пожилые люди

Vârsta de pensionare nu se modifică

1096
(reînnoit 15:38 16.06.2015)
Vârsta de pensionare în RM, deocamdată, nu se va majora.

CHIŞINĂU, 16 iunie – Sputnik. Vârsta de pensionare în RM, deocamdată, nu se va majora. Afirmaţia a fost făcută de Laura Grecu, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei pentru Sputnik-Moldova.

„Deocamdată vârsta de pensionare nu se majorează. Societatea noastră trebuie pregătită pentru un asemenea pas”, a declarat Grecu. 

Viceministrul susţine că evaluările şi calculele făcute de minister arată că nici egalarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi nu va face economii, care să vină cu un impact asupra sistemului de pensionare.

„Am făcut un calcul care ar fi economiile dacă am egala vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor. Economia ar fi de 65 milioane lei pe an, atât timp cât pentru pensii noi cheltuim 8,7 miliarde lei. Asta înseamnă că 65 milioane este o sumă prea mică pentru a vorbi de impactul economic asupra sistemului de pensionare”, a declarat viceministrul. 

Un alt aspect care nu permite majorarea vârstei de pensionare în RM, potrivit viceministrului, este că „speranţa de viaţă în RM pentru femei şi bărbaţi este mai mică decât cea din ţările europene”. 

„MMPSF vede o soluţie pentru  a rezolva problema în sistem: combaterea economiei informale şi a muncii la negru”, a declarat viceministrul.  

În RM femeile ies la pensie la vârsta de 57 de ani, iar bărbaţii la 62 de ani. 


1096
Tagurile:
vârsta, pensionar, pensie
Tematic
Proiect de viitor: Pensionari în faţa alegerii-ori salariu, ori pensie
Studiu: aproape 94% dintre bătrâni cu pensie sub limita supravieţuirii


Загрузка...