Башкан Гагаузии Ирина Влах

Vlah: În trei luni, Găgăuzia a reușit obțină rezultate importante

28
(reînnoit 19:16 10.08.2015)
Autonomia își consolidează relațiile comercial-economice externe și colaborează eficient cu Centrul.

 

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Administrația autonomiei găgăuze a stabilit în decurs de trei luni relații constructive cu autoritățile centrale ale Moldovei, a declarat luni Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei, prezentându-și raportul de activitate pentru cele 100 de zile de la alegerea sa în această funcție.

Vlah a devenit bașcan în luna martie 2015, înlocuindu-l pe predecesorul său, Mihail Formuzal. Conform legislației, bașcanul este și membru al Guvernului RM.

„În primele trei luni, în Găgăuzia a sosit pentru prima dată în vizită Nicolae Timofti, președintele țării. A fost și spicherul Parlamentului, Andrian Candu, iar ex-premierul Chiril Gaburici ne-a vizitat de două ori în timpul mandatului său. Valeriu Streleț, noul prim-ministru, ne-a onorat cu vizita sa săptămâna trecută. De menționat că aceasta a fost prima vizită de lucru în țară întreprinsă de domnul Streleț în calitate de prim-ministru”, a spus Vlah.

Aceasta a adus şi un exemplu de colaborare reușită cu autoritățile centrale.

Este vorba de spitalul raional din Vulcănești care risca să fie închis din lipsă de bani. Adunarea Populară a decis să aloce 500 de mii de lei și astfel spitalul nu a fost deconectat de la serviciile comunale. Împreună cu Guvernul RM, s-a făcut  rost de 1 milion 200 de mii de lei pentru finisarea lucrărilor de construcție.

În primele trei luni de activitate, a fost deblocat exportul de fructe și vinuri brute în Federația Rusă. În același timp, a crescut cu 15% volumul exporturilor de producție locală.

Vlah a subliniat că, datorită Acordului de colaborare cu regiunea Moscova (semnat în februarie curent – n. red.), producătorii găgăuzi au acum posibilitatea să-și vândă marfa la târgurile din suburbiile capitalei ruse, ocolind intermediarii.

În afară de aceasta, autonomia are relații de colaborare cu Turcia, Republica Belarus, Estonia, Turkmenistan și cu alte țări.

În multe localități ale Găgăuziei se realizează proiecte de infrastructură. Cu suportul Turkmenistanului, în satul Cișmichioi se construiește o nouă grădiniță. Totodată, autoritățile autonomiei au făcut rost de 750 de mii de lei pentru a putea fi reparat acoperișul liceului teoretic din această localitate.

 

28
Tagurile:
realizări, 100 zile, FR, raport, export, Irina Vlah, Găgăuzia
Tematic
Găgăuzia va avea cel mai mult de suferit în urma majorării tarifelor
Vlah: Găgăuzia merită o atitudine specială din partea FR
Ajutor umanitar din partea Ambasadei FR pentru autonomia găgăuză


Загрузка...