CHIŞINĂU, 8 iunie – Sputnik. Managerul Proiectului Energie şi Biomasă, Alexandru Ursul, a declarat că lucrările de racordare a instituţiilor publice selectate la sisteme de încălzire pe biomasă, precum şi la sisteme de producere a apei calde de la energia solară vor începe în toamna anului curent şi se vor finaliza în 2016.
„Toate cele 19 instituţii publice vor fi conectate la sisteme de încălzire pe biomasă, în 7 dintre ele fiind instalate adiţional şi colectoare solare de producere a apei calde”, a declarat Ursul.
Proiectul Energie şi Biomasă – 2 este un proiect de trei ani, realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik. Creștinii ortodocși din țara noastră sărbătoresc Botezul Domnului Nostru Iisus Hristos. Din păcate, o perioadă îndelungată, generații întregi au fost lipsite de posibilitatea de a învăța religia în școală. Chiar și astăzi, religia nu face parte din programa obligatorie de studiu. Iată de ce mulți creștini nu cunosc învățătura Sfinților Părinți despre slujba sfeștaniei și folosirea Aghesmei Mari.
Având în vedere că în special tinerii de astăzi își petrec timpul în mediul virtual, considerăm binevenit să arătăm pe scurt care sunt învățăturile corecte și cele greșite despre agheasmă și folosirea ei.
Potrivit Molitfelnicului, cuvântul agheasmă vine de la grecescul aghiasmos şi înseamnă sfinţire. Prin agheasmă înţelegem atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.
Agheasma Mare nu trebuie să o înmulțească nimeni. Agheasma Mică se poate înmulţi, cu condiţia ca Agheasma să se toarne asupra unui vas în care există apă neîncepută. Nicidecum să nu se toarne apă deasupra aghesmei.
Agheasma de la Izvorul Tămăduirii (Sărbătoare închinată Maicii Domnului prăznuită în vinerea din Săptămâna Luminată), de la sfințirea caselor sau a fântânilor, a troițelor și oricând se mai face peste an, se știe că aceasta este agheasma mică și se poate lua după anaforă.
Agheasma care are miros din pricină că a fost pusă într-un vas necorespunzător sau a avut bucăţele de busuioc în ea, se toarnă într-un loc curat, sau la rădăcina unui pom.
Este slujba de sfințire a apei care se poate face atât în biserică sau în alte locuri, cât și în casele noastre.
Pentru aceasta este nevoie de un vas cu apă curată, un mănunchi de busuioc sau altă plantă cu care preotul să stropească prin casă, 3 lumânări așezate într-un vas sub care puneți o hârtie ca să nu curgă ceara pe fața de masă, tămâier cu jar sau cărbune special, tămâie, un pomelnic cu cei ai casei, un prosop cu care să se șteargă pe mâini preotul. Nu puneți busuiocul în vasul cu apă pentru că se face ceai de busuioc, nu agheasmă. Cu agheasma rămasă mai stropiți prin casă (și prin curte dacă aveți) și gustați din ea dimineața pe nemâncate, după ce luați anaforă și dacă noaptea nu v-ați împreunat cu soțul (soția). Nu este necesară făină sau mălai la această slujbă.
Mântuitorul Iisus Hristos întrebă: „Dacă sarea se va strica, cu ce se va mai săra?" (Matei 5;13). Sarea nu se va strica niciodată pentru că aşa a fost făcută de Dumnezeu. La fel şi agheasma, fiind sfinţită de Dumnezeu, nu se va mai strica în condiţii normale. De aceea nu e nevoie să se pună lângă ea usturoi sau busuioc, sau alte plante.
Sfânta Agheasmă este una şi aceeaşi în fiecare an şi la orice Sfântă Biserică.
Un creştin fierbinte în credinţă face trei curăţenii în fiecare din cele patru posturi mari ale anului:
a) Curăţenie de praf, mizerie în toată casa;
b) Curăţenie de duhuri rele cuibărite în casă, prin sfeştanie;
c) Curăţenie în suflet prin mărturisirea păcatelor pe care le-am mai făcut de la ultima spovedanie încoace.
Sfeştania casei trebuie făcută de patru ori sau cel puţin o dată pe an. Sfeştania casei este o slujbă prin care se cere lui Dumnezeu să fie alungate puterile potrivnice şi să vină binecuvântarea Sa peste casa aceea prin rugăciunile făcute de preot. Ori o rugăciune se poate face oricând, dimineaţa, la prânz, seara sau noaptea.
Dacă persoana nu a mâncat, poate lua anaforă, agheasmă mică, iar dacă a mâncat să se ungă cu ulei de la Sfântul Maslu sau agheasmă pe frunte, să se afume cu târnoseală (târnoseala este o bucățică de pânză îmbibată în ceară topită luată de la sfințirea unei biserici), să aprindă tămâie.
Creștinii pot stropi cu agheasmă vitele sau grajdurile vitelor, cât și în casele în care locuiesc.
Întâi trebuie să o strecurăm foarte bine dacă are în ea resturi de busuioc, deoarece chiar și o sămânţă sau o frunzuliţă de busuioc poate altera un litru-doi de agheasmă. Dacă nu o vom strecura, ci o vom păstra aşa, i se va schimba gustul și se va face amară, nemaiputându-se bea. La fel se va întâmpla şi cu agheasma care va semăna cu ceaiul de busuioc atât la culoare, cât şi la gust. Această agheasmă se poate păstra doar câteva zile deoarece se va face amară.
