Спутник V уже в Приднестровье

Cum a ajuns vaccinul "Sputnik V" în Transnistria

454
În Tiraspol au ajuns 62 de mii de doze de vaccin rusesc împotriva COVID-19. Primul lot de vaccinuri Sputnik va fi suficient pentru a imuniza 31 de mii de transnistreni împotriva coronavirusului.

TIRASPOL, 24 apr - Sputnik, Julia Sorokopud. Sputnik V este cel mai așteptat vaccin din Transnistria. Mii de locuitori ai regiunii panaceul rusesc împotriva coronavirusului. Cei mai activi cetățeni sunt de mult timp pe lista de așteptare pentru imunizare.

"De îndată ce a fost anunțată programarea pentru vaccinare, am sunat și am făcut o programare. Am fost întrebat ce vaccin prefer. Desigur, am răspuns că vreau Sputnik! Se întâmplă astfel de lucruri în jurul meu, care sunt îngrozită. Cred că trebuie să mă vaccinez cât mai curând posibil. În primul rând, pentru a vă proteja de această infecție. În al doilea rând, pentru a putea zbura în siguranță la rude în timpul verii", spune Ekaterina Brusalinskaia din Tiraspol.

Спецборт МЧС России с вакциной Спутник V приземлился в аэропорту Кишинева
© Sputnik / Mihai Caraus
Спецборт МЧС России с вакциной "Спутник V" приземлился в аэропорту Кишинева

Cutiile cu imaginea drapelului rus și inscripția „ajutor umanitar” au ajuns la bordul avionului Ministerului rus pentru situații excepționale. Încărcătura atât de vitală a fost livrată de la Aeroportul din Chișinău la Tiraspol, direct în frigiderul Centrului Republican pentru Igienă și Epidemiologie.

Центр гигиены и эпидемиологии
© Sputnik / Юлия Сорокопуд
Центр гигиены и эпидемиологии

„La indicațiile președintelui Federației Ruse, aeronava specială a Ministerului rus pentru Situații Excepționale a livrat un vaccin, care este recunoscut de comunitatea internațională ca unul dintre cele mai eficiente vaccinuri din lume - peste 96%. Federația Rusă, reprezentată de președintele și politicienii noștri, susțin cooperarea internațională activă în lupta împotriva noii infecții cu coronavirus. Se desfășoară un lucru umanitar activ - primul lot de vaccin este deja la Chișinău și Tiraspol ", - a comentat Artem Turov, deputatul Dumei de Stat din Rusia.

El a însoțit marfa valoroasă de la Moscova la Tiraspol. Politicianul a remarcat gradul ridicat de încredere al transnistrenilor în vaccinul rusesc și și-a împărtășit experiența personală. De exemplu, Artem Turov a povestit cum a fost bolnav de coronavirus și dacă este gata să se vaccineze el însuși.

"Am fost bolnav grav bolnav. Acum am un grad destul de ridicat de anticorpi împotriva acestui virus. Dar dacă scad, desigur, sunt gata să fiu vaccinat la recomandarea medicilor. Cred că acest lucru este normal și corect", a spus deputatul.

62 de mii de doze reprezintă 31 de mii de cursuri complete de vaccinare, care vor fi efectuate în două etape. În primul rând, pensionarii transnistreni vor primi vaccinul rusesc. Cei mai învârstă au prioritare. Pentru ei vor fi alocate 48 de mii de doze. Restul va fi distribuit medicilor, profesorilor, personalului militar și altora din linia întâi. Vadim Krasnoselsky a anunțat acest lucru în canalul său de telegramă.

