Река Днестр

Debitul ecologic constant al Nistrului, menţinut doar pe o săptămână

54
(reînnoit 16:39 07.08.2015)
Ministerul Mediului spune că nu există motive de a institui stare excepţională în legătură cu scăderea nivelului apei în perioada de secetă.

CHIŞINĂU, 6 aug – Sputnik. Ministerul Mediului informează că efectele negative ale secetei care s-a abătut asupra Moldovei se manifestă prin secarea râurilor mici, a fântânilor şi scăderea considerabilă a nivelului apei în principalul fluviu al Moldovei — Nistru. 

Din cauza lipsei îndelungate a precipitaţiilor și a gradului înalt de evapotranspirație, în intervalul 3 – 10 august, în râurile și lacurile din Republica Moldova se atestă secetă hidrologică. În acest interval, meteorologii au instituit cod galben de secetă hidrologică.

Nivelul apei în râul Nistru a scăzut în ultimele două luni de la 11 până la 8,4 metri, nivelul critic fiind de 8,3 metri. De la începutul lunii iulie, debitul de apă în Nistru constituie 130-140 metri cubi pe secundă.

„Scăderea nivelului apei în perioada de secetă este un fenomen obişnuit şi în acest moment nu există motive de a declara stare excepţională”, susţin responsabilii de la Ministerul Mediului.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la data de 6 august, debitul  fluviului  Nistru la Dubăsari era de 131 metri cubi pe secundă.

„Volumul de apă, până la nivelul de retenție, este suficient pentru a menține debitul ecologic constant al Nistrului, în aval, pe o perioadă de o săptămână. Astfel, nu există pericolul să fie sistată activitatea prizei de apă de la Vadul-lui-Vodă, care alimentează municipiul Chișinău cu apă potabilă”, dă asigurări Ministerul Mediului. 

Serviciul Hidrometeorologic de Stat și Agenția de Stat ”Apele Moldovei” monitorizează zilnic nivelul apei fluviului Nistru și Prut și informează autoritățile competente despre starea de lucruri.”Apele Moldovei” s-a adresat către conducerea Comitetului de Stat pentru Gospodărirea Apelor din Ucraina în vederea examinării posibilității de majorare a debitului de apă în Nistru.

Inspectoratul Ecologic de Stat va efectua controlul utilizării apei atât din râurile mari, cât și din râurile mici ale Republicii Moldova și va contracara acțiunile ilegale de extragere a apei.

Ministerul Mediului recomandă tuturor autorităților centrale competente, autorităților publice locale și cetățenilor să întreprindă măsurile de rigoare privind utilizarea rațională a apei.

54
Tagurile:
Prut, Nistru, apă, secetă, Moldova
Tematic
Zvonurile despre starea dezastruoasă a Nistrului sunt exagerate
În ultima duminică a lui mai va fi marcată ziua râului Nistru
Doar 44% din populaţia RM beneficiază de servicii de alimentare cu apă


Загрузка...