeful statului ar trebui să le dea partidelor un răgaz de câteva zile, pentru ca acestea să analizeze decizia Înaltei Curți și să inițieze negocieri în vederea identificării unui candidat pentru funcția de prim-ministru la cea de-a doua etapă.

"Maia Sandu ar trebui să purceadă la consultări cu fiecare partid în parte. Evident că acestea nu pot fi inițiate în a doua zi după hotărârea Curții. Este nevoie de cel puțin o zi-două", a conchis comentatorul politic.

Amintim că pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de deputații socialiști.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
decizia CCM, decizie
Tematic
Deputat: Am putea să nu avem un premier desemnat nici după decizia CCM


Загрузка...
Serghei Lavrov

Moscova îi solicită administrației Biden reafirme inadmisibilitatea războiului nuclear

23
(reînnoit 22:17 24.02.2021)
Șeful diplomației ruse susține reafirmarea inadmisibilității războiului nuclear dintre Moscova și Washington. Potrivit acestuia, această propunere a fost adresată Statelor Unite pe 4 februarie.

BUCUREŞTI, 25 feb – Sputnik, Doina Crainic. Miercuri, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.

„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.

Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.

„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.

O propunere deja făcută de Rusia

Anterior, Rusia i-a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.

În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Washington, război nuclear, Joe Biden, Lavrov, Moscova
Tematic
Zaharova: Manevrele SUA în Marea Neagră amenință pacea și stabilitatea
SUA au transferat bombardiere strategice în Norvegia


Загрузка...