Спутник V уже в Приднестровье
© Photo : Россотрудничество
"Спутник V" уже в Приднестровье

"Îi mulțumesc conducerii Federației Ruse și tuturor celor care au fost implicați în furnizarea cetățenilor RMN a vaccinului anti-coronavirus, pentru sprijin și asistență", a declarat liderul Transnistriei. "Odată cu începutul vaccinării, revenirea la cursul obișnuit al vieții devine din ce în ce mai reală. Cu toții așteptăm vaccinul rus. Aproximativ 15 mii de transnistreni și-au exprimat dorința de a fi vaccinați cu "Sputnik V" - acestea sunt doar acelea care au solicitat deja vaccinul. Nu ne- mai rămas mult să așteptăm", a declarat Krasnoselski.

Вакцинация в Приднестровье
© Sputnik / Юлия Сорокопуд
Вакцинация в Приднестровье

Vaccinarea populației împotriva „coroanei” este deja în desfășurare în Transnistria. Potrivit Ministerului Sănătății de la Tiraspol, 941 de locuitori au primit vaccinul Pfizer și peste o mie au primit deja preparatul AstraZeneca. Urmează vaccinul rusesc „Sputnik V”. În viitorul apropiat, vaccinul va fi înregistrat și certificat. Există planuri de a deschide 100 de puncte de vaccinare și de a începe vaccinarea cu Sputnik luni.

454
Vaccinul Sputnik V

Virolog: pentru tulpina indiană a COVID-19 e nevoie de mai mulți anticorpi

98
(reînnoit 19:27 24.06.2021)
Medicul infecționist Evgheni Timakov a explicat de ce este atât de periculoasă tulpina indiană a COVID-19, dacă există riscul îmbolnăvirii după vaccinarea deplină și când se va reuși oprirea pandemiei.

MOSCOVA, 24 iun – Sputnik. “Virusul mutează mai rapid decât se presupunea. Inițial virușii nu aveau capacitatea de a ocoli barierele imune. Da, erau patogene, provocau sindroame postcovid serioase, însă peste 30 la sută din populație erau imuni la el, în cazul unui contact cu virusul și chiar la un contact strâns cu bolnavii, nu se îmbolnăveau. Virusului nu i-a plăcut acest lucru și a decis să-și schimbe proprietățile, începând să se adapteze la ele”, a declarat agenției Sputnik infecționistul, candidat în științe medicale, medicul șef al centrului Lider-Medițina, Evgheni Timakov.

Acesta a explicat că tipul coronavirusului din Wuhan a început să se schimbe în toamna anului trecut. Inițial era vorba de tulpina britanică, mult mai periculoasă și agresivă, care s-a răspândit în toată lumea. Virusul a ajuns în condiții prielnice. Ulterior, în fiecare țară au apărut mutații particulare.

“Au existat mutații epidemiologice semnificative și în Rusia – au apărut tulpini siberiene și nord-vestice. Însă ele nu s-au răspândit, fiind insuficient de patogene. Iată tulpinile care au apărut în țările calde – braziliene, sud-africane, indiene s-au modificat într-atât, încât au devenit foarte periculoase. Cea mai patogenă este acum tulpina indiană, care a suferit cinci mutații”, a explicat infecționistul.

Cel mai teribil, potrivit doctorului Timakov, este că tulpina indiană reușește să ocolească barierele imune ale omului, să se ascundă de imunitate și să schimbe tabloul clinic al îmbolnăvirii. Virusul “simulează” un simplu RTI, însă provoacă niște procese mult mai serioase.

Fiind întrebat cu poate fi oprit acest lucru, Evgheni Timakov a răspuns că sarcina constă nu în oprirea lui, cât în prevenirea unei tulpini mult mai grave, care ajunge să ocolească barierele imune nepregătite în cazul unei densități mari ai populației, în special în condițiile confortabile pentru el.

“E vorba de oamenii cu o imunitate slăbită, oamenii pe care i-a contaminat repetat, care deja aveau o imunitate față de coronavirus. Cu toate acestea el a ocolit această imunitate și i-a infectat. Vedem că pe lângă tulpina delta în India se formează și tulpina delta+, care a devenit mult mai activă. Problema nu este cum să ne apărăm de ea, ci cum să pune capăt acestei pandemii, pentru a nu sta mai mulți ani în frică. Din acest motiv e nevoie de formarea în organism a unor anticorpi activi care vor neutraliza virusul”, consideră expertul.