Aşa cum la Sfânta Împărtăşanie nu se poate pune decât făină curată, vin curat, apă curată (iar preotul care pune alte materii sau pune apă prea multă, foloseşte făină stricată sau murdară, ori vin rău la gust, săvârşeşte păcat de moarte), tot aşa nici în agheasmă nu trebuie să existe alte substanţe. Agheasma se face din APĂ CURATĂ şi nimic altceva, într-un vas curat. Orice altă substanţă care schimbă firea apei o poate face pe aceasta să se schimbe la gust sau chiar să se strice.
Dacă tradiţia Bisericii ar fi învăţat să se facă agheasmă din ceai de busuioc de exemplu, aşa cum deseori se întâmplă din neglijenţa sau neştiinţa preotului, atunci ar fi fost ceva anormal ca să se strice agheasma făcută din ceai de busuioc. Dar dacă tradiţia Bisericii ne învaţă să folosim apă şi precizează să fie curată, să facem aşa şi atunci niciodată agheasma nu se va strica.
Dacă vom căuta explicaţia ştiinţifică a faptului că agheasma nu se strică, desigur că nu vom găsi această explicaţie. Foarte rar au fost cazuri în care agheasma s-a stricat întocmai ca orice apă. Motivele sunt diverse: preotul nu a săvârşit toată slujba de sfinţire a apei, vasul în care s-a sfinţit apa nu a fost curat, sticla în care s-a turnat agheasma după sfinţire nu a fost curată, şi cel mai des întâlnit motiv, agheasma a fost turnată în sticlă cu tot cu resturile de busuioc.
Timp de 7 zile după Sfeștanie, trebuie să stropim casa și curtea cu agheasmă. Este bine să și gustăm în fiecare dimineaţă din agheasmă, dar luăm întâi anaforă și apoi bem agheasmă deoarece este Agheasmă Mică. Putem gusta din agheasmă și putem stropi casa nu numai 7 zile după Sfeştanie, ci chiar și după cele 7 zile.
Agheasma Mare se bea de la Boboteaza pâna în ziua în care este scris pe calendar „Odovania praznicului Botezului Domnului", adică data de 14/27 ianuarie. În restul anului nu se bea Agheasmă Mare decât doar atunci când ne-am spovedit, nu am primit dezlegare la Sfânta Împartașanie. Însă chiar și atunci Agheasma Mare ne-o dă preotul.
La stropit se poate folosi Agheasma Mare în tot timpul anului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
După recenta vizită a președintelui Maia Sandu la Kiev, mai mulți experți de la Chișinău au vorbit despre relansarea relațiilor moldo-ucrainene și despre complexitatea lor.
Comentatorul politic Ion Tăbârță a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre istoria complicată a relațiilor dintre cele două state, care pe parcursul timpului nu au fost tocmai reciproc avantajoase.
„Această relație între Moldova și Ucraina a aavut foarte multe pietre subterane, iar, cu regret, Ucraina a vut o atitudine ambiguu față de poziția Moldovei pe mai multe subiecte. Aș aminti aici poziția părții ucrainene pe dosarul transnistrean, disputele problematice pe subiectul delimitării frontierei de stat, unde partea ucraineană a fost destul de rigidă la negocierile cu Moldova. Cei 7,7 km pe șoseaua Odesa-Reni, este problema portului Giurgiulești, hidrocentrala de la Novodnestrovsc, barajul de la Naslavcea, problema celor 130 de proprietăți ale Moldovei de pe teritoriul Ucrainei. Pentru soluționarea acestor probleme avem nevoie de o relație sinceră și sperăm că partea ucraineană își va revizui atitudinea pe mai multe dosare, pentru a manifesta o deschidere mai mare față de Moldova”, a precizat Ion Tăbârță.
Totodată expertul a vorbit și despre proiectele de infrastructură dintre cele două state, exprimându-și poziția că, deocamdată, pe hârtie aceste proiecte arată bine, în realitate, însă va fi destul de dificil de a le implementa.
„Referitor la acest proiect de infrastructură rutieră convenit la Kiev, acest traseu Chișinău-Soroca-Iampoli-Kiev arată foarte bine pe hârtie, dar va fi nevoie de sume colosale de bani din ambele părți. De unde ar putea fi accesați acești bani, Moldova nu-i are, noi nu știm pe cât Ucraina este gata să investească. Cred că acești bani ar putea veni pe filiera europeană”, a precizat Ion Tăbârță.
Aflată la Bruxelles, președintele Maia Sandu va aborda și implicarea Uniunii Europene pentru expertizarea impactului în cazul construirii Hidrocentralelor ucrainești pe Nistru.Totodată, Președintele a adăugat că în cadrul vizitei va solicita și o monitorizare a situației privind proprietățile moldovenești din Ucraina.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 19 ian - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță noile rate de schimb pentru marți, 19 ianuarie. Astfel, un dolar american va putea fi cumpărat cu 17,30 lei, un euro – cu 20,87 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61 de bani, un leu românesc – cu 4,28 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 23 de bani.
Conform cursului valutar BNM, dolarul s-a scumpit cu doi bani, euro a scăzut cu opt bani, leul românesc a coborât cu doi bani, iar rubla rusească și hrivna ucraineană au rămas la același preț.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova