Zăpată, drum, foto simbol

Autoritățile, în alertă: Avertizare severă ce se va întâmpla în următoarele 3 zile

1010
(reînnoit 13:43 04.02.2020)
Vremea ne va da bătăi de cap în următoarele zile, autoritățile au venit cu avertizări în situația în care se anunță condiții meteo dificile.

CHIȘINĂU, 4 ian – Sputnik. Spre sfârșit de iarnă, cu condiții meteo mai mult decât blânde, vremea se va schimba radical în următoarele ore, iar intemperia le-ar putea da bătăi de cap autorităților.

În condițiile în care meteorologii au anunțat avertizări de cod portocaliu de ploi și ninsori pe întreg teritoriul țării, pentru zilele de miercuri, joi și vineri, Inspectoratul Național de Patrulare avertizează șoferii că pe drumuri se va circula în condiții dificile.

Astfel, INP la amintește conducătorilor auto să adapteze maniera de a conduce și viteza la condițiile  carosabilului umed sau lunecos.

Inspectorii de patrulare la recomandă de asemenea să se informeze despre condițiile meteo și starea carosabilului din zona pe care urmează să o tranziteze, accesând serviciul InfoTrafic.

Totodată, automobilele trebuie să fie echipate cu pneuri corespunzătoare anotimpului, iar din portbagaj să nu lipsească o lopată, nisip și lanțuri.

Cei care pornesc la drum lung, ar trebui să aibă rezervorul mașinii plin, apă pentru 24 de ore, alimente, o pătură caldă, termos cu ceai, telefonul mobil încărcat și, evident, trusa medicală.

Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este pregătit să intervină în condiții meteo nefavorabile. Salvatorii avertizează că precipitațiile care vor cădea inițial sub formă de ploaie vor trecere în ninsori puternice (7 - 17 l/m2), izolat foarte puternice (20 - 25 l/m2). Pe firele electrice și crengi, izolat, vor fi depuneri complexe. Pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș.

În acest context, IGSU îndeamnă administrațiile publice locale să monitorizeze sectoarele de drumuri naționale care sunt în subordinea acestora. De asemenea, salvatorii îndeamnă cetățenii să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților: să nu pornească la drum dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar, să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare.

O atenție deosebită trebuie să fie acordată femeilor însărcinate și oamenilor cu boli grave cornice. După necesitate, se recomandă transportarea acestora la instituții medicale înainte de perioada pentru care au  fost anunțate condiții meteo complicate pentru evitarea situațiilor de risc  în timpul intemperiilor.

1010
Tagurile:
salvatori, INP, avertizare, cod portocaliu, ninsoare, vremea, meteo
Tematic
Meteorologii au actualizat prognoza: Cum va fi vremea în următoarele 7 zile
Toamnă

Înghețuri în toată țara: Prognoza meteo pentru 7 zile

190
(reînnoit 20:41 25.11.2020)
Sfârșitul de noiembrie continuă să ne surprindă cu zile destul de frumoase. Astăzi, pe timp de zi, va fi mai cald cu un grad decât miercuri, noaptea însă temperaturile rămân în continuare negative.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +5..+8 grade Celsius în nordul țării, +6..+9 grade vor fi în centru, iar în sudul țării sunt așteptate maxime de până la +10 grade.

Prognoza meteo pentru 26 noiembrie – 02 decembrie
Prognoza meteo pentru 26 noiembrie – 02 decembrie

Noaptea va fi mai rece, cu temperaturi sub zero grade. Cerul va fi variabil, iar vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiune atmosferică ridicată. Vântul va sufla din sud-est. 

Vineri, vremea se răcește, iar în weekend în nordul țării ar putea să cadă și câțiva fulgi. Săptămâna viitoare, nu sunt prognozate schimbări esențiale ale vremii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
Prognoze, prognoze meteo, hidrometeo, meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Prognoza meteo pentru 25 noiembrie: Cum va fi vremea miercuri


Загрузка...
Parc, toamnă

Prognoza meteo pentru 25 noiembrie: Cum va fi vremea miercuri

95
(reînnoit 21:27 24.11.2020)
Meteorologii anunță că ziua de miercuri vom avea cu două grade mai mult decât marți. Cerul va fi variabil, iar precipitații nu sunt prognozate. Maximele vor fi cuprinse între +5 și +9 grade Celsius.

CHIȘINĂU, 25 nov - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +5..+7 grade Celsius în nordul țării, +6..+8 grade vor fi în centru, iar în sudul țării sunt așteptate maxime de până la +9 grade.

Prognoza meteo pentru 25 noiembrie – 01 decembrie
© Photo : SHS
Prognoza meteo pentru 25 noiembrie – 01 decembrie

Noaptea se vor înregistra între -2 și +3 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiune atmosferică ridicată. Vântul va sufla din vest.

Aceste temperaturi se vor menține până vineri, iar în weekend în nordul țării ar putea să cadă și câțiva fulgi. Săptămâna viitoare vremea nu se schimbă esențial. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
prognoze meteo, prognoze, hidrometeo, meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Prognoza meteo pentru 24 noiembrie: Ce surprize ne așteaptă
Prognoza meteo pentru 19 noiembrie: Fenomenul care cuprinde toată țara


Загрузка...

Sânge şi plasmă pentru tratamentul Covid-19: Gestul soldaților moldoveni

0
(reînnoit 07:34 26.11.2020)
Peste 500 de militari în termen şi pe contract, angajaţi civili ai Armatei Naţionale, precum şi studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” (AMFA), au donat astăzi sânge şi plasmă în garnizoanele Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Potrivit șefului Inspectoratului Militar, colonel Victor Pîrțînă, pentru desfăşurarea acţiunii respective au fost create patru echipe mobile speciale în Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova”, „Ştefan cel Mare” şi „Dacia” şi la sediul AMFA. Totodată, militarii din Regimentul de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” au mers la Centrul Naţional de Transfuzie din Chişinău pentru a dona sânge şi plasmă.

Sursa a precizat că în cadrul evenimentului au fost donate peste 60 de doze de plasmă pentru tratamentul anti-Covid.

Alături de militari a fost ministrul Apărării Victor Gaiciuc, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru receptivitate şi gestul frumos prin care se oferă o şansă la viaţă pacienţilor.

”Armata participă deseori la campaniile de donare a sângelui şi plasmei, prin aceasta demonstrând o dată în plus că militarii sunt alături de societate. Vreau să vă mulţumesc pentru disponibilitatea pe care o manifestaţi de fiecare dată prin participarea în număr mare la evenimente de acest gen”, a spus ministrul Apărării.

Campania este organizată de Ministerul Apărării, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

De menționat că în luna septembrie curent, militarii şi angajaţii civili ai Armatei Naţionale au donat 466 de doze de sânge și 83 doze de plasmă, în cadrul unei campanii similare.

Anual, peste 2000 de militari în termen şi prin contract, dar şi angajaţi civili ai Armatei Naţionale, donează sânge în cadrul campaniilor organizate în parteneriat cu de instituţiile specializate din ţară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Armata RM, plasme, Sânge
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Cum ne pregătim pentru donarea de sânge


Загрузка...