Pentru a evita contaminarea cu versiunea indiană a COVID-19, e nevoie de o cantitate de anticorpi de cel puțin cinci ori mai multă decât norma, menționează Timakov. Totodată, vă sfătuim să vă vaccinați, fără a mai aștepta când numărul anticorpilor va începe să scadă. Potrivit lui, vaccinul poate fi administrat și în cazul unei cantități mari de anticorpi, studiile arată – în toate statele și pe toate platformele, că acest lucru este sigur.

Evgheni Timakov a menționat în mod aparte că Sputnik V este foarte eficient, acesta sporește cantitatea anticorpilor de câteva ori mai mult decât după trecerea prin boală.

“Toate vaccinurile, platformele, nu doar Sputnik, generează de 1,3 – 1,5 mai mulți anticorpi decât un organism care a fost bolnav. Vaccinul acționează asupra organismului mult mai eficient”, a explicat specialistul. “E groaznic nu doar să treci prin boală, să ajungi la ventilator, dar e groaznic și sindromul postcovid. Printre persoanele mai în vârstă de 50 de ani, la fiecare al doilea, într-o formă sau alta. El afectează sângele, celulele sangvine, endoteliul, vasele de sânge, sistemul nervos, în general toate organele noastre. Toate acestea din cauza COVID-ului. Iar pentru a nu ne îmbolnăvi, vaccinul este singura soluție”.

Vaccinul în sine nu este purtător de virus și nu este contagioasă pentru cei din jur, a adăugat Timakov. Însă persoane care s-au vaccinat ar putea să nu dobândească suficienți anticorpi între prima și a doua administrare. Acest lucru vizează o parte din cei vaccinați – de la 2 până la 30 la sută, însă e posibil, explică medicul.

“Îmbolnăvirea e posibilă și după administrarea ambelor componente, însă vaccinul ne protejează de complicații, în urma căreia bolnavul ajunge la spital. Anume la persoanele vaccinate simptomele au forme ușoare, încât uneori omul nici nu știe că are covid”, spune Evgheni Timakov. “Dar acest lucru nu înseamnă că virusul nu e prezent în organism. Chiar și persoana vaccinată care s-a infectat cu coronavirus poate reprezenta un pericol pentru cei din jur”.

Potrivit medicului, Rusia și un șir de state din fosta URSS rămân în urmă în campania de imunizare, sunt vaccinați mai puțin de 10 la sută.

Virologul consideră că măsurile de activizare a vaccinării, care se întreprind acum de către autoritățile unor state sunt justificate.

Pandemia poate fi luată sub control doar atunci când se va desfășura în mod stabil vaccinarea primară, consideră Evgheni Timakov. Iat ulterior vor menține nivelul de anticorpi prin doze singurale ale vaccinului. Însă pentru acest lucru va fi nevoie, în opinia lui, de cel puțin doi ani.

“Virusul va trebui să se adapteze în cele din urmă la noi, iar noi vom dispune de o imunitate colectivă bună”, a conchis doctorul Timakov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98


Загрузка...
Emil Ceban

Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

873
(reînnoit 21:23 23.06.2021)
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” este pregătită de admiterea 2021. Prestigioasa instituție se pregătește să primească la studii în acest an peste 900 de studenți.
Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău este una dintre cele mai prestigioase instituții din țară, fiind unica instituție de învățământ superior care pregătește medici și farmaciști pentru sistemul național de sănătate. În cei 76 de ani de activitate, universitatea a pregătit zeci de mii de specialiști, care au fost instruiți de profesioniști adevărați - academicieni, doctori habilitați și doctori în științe.

