Дом Советов

Șevciuk speră în recunoașterea pe plan internațional a Transnistriei

21
(reînnoit 16:24 01.09.2015)
„Problema recunoașterii pe plan internațional ține mai mult de faptul cum suntem percepuți de către alte țări. Sper că va sosi un timp – și nu prea îndepărtat - când opinia cetățenilor va fi luată în calcul la adoptarea unei decizii atât de importante”, a spus Șevciuk.

 

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk, este sigur că republica va fi recunoscută pe plan internațional, însă nu știe când se va întâmpla acest lucru.

„Problema recunoașterii pe plan internațional ține mai mult de faptul cum suntem percepuți de către alte țări. Însă oamenii și-au format singuri statul lor și sper că va sosi un timp – nu prea îndepărtat — când opinia cetățenilor va fi luată în calcul la adoptarea unei decizii atât de importante”, a spus luni Șevciuk în cadrul unei conferințe de presă.

El a menționat că istoria ne oferă mai multe exemple de existență a unor state nerecunoscute (Kosovo, Osetia, Abxazia).

„Există atâtea precedente încât noi, urmărind deja destul de multă vreme aceste realități, dorim, desigur, ca Transnistria să fie recunoscută. Când se va întâmpla acest lucru, nu pot să spun, deoarece depinde de decizia acelor țări care participă într-o anumită măsură la examinarea problemelor ce țin de Transnistria”, a subliniat Șevciuk.

Transnistria, cu 60% din populație de naționalitate rusă și ucraineană, a ieșit din componența  Moldovei înainte de destrămarea URSS, de teamă că, luată de valul naționalismului, Moldova se va uni cu România. În 1992, după tentativa nereușită a autorităților moldovene de a soluționa cu forța această problemă, Transnistria a devenit de fapt un teritoriu necontrolat de Chișinău.

 

21
Tagurile:
stat nerecunoscut, recunoaștere internațională, Șevciuk, Transnistria
Tematic
Transnistria pregătește un apel către Putin,cu rugămintea de a fi apărată
Diplomat ucrainean: formatul misiunii de pace din Transnistria trebuie schimbat
Cum să supravieţuiască pacificatorii ruşi în Transnistria

Загрузка...