Arsiță

Coșmar: În unele zone din Europa, temperatura aerului va atinge 50 de grade Celsius

431
(reînnoit 15:55 02.08.2018)
Alertă meteo în Europa, în unele regiuni temperatura aerului va depăși 50 de grade Celsius în zilele următoare.

CHIȘINĂU, 31 iul — Sputnik. După ploile torențiale care au făcut ravagii în ultimele săptămâni și incendiile care au cuprins țările scandinave, dar și zone extinse din Grecia, meteorologii nu au vești bune pentru următoarele zile, scrie digi24.ro.

Bătrânul Continent va fi cuprins de un val de caniculă extremă, iar temperaturile vor urca până aproape de 50 de grade Celsius în unele zone ale Peninsulei Iberice, arată Severe Weather.

În vestul Spaniei și sudul și centrul Portugaliei temperaturile au urcat la valori de peste 40 de grade Celsius, cu unele locuri în care s-au atins temperaturi de până la 47 de grade Celsius.

Meteorologii avertizează că valul de caniculă extremă va continua până duminică și că în acest interval temperaturile se vor situa între 45 și 50 de grade Celsius, ceea ce ar putea provoca grave incendii de vegetație.

Vineri, 3 august, este de așteptat ca în sud-vestul Spaniei temperaturile să fie cuprinse între 44 și 46 de grade Celsius, în timp ce în sudul și centrul Portugaliei ele vor fi situate între 45 și 49 de grade.

Și în Republica Moldova vom avea, săptămâna aceasta, temperaturi generoase. Ziua mercurul în termometre va ajunge până la +32 de grade Celsius. Vremea va fi caniculară, dat fiind că nu va ploua, poate doar cu excepția serii zilei de astăzi.

431
Tagurile:
cosmar, zone, vreme, europa, iberica, Portugalia, Spania, Grecia
Floarea soarelui

Ce urmări are pentru sănătate vremea din aceste zile: Prognoza meteo pentru 14-20 iulie

139
(reînnoit 21:06 13.07.2020)
În următoarele trei zile, maximele termice ale aerului nu vor depăși +28..29 de grade Celsius. Abia pentru vineri, 17 iulie, sunt prevăzute +30 de grade în sud. Ploi importante cantitativ sunt tocmai duminică, 19 iulie.

CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik.  Pentru marți, 14 iulie, meteorologii prevăd maxime de +20..+23 de grade Celsius în nord, +21..24 de grade în centru și +22..25 de grade în sud.

Șeful Departamentului Prognoze Meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, a comentat pentru Sputnik Moldova că masa de aer mai răcoros care s-a abătut peste Republica Moldova este rezultatul acțiunii unui ciclon.

Vremea mai răcoroasă din aceste zile este chiar benefică pentru sănătatea oamenilor, a spus Ghenadie Roșca. Totodată, temperaturile mai scăzute nu vor dăuna nici culturilor agricole, a spus specialistul.

Pe parcursul zilei de marți, vântul va sufla din nord-vest, cu o viteză de 1-6 metri pe secundă. Presiunea atmosferică va fi normală.

Nu sunt prevăzute ploi nici pentru astăzi, nici în următoarele două zile. Precipitații nesemnificative cantitativ sunt posibile joi și vineri în nord, iar ploi mai serioase sunt prognozate abia pentru duminică.

Прогноз погоды на последующие 7 дней
© Photo : ГГС
Прогноз погоды на последующие 7 дней

Pentru miercuri, 15 iulie, meteorologii prognozează maxime termice ale aerului cu vreo 3 grade mai mari. Vântul își va schimba direcția și va sufla din vest, cu o viteză moderată, de până la 6 metri pe secundă.

Joi, 16 iulie, ar trebui să ne așteptăm la maxime de până la 29 de grade Celsius în sud.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
vremea, prognoza meteo
Tematic
Vremea s-a răcit brusc: Cât timp se vor menține temperaturile joase


Загрузка...
Bancă într-un parc din Chișinău

Vremea s-a răcit brusc: Pericole și beneficii Ce ne așteaptă în următoarele zile

667
(reînnoit 13:26 13.07.2020)
Încă de duminică seara, mercurul a coborât brusc în termometre: maximele ajungând doar la +20.. +24 de grade, în situația în care pe parcursul săptămânii trecute ele au sărit peste +30 de grade Celsius. Plus la asta, bate și un vânt puternic.

CHISINAU, 13 iul – Sputnik. Reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat afirmă că acest fenomen meteorologic este unul normal.

