Grup criminal, fraude bancare, spălare de bani

CNA: 8 străini implicaţi în spălare de bani, reţinuţi în RM

84
(reînnoit 18:52 08.07.2015)
Un grup organizat, specializat în activităţi de spălare de bani şi de fraude bancare, a fost deconspirat de colaboratorii CNA.

CHIŞINĂU, 8 iul – Sputnik. Opt cetăţeni străini au fost reţinuţi de CNA şi procurori într-un dosar de spălare de bani, a anunţat ofiţerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

Potrivit sursei, este vorba despre trei persoane de origine franceză, doi mexicani, un dominican, un cetăţean al Canadei, unul al SUA şi un originar din Gabon. Aceştia sunt bănuiţi de asociere, înţelegere şi complicitate la comiterea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor al CNA şi procurorii anticorupţie au stabilit că persoanele în cauză ar fi venit în Republica Moldova cu scopul de a utiliza sistemul bancar autohton pentru sustragerea şi tranzitarea mijloacelor băneşti cu provenienţă ilicită de pe conturile corespondente ale unor bănci din străinătate, sumele vehiculate cifrându-se la sute de milioane de euro.

Potrivit informaţiilor deţinute, unul dintre membrii grupului a fondat, în 2013, o companie pe teritoriul Republicii Moldova, în scopul atragerii investiţiilor străine pentru producerea automobilelor sportive cu motoare electrice (maşini utilizate la raliurile Paris-Dakkar). De facto, compania a fost utilizată pentru facilitarea accesului în ţara noastră a membrilor grupării specializate în fraude bancare şi spălare de bani. Astfel, persoanele vizate au intrat pe teritoriul ţării, uzând de calitatea de investitori străini.

Aflându-se pe teritoriul ţării, membrii grupului au pus la cale pregătirea şi realizarea mai multor tranzacţii bancare frauduloase de proporţii, de tip SWIFT şi DTC, prin intermediul unor conturi din mai multe bănci străine. Pentru realizarea tranzacţiilor frauduloase, membrii grupului ar fi implicat „hackeri”, sarcina cărora era de a pătrunde nesancţionat în sistemele informaţionale ale băncilor, cu ajutorul informaţiilor specifice (rechizite bancare, coduri de acces, parole etc.) puse la dispoziţie de membrii grupului şi realizarea operaţiunilor bancare fără autorizarea acestora de către persoanele responsabile din aceste bănci. Potrivit investigaţiilor preliminare, membrii grupului deja planificaseră efectuarea unui şir de operaţiuni bancare frauduloase prin intermediul unei bănci comerciale din Republica Moldova, deschizând mai multe conturi bancare.

În urma analizei probelor acumulate în procesul de urmărire penală, CNA şi procurorii au stabilit că bănuiţii aveau la dispoziţie câteva scheme de sustragere a banilor de pe conturile băncilor străine, prin intermediul entităţilor financiare din Republica Moldova.

În prezent, toate persoanele se află în custodia CNA pentru 72 de ore. Totodată, CNA a informat despre deconspirarea schemei misiunile diplomatice şi instituţiile de drept din ţările de origine a cetăţenilor reţinuţi, solicitând în acelaşi timp suport informaţional privind implicarea persoanelor vizate în activităţi infracţionale pe teritoriul altor state.

În acest caz a fost deschis un dosar penal în temeiul art. 243 alin. 3 lit. b) Cod penal al Republicii Moldova, pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari.

 

84
Tagurile:
Fraude bancare, Spălare de bani, Grup organizat, Străini, CNA
Tematic
CNA: dosarul „mitei în fotbal” a fost transmis în judecată
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

48
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Люди

Obligativitatea purtării măștii în spații deschise, atacată în instanță

73
(reînnoit 21:12 23.11.2020)
Cât de legală este hotărârea Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica prin care s-a instituit obligația purtării măștilor în spațiul public deschis în municipiul Chișinău? În curând vom afla.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Un birou de avocați din Capitală a atacat în instanță Hotărârea nr. 27 a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica din 20.11.2020, prin care s-a instituit obligația de purtare a măștilor (de orice tip) în spațiul public deschis în tot cuprinsul municipiului Chișinău.

Cerea avocatului Iulian Rusanovschi de chemare în judecată a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica (partea I)
Cerea avocatului Iulian Rusanovschi de chemare în judecată a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica (partea I)

Avocatul iulian Rusanovschi a publicat pe pagina sa de Facebook cererea de chemare în judecată a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica.

Cerea avocatului Iulian Rusanovschi de chemare în judecată a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica (partea II)
Cerea avocatului Iulian Rusanovschi de chemare în judecată a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica (partea II)

Tot acolo avocatul explică de ce în opinia autorilor cererii hotărârea comisiei este neconstituțională și ilegală.

Rusanovschi: Este încălcat dreptul la libera circulație și la viața privată

"Prin aceasta măsura se încalcă grav dreptul constituțional la libera circulație și la viața privată, drepturi ce pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de Parlament (conform Deciziei Curții Constituționale nr. 18 din 23.06.2020). Mai apoi, prin aceasta Hotărâre nu se urmărește lupta cu răspândirea COVID, din simplu motiv ca în viziunea Comisiei, oamenii pot purta orice fel de măști (cârpe), important este ca să aibă ceva peste gură. Oamenii poarta aceeași masca săptămâni întregi și se intoxica de la mizeria depusă pe ea. Acest factor nu are importantă pentru autorități. Dezgustător și abuziv", scrie Iulian Rusanovschi pe pagina sa de Facebook.

Avocatul mai afirmă că membrii Comisiei vădesc tendințe autoritare care trebuie oprite de instanța de judecată.  

"Asemenea norme sfidează orice principiu de ierarhie legislativă și vădesc tendințele autoritare ale membrilor Comisiei, tendințe care trebuie oprite prin revocarea Hotărârii de către instanța de judecată competentă", afirmă Rusanovschi.  

Amintim că vineri Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință și a adoptat decizia privind purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile publice deschise în municipiul Chișinău.

Autoritățile municipale au atenționat că sfidarea acestor reguli constituie pericol pentru sănătatea publică, iar cei care nu le vor respecta se vor alege cu amenzi sau chiar vor fi trași la răspundere penală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
instanță, atacat, obligatorie, mască, purtator


Загрузка...