В Молдове проходит акция Всемирный день донора крови

Sistemul de sănătate îşi fortifică capacităţile hemotransfuzionale

9
Crucea Roşie din Elveţia va continua să acorde suport ţării noastre în domeniul fortificării capacităţilor securităţii hemotransfuzionale.

CHIŞINĂU, 23 iunie – Sputnik. Proiectul “Fortificarea capacităţilor securităţii hemotransfuzionale în Republica Moldova” a ajuns la jumătatea termenului de implementare. Proiectul se desfăşoară în baza unui grant oferit de Crucea Roşie din Elveţia în scopul realizării Programului Naţional „Securitatea transfuzională, asigurarea ţării cu produse sanguine pe anii 2012-2016”. 

Rezultatele perioadei de implementare a acestuia, începând cu 2014 până în iunie 2015, au fost discutate marţi într-o şedinţă comună la Ministerul Sănătăţii. Astfel, partenerii proiectului, reprezentanţii Crucii Roşii din Elveţia, ai Ministerului Sănătăţii şi Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui au avut ocazia să facă o retrospectivă a obiectivelor propuse şi a ţintelor atinse.

În faza de iniţiere, proiectul urmărea crearea laboratorului de referinţă în imuno-hematologie la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui; dotarea cabinetelor de transfuzie a sângelui din cadrul spitalelor cu echipament adecvat, întru creşterea siguranţei de transfuzie la pacienţii din instituţiile medicale.

Pentru anul 2014, Crucea Roşie a Elveţiei a asigurat un buget de aproape 14 milioane lei care a acoperit achiziţionarea echipamentelor medicale specializate. A fost organizată licitaţia de echipamente şi consumabile necesare activităţii centrelor secţiilor şi cabinetelor de transfuzie a sângelui.  Totodată, au fost aprobate deja actele normative ce reglementează noile tehnologii în activitatea laboratorului imunohematologic din cadrul IMSP. Pentru anul 2015 sunt programate surse financiare în valoare de 6,5 milioane lei.

 

9
Tagurile:
transfuzie, sânge
Tematic
Decada de promovare a donării de sânge voluntară, în Moldova
În Chișinău vor funcționa puncte mobile de donare a sângelui


Загрузка...