bani

BNM: preţurile în Moldova vor creşte semnificativ

121
(reînnoit 13:48 07.08.2015)
Banca Naţională a Moldovei a revizuit în creştere rata anuală a inflaţiei.

CHIŞINĂU, 6 aug – Sputnik. Rata medie anuală a inflaţiei în anul curent va fi de 9,3 la sută, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de prognoza Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) din luna mai. 

Работа гипермаркета
© Sputnik / Александр Кряжев

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a prezentat joi „Raportul asupra inflaţiei pentru anul 2015”. Conform prognozelor BNM, ritmul anual al indicelui preţului de consum (IPC) va înregistra nivelul de 9,3 la sută pentru anul curent şi 11,6 la sută în anul 2016.

Rata anuală a inflației va reveni în intervalul de variație a țintei inflației în trimestrul doi al anului 2017. 

Завод
© Sputnik / Виталий Тимкив

Valoarea maximă a inflaţiei va fi înregistrată în trimestrul doi al anului 2016, constituind 13 la sută.

Majorarea ratei inflaţiei a fost determinată de deprecierea monedei naționale şi creşterea tarifelor la resursele energetice.

„Dinamici mai înalte ale inflaţiei de bază, preţurilor la produsele alimentare, preţurilor reglementate şi ale preţurilor la combustibili pentru întreaga perioadă de prognoză, determină evoluţia superioară a prognozei inflaţiei comparativ cu raportul precedent”, a declarat Drăguţanu.

Guvernatorul a menţionat că BNM a majorat rata de bază a dobânzilor de la 15,5% la 17,5%. „Prin aceasta se doreşte înăsprirea politicii monetare. Este un răspuns logic la majorarea ratei de inflaţie”, a spus Drăguţanu.

BNM va analiza posibilitatea micşorării ratei dobânzii odată ce va apărea semne clare că inflaţia îşi inversează trendul de creştere.


121
Tagurile:
Drăguţanu, Moldova, BNM, preţ, inflaţie, Băncii Naţionale a Moldovei
Tematic
Într-o lună preţurile de consum s-au majorat cu 0,5%
Preţurile la produsele alimentare s-au majorat cu aproape 7%


Загрузка...