CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Meteorologii prognozează cer variabil, fără precipitații. Miercuri, 20 ianuarie, presiunea atmosferică va fi normală, izolat va fi ceață slabă și se va forma ghețuș. Temperaturile vor ajunge până la două grade cu plus, iar vântul va sufla dinspre sud-est, de la slab la moderat.
Mercurul din termometre va urca până la -3..0 grade Celsius în nord, -2..+1 grade în centru și -1..+2 grade în sud. În Capitală termometrele vor indica -2..0°С.
Pentru 21 ianuarie meteorologii anunță schimbări neesențiale, iar precipitații nu vor cădea.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în data de 20 ianuarie 1948 a fost înregistrată temperatura de +12,6 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 20 ianuarie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1963 și era de -28,4 grade Celsius.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Vineri, 26 februarie, cerul va fi variabil și nu sunt prognozate precipitații.
La orele dimineții, izolat, va persista ceața slabă, formată pe parcursul nopții.
Vântul va sufla slab.
Pe parcursul orelor de zi, temperatura aerului va fi de +12..+15 grade Сelsius în raioanele de nord, +13..+16°C în raioanele de centru, +14..+17°C în raioanele de sud.
În Chișinău se va încălzi până la +14..+16°C.
Presiunea atmosferică va fi ridicată.
Recordul de temperatură pentru o zi de 26 februarie a fost înregistrat în anul 1990 (perioada de monitorizare 1886 - 2020, în Chișinău): atunci au fost +20,7 grade Celsius în capitală.
Sâmbătă, 27 februarie, izolat, vor cădea precipitații slabe, în special în raioanele de nord, iar temperatura aerului va scădea cu vreo 8 grade pe teritoriul întregii țări.
Sunt așteptate +5..+7 grade Celsius în nord, +6..+8 grade în centru și +7..+9 grade în sud.
Duminică, 28 februarie, sunt așteptate, din nou, ploi slabe în raioanele de nord, iar temperaturile vor mai scădea cu vreo 4 grade în toate regiunile.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. În mod sigur, vineri vom avea o temperatură anormală pentru această zi. Mai cald a fost doar în anul 1990 (perioada de monitorizare 1886 - 2020, în Chișinău), atunci în ziua de 26 februarie s-au înregistrat +20,7 grade Celsius.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că vineri ziua, în raioanele de nord ale țării maximele vor varia între +12..+15°C, în raioanele de centru +13..+16°C, în raioanele de sud +14..+17°C, iar în Chișinău +14..+16°C.
Pe 26 februarie vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată. Cerul va fi variabil, fără precipitații. Noaptea și dimineață izolat se va produce ceață slabă. Vântul va fi slab.
În noaptea de joi spre vineri, temperatura minimă a aerului va oscila între -2..+3°C. Și anume, în raioanele de nord -2..+1°C, în raioanele de centru -1..+2°C, în raioanele de sud 0..+3°C și în Chișinău 0..+2°C.
Meteorologii anunță că în data de 27 februarie, adică sâmbătă, izolat vor cădea precipitații slabe, în special în raioanele de nord va ploua, iar temperatura aerului va scădea pe teritoriul întregii țări.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Moldova
CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.
Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.
Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."
De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.
"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.
"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.
Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.
"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova