caniculă

După caniculă, iată ce se întâmplă cu vremea: Prognoza meteorologilor pentru astăzi

1324
(reînnoit 07:04 11.06.2020)
Vreme deosebit de caldă se prevede astăzi. Valorile termice vor ajunge până la 33 de grade Celsius. Totuși, meteorologii anunță ploi în nordul și centrul țării.

CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că astăzi cerul va fi variabil, iar în nordul și centrul țării vor cădea precipitații cu descărcări electrice. 

Totuși, vremea va fi destul de caldă. În nordul țării, temperaturile vor varia între 28 și 31 de grade. În centru, maximele vor ajunge până la 32 de grade, iar la sud termometrele vor indica între 30 și 33 de grade Celsius. 

Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de până la 6 metri pe secundă. Presiunea atmosferică va fi scăzută.

Prognoza meteo pentru 11 iunie
Prognoza meteo pentru 11 iunie

Vineri va ploua în toată țara, iar precipitațiile vor fi însoțite de descărcări electrice. Ploile vor continua și pe parcursul săptămânii viitoare. Vremea nu se va răcori însă în perioada următoare. Termometrele vor indica maxime de până la 30 de grade în weekend. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1324
Tagurile:
ploi, meteo
Tematic
Cum va fi vremea astăzi: Prognoza meteo pentru 6-12 iunie
Cum va fi vremea astăzi: Prognoza meteo pentru 2-9 iunie

Se răcește brusc intră în vigoare Codul Galben: Prognoza meteo

207
(reînnoit 22:07 14.01.2021)
Pentru 15 ianuarie meteorologii anunță ninsori slabe în nord. În noaptea spre 16 ianuarie vremea se va răci – a fost instituit un Cod Galben până pe 19 ianuarie. Soarele se va arăta de după nori și în următoarele zile.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik.  Vineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută.

Cerul va fi predominant noros, iar în raioanele de nord va ninge slab, potrivit prognozei remise Sputnik de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.

Pe parcursul zilei, valorile termice ale aerului vor fi cuprinse între minus 1 grad Celsius și minus 6°С.

În raioanele de nord se vor înregistra valori maxime de -3..-6°C, în raionale de centru vor fi la amiază -2..-5°C, iar în sud termometrele vor indica   -1..-4°C.

În Chișinău sunt așteptate la amiază -2..-4°C.

Prognoza meteo pentru 15 - 21 ianuarie
Prognoza meteo pentru 15 - 21 ianuarie

Sâmbătă, 16 ianuarie, este așteptată o răcire a vremii. Precipitații nu vor cădea. 

În noaptea spre sâmbătă, în nord vor fi -10..-13 grade Celsius, iar ziua sunt așteptate -6..-9 grade.

Pentru regiunea de centru sunt prognozate -9..-12 în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, iar către prânz termometrele vor indica -5..-8 grade. 

În sud vor fi minime de -8..-11 grade noaptea și maxime de -4..-7 în timpul zilei.

Pentru 16-19 ianuarie a fost instituit un Cod Galben de schimbare bruscă a temperaturii.

În orele nocturne, temperatura aerului va fi de  -10..-15°C, iar ziua între -5 și -10°C. Potrivit SHS, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°C față de normă (norma -3..-5°C).    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

207
Tagurile:
prognoza vremii, prognoza meteo
Tematic
Cât de dese sunt iernile calde în Moldova


Загрузка...
ger

Prognoza meteo: Când vine gerul năprasnic în Moldova

185
(reînnoit 20:40 13.01.2021)
Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme, în schimb în zilele următoare temperaturile vor coborî simțitor.

CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru astăzi temperaturi de -2..+1°С în nordul țării, -1..+2°С în centrul republicii și 0..+3°С la sud. 

Vântul va sufla din nord-ves cu 1-6 metri pe secundă. Presiunea atmosferică va fi scăzută. Cerul va fi parțial acoperit de nori, iar precipitații nu se prevăd. 

Prognoza meteo pentru 14 - 20 ianuarie
Prognoza meteo pentru 14 - 20 ianuarie

În următoarele zile însă temperaturile vor scădea treptat. Mâine minimele vor ajunge la -7 grade în timpul zilei. În weekend va fi și mai frig. Minimele vor ajunge până la -12 grade Celsius, iar săptămâna viitoare gerul va slăbi în intensitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

185
Tagurile:
14 ianuarie, prognoza meteo
Tematic
Meteorologii au emis avertizare cod galben: Iată ce ne așteaptă


Загрузка...
Natalia Donțu

De la servicii, la generarea de produse: Schimbări pe piața TIC din Moldova

0
Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu, a vorbit la Sputnik Moldova despre dezvoltarea sectorului IT în contextul crizei pandemice, iar una din tendințele de pe piață în acest sector ar fi trecerea de la servicii la generarea de produse cu valoare adăugată.
De la sevicii la generarea de produse-Ce schimbări se anunță pe piața IT din Moldova

În anul 2019, industria IT din Moldova a înregistrat venituri de circa 6,8 miliarde de lei, depășind industria vitivinicolă, iar volumul exporturilor de produse și servicii a atins cifra de 5 miliarde de lei. Cele 2300 de companii aflate pe piața din Moldova își exportă produse și serviciile IT în peste 30 de țări ale lumii.

Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu a vorbit în studioul Sputnik despre ultimele tendințe de pe piața IT din Moldova în contextul pandemiei. Ea spune că în prezent mai multe companii de pe piață își regândesc modelul de business pentru a se concentra mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare.

„Suntem focalizați pe serviciile IT, dar se observă o tendință de dezvoltare a componentei de produse IT. În general, estimăm că balanța va înclina spre generarea de produse pe viitor, pentru că ne confruntăm cu problema lipsei de capital uman pentru această industrie. Avem o cerere mai mare decât oferta de pe piață și atunci companiile vor fi în situația să-și regândească modelul de business astfel încât să se focalizeze mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare. În Moldova, companiile sunt dezvoltatoare de produse pentru sectorul de telecomunicații, sectorul bancar și pentru domeniul guvernamental”, a precizat Natalia Donțu

Ea mai spune că anul trecut companiile din Moldova - IT Park au generat o cifră de afacere de 3,7 miliarde de lei. La nivel național, cifrele sunt mai mari, dintre care 18% se datorează livrărilor de pe piața locală, inclusiv pentru structurile guvernamentale. Natalia Donțu este de părere că  Moldova a făcut pași buni pe partea de guvernare electronica, iar pandemia a generat noi soluții. La ora actuală, spune Donțu, avem trei factori care ar putea să ne miște înainte ca societate la capitolul digitalizare.

„Avem o comunitate IT foarte bună care poate oferi servicii la nivelul așteptărilor, avem o agenda guvernamentală ambițioasă de a trece cât mai multe servicii publice  în format electronic și avem cetățenii, consumatorii care au un grad înalt de digitalizare comparativ cu alte state și care absorb aceste servicii”, a precizat Natalia Donțu.

În anul 2019, contribuția sectorul TIC în PIB-ul național a constituit 7,1%, iar cea a pieței IT e de 3,1% și de circa 15 mii de angajați. La ora actuală, pe piața TIC activează 2300 de companii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
tehnologii digitale, IT
Tematic
Recordul bătut de sectorul IT din Moldova: Ne-a adus venituri mai mari decât vinurile
COVID-19 lovește în IT, sectorul cu dezvoltarea cea mai dinamică din ultimii ani


Загрузка...