soare

Meteorologii au stabilit când în Moldova au loc cele mai periculoase fenomene extreme

675
Timp de doi ani consecutiv, în luna aprilie s-au înregistrat temperaturi anormale.

CHIȘINĂU, 10 mai — Sputnik. În ultimii doi ani, în luna aprilie s-au înregistrat fenomene meteo extreme în țara noastră. Anul trecut a nins abundent în toată țara. Atunci zeci de arbori și arbuști s-au prăbușit, sute de localități au rămas fără energie electrică din cauza firelor de înaltă tensiune care au cedat.

În seara zilei de 20 aprilie 2017 la Chișinău a fost anunțată stare excepțională, iar a doua zi stare de urgență. Atunci reprezentanții administrației publice locale au îndemnat locuitorii Capitalei să rămână acasă întrucât deplasarea pe străzi prezenta un pericol pentru viața acestora.

Dacă anul trecut în luna aprilie eram nevoiți să îndurăm temperaturi cu minus, în acest an luna aprilie a fost cea mai caldă de când se fac măsurători în Moldova. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, s-a înregistrat temperaturi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului și deficit de precipitații.

Cel mai cald a fost, luna trecută, în sudul țării. Mercurul din termometre s-a ridicat până la 30 de grade Celsius. Acest fenomen are loc o dată la 20 de ani. Temperatura medie lunară a fost cu aproape 6 grade mai ridicată față de valorile normale și a constituit 15 grade Сelsius, lucru care s-a întâmplat în urmă cu trei decenii.

Temperatura medie a aerului pentru luna aprilie
Temperatura medie a aerului pentru luna aprilie

De asemenea, mai mult de zece zile din aprilie s-au înregistrat maxime de 25 de grade. Din cauza acestor temperaturi anormale perioadei de vegetație a început cu două săptămâni mai devreme.
Lipsa precipitațiilor și canicula care s-a instalat încă din primăvară a stopat creșterea culturilor de toamnă și a celor de primăvară.

Abaterera de la normă a temperaturii medii a aerului
Abaterera de la normă a temperaturii medii a aerului

Cantitatea precipitațiilor pentru luna aprilie
Cantitatea precipitațiilor pentru luna aprilie
Cantitatea precipitațiilor pentru luna aprilie 2018
Cantitatea precipitațiilor pentru luna aprilie 2018
675
Tagurile:
semnal de alarma, aprilie, Temperaturi înalte, CHIȘINĂU
Tematic
Medic cardiolog, despre consumul cafelei pe timp de caniculă
Zece alimente care te vor menține hidratat pe timp de caniculă


Загрузка...