Судебный молоток

Experți judiciari profesioniști și expertize judiciare calitative

21
(reînnoit 16:04 10.06.2015)
Cabinetul de Miniștri a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede perfecționarea cadrului instituțional și normativ al sistemului de expertiză juridică și a statutului expertului judiciar.

CHIŞINĂU, 10 iunie – Sputnik. Potrivit autorilor proiectului, pentru ca probele să fie prezentate adecvat în timpul proceselor judiciare, este nevoie de o infrastructură bine formată în cadrul sistemului de expertiză judiciară, conformă standardelor legale de calitate şi experți judiciari de o calificare înaltă. Astfel, oferirea unei infrastructuri de expertiză judiciară accesibilă tuturor va asigura o cercetare echitabilă și o consolidare a probelor.

Documentul prevede instituirea unui mecanism nou de sancţionare pentru fapte care constituie abateri disciplinare privind activitatea de expertiză judiciară, dar și reglementarea detaliată a suspendării şi încetării activităţii expertului judiciar. 

Noua lege a fost elaborată în baza unor studii efectuate asupra sistemului naţional de expertiză judiciară, care au scos la iveală mai multe deficiențe și neajunsuri, cum ar fi absența unei instituții centrale independente care și-ar asuma rolul de conducere la nivel național pentru sistemul de expertiză judiciară, dar și lipsa standardelor de calitate uniformizate, echipamentului necesar, instrumentelor și laboratoarelor adecvate.

 


21
Tagurile:
Guvern, expertiza, judecator
Tematic
Procuratura Generală porneşte urmărirea penală a unui judecător
Procuror luat sub strajă din sala de judecată


Загрузка...