piscină

Ne vom sufoca de căldură: Iată ce temperaturi ne așteaptă astăzi

101
(reînnoit 11:33 29.08.2020)
Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru astăzi vreme caniculară cu temperaturi de până la 34 de grade Celsius.

CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik. Canicula nu bate în retragere nici în acest weekend și se pare că se va menține ferm pe poziții și în următoarea săptămână. Meteorologii prognozează pentru astăzi temperaturi de până la 32 de grade în nordul țării, de până la 33 - în centrul republicii și de până la 34 de grade la sud.

Prognoza meteo pentru următoarele 7 zile
© Photo : SHS
Prognoza meteo pentru următoarele 7 zile

Cerul va fi parțial acoperit de nori, vântul va sufla din sud cu până la zece metri pe secundă, iar presiunea atmosferică va fi normală. 

Meteorologii moldoveni au instituit în pentru acest sfârșit de august trei coduri de avertizare - cod galben de caniculă și de pericol de incendii, dar și cod portocaliu de secetă hidrologică.

Codul galben de caniculă intră în vigoare duminică, 29 august, și va fi valabil până pe 2 septembrie.

”Pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+35°C”, informează Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Totodată, în perioada 29 august - 4 septembrie se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

De asemenea, până pe 31 august este instituit cod portocaliu de secetă hidrologică. În râurile mici și bazinele acvatice din țară se va menține Cod Galben, iar pe bazinul inferior al râului Răut, Bîc, Botna, Cogîlnic, Ialpug și Cahul se atestă Cod Portocaliu de Secetă Hidrologică.
Autoritățile solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
prognoza, meteo
Tematic
Ultima oră: Avertizarea meteorologilor moldoveni - detalii
Fulger, ploi

Vremea se strică astăzi: Cod Galben de ploi puternice și vijelie

93
(reînnoit 06:41 29.09.2020)
Ploi abundente cu descărcări electrice și vânt puternic au anunțat meteorologii pentru astăzi. A fost instituit un Cod Galben de instabilitate atmosferică. După data de 2 octombrie iarăși se va încălzi, sunt așteptate maxime de 28..30 de grade Celsius. 

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Vremea se răcește astăzi, va ploua cu tunete și fulgere în toate regiunile Moldovei, iar vântul va sufla cu putere. Vor cădea ploi și în următoarele trei zile.

Furtună, fulger
© Sputnik / Владимир Астапкович

Maximele termice vor fi astăzi de numai +16..+19 grade Celsius în nord, +17..+20 de grade în centru și +18..+21 de grade în sud.

Un Cod Galben de instabilitate atmosferică a fost instituit de meteorologi pentru marți, 29 septembrie. Ploile vor cădea pe parcursul zilei în averse puternice, însoțite de descărcări electrice, cu o cantitate de 15-49 de litri pe metru pătrat. Izolat, ploile vor fi și mai puternice, cu o cantitate a precipitațiilor de 50-70 de litri pe metrul pătrat.

Vântul se va înteți mult și local va căpăta caracteristicile vijeliei – va sufla în rafale de până la 15-18 metri pe secundă.

Presiunea atmosferică va fi scăzută.

Răcirea vremii la sfârșit de septembrie este un fenomen normal pentru Republica Moldova, influențat de un ciclon din Oceanul Atlantic care traversează teritoriul țării noastre, a declarat pentru Sputnik șeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), Ghenadie Roșca.

Prognoza meteo pentru 29 septembrie - 5 octombrie
Prognoza meteo pentru 29 septembrie - 5 octombrie

Menționăm că, după o perioadă secetoasă îndelungată, ploile sunt foarte necesare acum - cerealele de toamnă au nevoie de umiditate.

Miercuri, 30 septembrie, sunt așteptate maxime termice ale aerului cu un grad în scădere: +15..+18 grade Celsius în nord, +16..+19 grade în centru și +17..+20 de grade în sud.

Vremea se va menține răcoroasă până pe 2 octombrie, după care iarăşi sunt așteptate temperaturi de +28..+30 de grade Celsius, potrivit meteorologilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
vijelie, ploi, prognoza vremii, prognoza meteo, vremea
Tematic
Imagini spectaculoase: Fulgerul lovește terasa casei unui norvegian
Fulgerul face noi victime în sudul țării. A ucis o turmă de oi și a rănit ciobanul
La un pas de tragedie: Iată cum lovește fulgerul – VIDEO


Загрузка...
Республиканский стадион в Кишиневе

Revine vara: Fără ploi și maxime de aproape +30 de grade

818
(reînnoit 06:23 28.09.2020)
Angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat au anunțat pe site-ul instituției că astăzi nu va ploua și că vom avea temperaturi exagerat de generoase pentru sfârșitul lunii septembrie.

CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Astfel maximele vor ajunge la +26 de grade Celsius în nordul țării, la +27 de grade Celsius în centru și +28 de grade Celsius în raioanele de sud.

Vom menționa că aceste temperaturi nu sunt nici cele mai înalte, nici cele joase înregistrate în Capitală în ziua de 28 septembrie.

Spre exemplu în această zi, în anul 2012 am avut tocmai +29,9 grade Celsius, iar în 1977 mercurul în termometre a coborât sub -0,4 grade Celsius.

Extremele termice în Chișinău în ziua de 28 septembrie (perioada de monitorizare 1886-2019)
Extremele termice în Chișinău în ziua de 28 septembrie (perioada de monitorizare 1886-2019)

Serviciul Hidrometeorologic de Stat menține pentru astăzi Codul Portocaliu de secetă hidrologică, care a fost anunțat inițial pentru perioada 21-28 septembrie, în râurile mici din bazinul inferior al râului Răut și bazinelor râurilor Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul.

Totodată meteorologii mențin avertizarea Cod Galben de secetă hidrologică în râul Prut, pe sectorul satul Criva – orașul Costești și în râurile mici și bazinele acvatice din țară.

Și avertizarea meteorologică Cod Galben de pericol excepțional de incendiu este menținută pentru astăzi pe tot cuprinsul țării.

Prognoza meteo pentru 28 septembrie
Prognoza meteo pentru 28 septembrie

Pentru marți, în schimb, toate aceste avertizări nu vor mai fi valabile dat fiind că se așteaptă ploi cu descărcări electrice în toate regiunile țării.

Iar maximele vor atinge doar +21 de grade în nor, +22 de grade Celsius în centrul țării și +23 la sud.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

818
Tagurile:
Caniculă, maxime, Ploi, vara, revine


Загрузка...
Медицинский работник берет пробирки с образцами плазмы и крови

Starea de urgență în sănătate publică, instituită în mai multe raioane

0
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică constată că situația epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. În scopul sporirii randamentului măsurilor aplicate de prevenire și control a infecției COVID-19, precum și a eficienței gestionării resurselor, Comisia națională extraordinară de sănătate publică a instituită starea de urgență în sănătate publică pe unități teritorial-administrative.

De asemenea, au fost stabilite gradele de alertă în funcție de indicatorii nivelului de risc. Gradul “cod roșu” este asimilat stării de urgență în sănătate publică. La fel, a fost stabilite măsurile de sănătate publică aplicabile la nivel național.

”Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) – Versiunea 2, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat”, anunță guvernul printr-un comunicat.

Înăsprirea sau relaxarea măsurilor de sănătate publică vor fi coordonate în prealabil cu Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Raioane, COVID-19
Tematic
Starea de urgență în sănătate publică se prelungește: Ce s-a schimbat


Загрузка...