Национальный банк Молдовы

BNM recurge la măsuri drastice, creditele în Moldova devin mai scumpe

37
(reînnoit 18:22 26.08.2015)
BNM a adoptat o decizie prin care înăspreşte politica monetară.

CHIŞINĂU, 26 aug – Sputnik. Miercuriб Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a adoptat o hotărâre prin care a majorat rata de bază la principalele operaţiuni de politică monetară, ratele dobânzilor, norma rezervelor obligatorii de valută naţională şi neconvertibilă, dar a lăsat în vigoare norma rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă.

Astfel, BNM a majorat rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurtб cu 2.0 puncte procentuale, de la 17.5 până la 19.5 la sută anual. De asemenea, instituţia a majorat ratele de dobândă, după cum urmează: la creditele overnight cu 2.0 puncte procentuale, de la 20.5 până la 22.5 la sută anual, iar la depozitele overnight cu 2.0 puncte procentuale, de la 14.5 până la 16.5 la sută anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă a fost majorată cu 3.0 puncte procentuale şi se stabileşte în mărime de 35.0 la sută din baza de calcul, începând cu perioada de menţinere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești, 8 octombrie 2015 – 7 noiembrie 2015.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă a fost menţinută la nivelul de 14.0 la sută din baza de calcul.

 

37
Tagurile:
Valută neconvertibilă, Valută convertibilă, Valută naţională, Rezerve obligatorii, Puncte procentuale, Depozite overnight, Credite overnight, Ratele dobânzilor, Rata de bază, Politica monetară, BNM, Moldova
Tematic
Rezervele valutare ale BNM s-au redus în ultimul an cu 36,8%
BNM: preţurile în Moldova vor creşte semnificativ
Opinie: BNM ar trebuie să renunțe la politica monetară dură


Загрузка...