Pădure înzăpezită, foto de arhivă

Meteorologul explică de ce nu ninge în Moldova: Vom avea oare în această iarnă zăpadă

6427
(reînnoit 23:01 11.01.2020)
Iernile în care să nu avem deloc zăpadă sunt un fenomen rar pentru Moldova - va fi oare această iarnă o excepție? Iată ce spune meteorologul Svetlana Șahova.

CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik. Moldova se află într-o zonă climaterică temperată unde au loc adesea ”ciocniri” între masele de aer care vin din nord și cele din sud. În zonele subtropicale clima este diferită pentru că acolo nu ajung valurile de frig dinspre Oceanul Îngheța și Atlanticul de Nord. Iar Moldova are de furcă ba cu o masă de aer, ba cu alta, a explicat meteorologul Svetlana Șahova pentru Sputnik Moldova.

”Pot spune cu certitudine că rareori se întâmplă să avem ierni fără zăpadă. Ținând cont de influența maselor de aer nordice și sudice asupra zonei noastre temperate, sunt sigură că vom avea zăpadă. Însă deocamdată, pe parcursul săptămânii pentru care facem prognoza, nu sunt așteptate ninsori”, a menționat Șahova.
 Prognoza vremii pentru următoarele 7 zile 12.01-18.01
Prognoza vremii pentru următoarele 7 zile 12.01-18.01

Potrivit meteorologului, dacă precipitațiile lipsesc o perioadă îndelungată, este vorba de influența unei presiuni atmosferice ridicate, adică de un anticiclon sau periferia acestuia. Acum în Moldova a ajuns un anticiclon din Azore - cercetările climaterice au arătat că anume în insulele Azore se formează și se amplifică anticicloanele. O latură a unui  astfel de anticiclon se îndreaptă spre partea sudică a Europei. Condițiile meteo în Moldova se formează acum sub influența ”aripii” estice a anticiclonului din Azore.

Șahova a mai comunicat că în săptămâna apropiată în Moldova este așteptată succesiunea unor valuri nu prea mari de căldură și frig. Schimbări esențiale ale vremii nu sunt așteptate deocamdată – temperaturile diurne vor fi pozitive,  oscilând între +3 şi +8 grade, nocturnele se vor încadra între -5 şi -6 grade.

6427
Tagurile:
meteo, vremea, meteorolog, ninsoare, iarnă
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi (202)


Загрузка...