Parlamentul Republicii Moldova Парламент Республики Молдова

Parlamentul a obligat Guvernul finanţeze ritmic sistemul de sănătate

163
Parlamentul a votat joi în lectură finală cu 83 de voturi un proiect de lege care nu vai mai permite Guvernului să vireze cu întârzieri transferuri în sistemul de sănătate.

CHIŞINĂU, 14 mai – Sputnik Moldova. Parlamentul a votat joi în lectură finală cu 83 de voturi un proiect de lege care nu vai mai permite Guvernului să vireze cu întârzieri transferuri în sistemul de sănătate.  

Autorii documentului sunt deputaţi din mai multe fracţiuni parlamentare. Proiectul prevede ca transferurile din bugetul de stat în fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) să se efectueze proporţional până la data de 27 a fiecărei luni.

„Obiectul principal al proiectului de lege este garantarea ritmicităţii şi previzibilităţii financiare a sistemului de sănătate, ce va exclude reţinerile şi întârzierile de la bugetul de stat în fondurile AOAM, fapt ce generează în prezent presiuni suplimentare în cadrul sistemului de sănătate, în special la achitarea facturilor pentru medicamente, consumabile şi servicii”, a declarat preşedintele Comisiei pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti, unul din autorii proiectului. 

Un alt obiectiv al documentului este, potrivit deputatului, „includerea în lista de cheltuieli prioritare ale Guvernului a cheltuielilor de finanţare destinate sistemului de sănătate”. 

Conform proiectului, Guvernul în calitatea sa de asigurat pentru 15 categorii de persoane neangajate nu trebuie şi nu poate fi tratat într-un mod privilegiat în raport cu alte categorii de asiguraţi. „Contrar acestor raţionamente, în ultimii ani se conturează o tendinţă negativă de stabilire a unor condiţii inechitabile pentru diferite categorii de asiguraţi, contribuţia financiară a Guvernului pentru o persoană asigurată fiind mai mică de la 2 la 3 ori decât contribuţia altor categorii de plătitori”, susţin autorii legii.

Deputaţii care au semnat acest proiect au constatat că „Guvernul este avantajat prin faptul că face transferuri când doreşte şi nu ritmic, chiar dacă Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) îşi planifică aceste venituri din buget în fiecare lună proporţional. Aceste transferuri sunt virate cu întârzieri depăşind uneori 60 — 90 de zile”.

Proiectul de lege a primit aviz pozitiv atât din partea comisiilor parlamentare, cât şi a Guvernului. 

Fondul AOAM este finanţat din mai multe surse, iar cea mai importantă sursă este bugetul de stat. În conformitate cu principiile de funcţionare ale AOAM, Guvernul are calitatea de asigurat pentru 15 categorii de persoane neangajate. Contribuţia Guvernului, în conformitate cu legile anuale ale fondurilor AOAM, reprezintă o cotă procentuală din totalul cheltuielilor aprobate ale bugetului de stat, cu excepţia cheltuielilor efectuate din veniturile cu destinaţie specială prevăzute de legislaţie, nu mai mică de 12,1%.

Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al RM. 


163
Tagurile:
medicamente, Guvern, Parlament, Oxana Domenti
Tematic
Parlamentul amână examinarea legii cu privire la neutralitate


Загрузка...