Oferta educațională a Universității pentru anul universitar 2021-2022 cuprinde mai multe programe: medicină (șase ani), stomatologie (cinci ani), farmacie (cinci ani), optometrie (patru ani), asistență medicală generală (patru ani), sănătate publică (patru ani) și tehnologie radiologică (patru ani).

"În acest an ne propunem să primim la studii 440 de studenți din Moldova și 560 de studenți internaționali. Niciodată nu am dus lipsă de studenți. Avem tineri din 33 de țări ale lumii precum Turcia, Bulgaria, România sau Rusia. Cei mai mulți studenți internaționali sunt din Israel, India și SUA", a precizat pentru Sputnik Moldova rectorul USMF Emil Ceban.

Universitate de Medicină are săli dotate, laboratoare, cămine, cantine, complexe sportive și zone de recreere. Procesul de instruire se desfășoară în română, rusă, franceză și engleză. Candidații pot fi admiși atât la buget, cât și la contract.

Amintim că USMF a fost inclusă în clasamentul Universității Internaționale din Moscova The Three University Missions, ediția 2020, fiind unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova prezentă în acest rating. Totodată, instituția s-a plasat pe poziția a 5-a în Clasamentul Internațional IAAR Eurasian University Ranking (IAAR EUR) pentru anul 2020.

În acest an, 990 de studenți au absolvit USMF.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

873
Tagurile:
admitere, Universitatea de Medicină
Tematic
A început imunizarea profesorilor și studenților de la USMF: Ce vaccin li se administrează


Загрузка...
Girofar

VIDEO - Amenințări cu răfuială la Otaci după bătaia în masă: „Mergem la Procuratură”

75
(reînnoit 09:27 25.06.2021)
Mama fetei din cauza căreia s-ar fi bătut mai mulți tineri din Otaci și apoi a început teroarea în masă a declarat pentru Sputnik Moldova că merge în aceste clipe la Procuratură pentru a depune o plângere pe motiv că familia sa este amenințată.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Natalia Druță, mama fetei din cauza căreia a pornit bătaia de la Nistru din 21 iunie, când mai mulți tineri s-au bătut cu cruzime și apoi au început reglările de conturi în oraș, a declarat în această dimineață pentru Sputnik Moldova că merge la Procuratură pentru a depune o plângere. Femeia a precizat că după scandalul de joi din Otaci familia sa este permanent amenințată cu răfuială.

„În acest moment, eu merg la Procuratură ca să depun o plângere pe acei oameni care amenință familia mea cu răfuială fizică după bătaia de ieri de la Otaci”, a menționat Natalia Druță. 

Precizăm că joi, 24 iunie, a avut loc o bătaie în masă, unde mai mulți localnici și-au împărțit pumni și picioare în cadrul unor reglări de conturi. Totul a pornit de la un conflict declanșat câteva zile mai devreme.

Anterior, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ocnița Eugenia Molceanov a declarat pentru Sputnik Moldova că pe 21 iunie doi tineri și o fată au mers să se odihnească la Nistru.

„La un moment dat, trei reprezentanți ai comunității romilor s-au apropiat de tânără. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între ei și reprezentanții etniei rome, care a degenerat în bătaie”, a precizat ofițerul de presă.

Scandalul s-a lăsat cu implicarea poliției, care i-a eliberat însă pe cei trei tineri. Aceștia i-ar fi bătut măr pe „apărătorii” fetei, unul dintre care era minor. Celălalt, de 18 ani, se află la spital. 

Joi, pe 24 iunie, la Otaci a fost organizată o întâlnire a localnicilor pentru a discuta incidentul produs la Nistru. S-au prezentat peste 100 de oameni, iar cearta dintre părți s-a lăsat cu o bătaie în masă. Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și bâte.

A fost nevoie de intervenția detașamentului „Fulger”, pentru a calma spiritele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
amenințări, Otaci, răfuială fizică


Загрузка...