"În general, este normal să avem un astfel de fenomen termic pe teritoriul țării noastre. Noi, pur și simplu, ne-am obișnuit să avem temperaturi, de obicei, de peste 30 de grade Celsius în cea mai mare parte a verii", a relatat pentru Sputnik Moldova Ghenadie Roșca, care este șeful Departament Prognoze Meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

De mâine, fără vânt puternic

El spune că masa de aer mai răcoros care s-a abătut peste Republica Moldova este rezultatul acțiunii unui ciclon.

"Am fost sub influența unui ciclon și ale fronturilor atmosferice ale acestui ciclon și din acest motiv am avut o vreme mai răcoroasă care ne-a adus și unele intensificări de vânt. Nu mari de tot, dar destul de mari ca să emitem chiar și o avertizare pentru perioada: seara zilei de ieri cu prelungire până astăzi la amiază. Astăzi după 12:00 se liniștește vântul și vom avea deja o vreme mai stabilă.

Un alt aer rece se va mai menține și pentru ziua de mâine, când iarăși vom avea o vreme ușor mai rece decât în mod normal fiindcă temperaturile pentru această perioadă, pe timp de zi, trebuie să oscileze 26-29 de grade Celsius, pe când noi astăzi o să avem între 20 și 25 de rade Celsius", a declarat șeful Departament Prognoze Meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

Meteorologul spune că mâine revine vremea caldă, iar spre sfârșitul săptămânii mercurul în termometre va ajunge la 30 de grade Celsius.

"După ce trece acest ciclon, iarăși vom fi într-un sector de aer cald și o să avem o tendință de creștere a temperaturii. Spre sfârșitul săptămânii vom avea temperatori care vor oscila între 25 și 30 de grade Celsius", a spus Ghenadie Roșca.

Când revine canicula

L-am întrebat pe șeful Departament Prognoze Meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat dacă la sfârșit de săptămână revine canicula. El a răspuns negativ.

Prognoza meteo pentru următoarele 7 zile
Prognoza meteo pentru următoarele 7 zile

"Nu, pentru a emite o avertizare de caniculă trebuie să înregistrăm temperaturi de 33 de grade Celsius și mai sus de 33 de grade Celsius. Dar nu vom avea 33 de grade Celsius, maximum 30, posibil, 31 de grade Celsius, dar nu mai mult", a precizat Ghenadie Roșca.

O vreme mai benefică pentru sănătatea populației

L-am mai întrebat pe Roșca ce pericole comportă această perioadă de vreme mai răcoroasă, în care are loc totuși o schimbare bruscă a temperaturii.

"Lumea nu trebuie să se teamă de această perioadă mai răcoroasă. Pentru foarte multă lume astfel de temperaturi mai joase sunt mai confortabile comparabil cu temperaturile de 30 de grade Celsius. În cazul culturilor agricole, aceste temperatori mai joase nu le afectează pentru că nu sunt înghețuri ca să fie afectate. Deci, este o vreme mai benefică pentru sănătatea populației", a precizat specialistul.   

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

667


Загрузка...

Interzis până la 1 august: Ce nu puteți face în această perioadă

0
(reînnoit 22:29 14.07.2020)
Comisia Națională de Sănătate Publică a prelungit perioada stării de urgență în sănătate publică. Vedeţi în ingograficul Sputnik ce nu aveţi voie să faceţi până pe 1 august.
Interzis  până la 1 august
© Sputnik / Moldova

Cel puțin până în 1 august, se interzice aflarea în locurile publice, păduri, parcuri, alei, plaje etc. în grupuri mai mari de trei persoane.

De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 63 de ani nu vor putea părăsi domiciliul fără o necesitate stringentă.

Rămân închise în continuare teatrele, cinematografele, sălile de concerte, dar și cluburile de noapte.

Este interzisă organizarea nunților cumetriilor și altor ceremonii, inclusiv în instituțiile cu statut privat.

Totodată, Comisia Națională pentru Sănătate Publică a decis că se permite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului.
Întrunirile însă nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

De asemenea, se admite reluarea activităților sălilor de sport, bazine, săli de fitness cu vestiare, baie, piscine, cu respectarea măsurilor de sănătate publică.

Pentru a evita sancțiunile, Poliția Republicii Moldova îndeamnă cetățenii să se conformeze și să se informeze despre decizia CNSP.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, 1 august, interzis
Tematic
O importantă țară europeană a interzis accesul pentru moldoveni: Alte 12 state sunt vizate


Загрузка...