MTIC

MTIC solicită susţinere din partea investitorilor externi

13
(reînnoit 12:42 10.07.2015)
Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor le-a solicitat sprijin financiar partenerilor de dezvoltare pentru implementarea mai multor proiecte.

CHIŞINĂU, 10 iul – Sputnik. Implementarea proiectelor de digitalizare a Republicii Moldova și crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea societății informaționale locale sunt prerogativele activității Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC).

Viceministrul Vitalie Tarlev a prezentat proiectele inițiate de minister la întrevederea cu Robert Kirnag, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Slovace la Chișinău, precum și la întâlnirea anuală cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Un accent aparte s-a pus pe inițiativa de extindere a reţelelor magistrale de cablu optic pentru  localităţile din țară, neacoperite până la acest moment cu  servicii pe bandă largă. Din cauza infrastructurii de comunicații electronice depășite tehnologic, în jur de 7 % din populație nu are acces la rețelele de fibră optică și la serviciile digitale moderne.

Lansarea Serviciului Național Unic pentru apelurile de urgență – 112, este un alt proiect important, implementat de MTIC.  Proiectul prevede crearea unui centru unic de apel în caz de urgență, care va utiliza un sistem informațional automatizat, asigurând  condițiile optime pentru acordarea ajutorului solicitat în timp redus. Pentru a crea condițiile tehnice necesare pentru lansarea Serviciului 112, în condițiile bugetului redus, ministerul a lansat discuțiile cu partenerii externi privind atragerea investițiile necesare.

În cadrul acestor întrevederi s-a discutat și despre necesitatea implementării programelor de asigurare a securității cibernetice a Republicii Moldova.

13
Tagurile:
servicii pe bandă largă, serviciul 112, MTIC, Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor
Tematic
MTIC: pe 14 iunie secţiile de paşapoarte vor activa în regim special
Tatiana Vascan

Expert: Anul 2020 cel mai greu pentru piața asigurărilor

8
Pandemia de coronavirus a afectat mai multe domenii din Republica Moldova, inclusiv domeniul asigurărilor. Detalii am aflat de la expertul în asigurări Tatiana Vascan.
Expert: Anul 2020 – cel mai greu pentru piața asigurărilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", expertul în asigurări Tatiana Vascan a declarat că în anul 2020 companiile din acest domeniu au înregistrat venituri mai mici decât în anii precedenți. La fel ca multe alte domenii, piața asigurărilor a fost afectată dur de pandemie.

"Oamenii nu mai pleacă peste hotare și respectiv nu au nevoie de Cartea Verde. Mulți lucrează de acasă și la fel nu-și asigură automobilele, pentru că nu se folosesc de transport. Nici asigurările medicale pentru cei care pleacă peste hotare nu sunt atât de solicitate", a declarat pentru Sputnik Tatiana Vascan.

În schimb, moldovenii s-au orientat spre alte tipuri de asigurări, susține expertul. Aceștia își asigură bunurile imobile sau optează pentru asigurarea de viață.

"Cultura asigurărilor este foarte joasă în țara noastră din diverse motive. Oamenii nu au încredere că companiile de asigurări ar putea să-și onoreze obligațiunile, persoanele nu dețin prea multă informație, dar nici nu au prea au mare dorință de a afla despre opțiunile pe care le au", a precizat interlocutoarea.

Specialistul a remarcat că în țara noastră există o gamă foarte largă de asigurări, însă nu toate sunt solicitate de către cetățeni. Astfel, în Republica Moldova asigurările facultative constituie doar 15-20% din volumul total de asigurări pe care le procură moldovenii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
pandemie, asigurări


Загрузка...
Plantație de cannabis

Video: Cultivau și vindeau marijuană - Ce cantități de droguri a depistat poliția

15
(reînnoit 18:43 03.12.2020)
Cultivau și comercializau marijuană, iar acum riscă ani grei de pușcărie. Un grup infracțional a fost deconspirat de oamenii legii. În septembrie au fost reținuți trei membri ai grupării, iar acum ofițerii au mai reținut un suspect.

CHIȘINĂU 3 dec - Sputnik. O grupare specializată în cultivarea plantelor psihotrope în laborator a fost deconspirată de ofițeri. Poliția anunță că a reținut al patrulea membru al grupării, după ce în septembrie a reținut alți trei.

Potrivit unui comunicat de presă, ultimii sunt plasați în arest în Penitenciarul nr.13 din Capitală. În urma perchezițiilor efectuate atunci, ofițerii au depistat la domiciliile suspecților peste șapte kilograme de marijuană, în valoare de peste un milion de lei. 

Oamenii legii au depistat că unul din membrii grupării care a fost reținut, aflându-se în penitenciar și fiind ajutat de complici aflați în libertate, își continua activitatea infracțională. Învinuitul deținea în celulă un telefon mobil prin care coordona membrii grupării. Complicii acestuia cultivau plante psihotrope, ulterior culegeau mugurii copți pe care îi depozitau în diferite ascunzișuri improvizate și așteptau indicații de la liderul grupării. Acesta căuta cumpărători și încasa banii pentru droguri prin intermediul unui complice. Banii obținuți din vânzarea narcoticelor urmau să fie folosiți pentru serviciile unui avocat, pentru eliberarea liderului grupării. 

În urma investigațiilor efectuate de oamenii legii, a fost reținut al patrulea membru al acestei grupări. Suspectul are 24 de ani și este originar din comuna Băcioi, municipiul Chișinău. În urma perchezițiilor, polițiștii au depistat un pistol fără acte și permis de deținere, precum și bani în sumă de peste 11 mii de lei, obținuți în urma comercializării drogurilor.

Totodată, în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, ofițerii au depistat o căldare îngropată, în care se aflau șase pungi cu muguri de marijuană. Masa totală este de aproape nouă kilograme, iar valoarea acesteia depășește un milion de lei. 

Oamenii legii au publicat un video cu perchezițiile efectuate. În filmuleț se vede cum ofițerii dezgroapă căldarea cu drogurile descoperite. 

Dacă membrii grupării vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la 15 ani de pușcărie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
penitenciar, Poliție, vânzare de droguri, droguri


Загрузка...