Vaccin

Știrea nopții: Cum se simt medicii vaccinați anti-COVID-19

1320
(reînnoit 11:42 03.03.2021)
Doi dintre primii medici care au fost vaccinați astăzi împotriva noului coronavirus au povestit cum s-au simțit pe parcursul acestei zile.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Medicii cărora li s-a administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19 se simt bine și sunt optimiști privind eficacitatea și rezultatul bun al vaccinului cu care au fost imunizați. După vaccinare aceștia și-au continuat procesul de muncă în regim obișnuit. Printre primii medici care au fost vaccinați sunt doi șesi ai departamentelor de anestezie și terapie intensivă din cadrul a două instituții medicale din țara noastră.

„A fost un proces de vaccinare obișnuit, cum este și vaccinarea cu alte tipuri de vaccin. Pe lângă etapa de triaj în care am fost întrebat despre starea de sănătate sau alte detalii care pot identifica anumite contraindicații la vaccinare, comorbidități și factori de risc, am semnat acordul informat precum că sunt informat ce vaccin mi se va administra, care sunt etapele următoare și care ar fi senzațiile post-imunizare pe care eu le-aș putea resimți. Mai apoi a urmat procesul tehnic al vaccinării”, a povesit șeful de la ATI din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Adrian Belîi. 

Medicul mai spune că vaccinarea a fost efectuată cu un ac foarte subțire și că nu a fost deloc dureros. Medicul mai spune că timp de 15 minute a fost monitorizat de echipa de medici implicați în procesul de imunizare pentru a exclude reacțiile de tip imediat, dar care nu au avut loc. După o zi de lucru, care a decurs obișnuit, medicul spune că se simte bine. 

„Am așteptat mult vaccinul. Oricare ar fi fost acesta. Lucrez în secția de terapie intensivă împreună cu colegii mei. Nu vreau să nimeresc acolo în calitate de pacient. Eu știu ce înseamnă o formă severă de COVID-19. Singura modalitate garantată pentru a evita forma gravă este vaccinare”, a precizat Adrian Belîi. 

Medicul spune că un bolnav de COVID-19, cu formă de gravitate medie, la fel va avea multe zile de suferință. Deloc de neglijat este și forma de îmbolnăvire asimptomatică. Asta contribuie la transmiterea virusului către alte persone, care la rândul lor pot suferi forme medii sau grave. Astfel, recomandă tuturor medicilor, cetățenilor să accepte vaccinarea împotriva noului coronavirus, iar prin mesajul transmis va contribui la dezmințirea falsurilor despre vaccinurile anti-COVID-19. Alexandru Botizatu, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost primul moldovean vaccinat și se simte onorat de acest lucru. 

Шприц и ампула на фоне логотипа AstraZeneca.
© Sputnik / Владимир Трефилов

„Am avut onoarea să fiu prima persoană din țară care a fost vaccinată împotriva COVID-19. Am așteptat acest vaccin foarte mult timp, indiferent de unde vine. Important este să ne protejeze și să ne ajute la stoparea acestei pandemii. Colegii sunt încrezători de eficacitatea vaccinului și că va avea rezultate foarte bune”, a declarat Botizatu. 

Acesta spune că astăzi, în prima zi a Programului Național de Vaccinare, o bună parte din echipa de la terapie intensivă și secția cu profil COVID-19 din cadrul Spitalului Republican, a fost vaccinată. După administrarea vaccinului, persoanele imunizate și-au continuat ziua de muncă în mod obișnuit. 

„Toți colegii au activat. Am fost într-o comunicare continuă. Am lucrat ca într-o zi obișnuită de muncă, în același regim cu care suntem obișnuiți. Am ajuns și în focar, în echipamente speciale. Nu am avut careva senzații neplăcute”, a mai spus șeful de la ATI din cadrul Spitalului Republican. 

Chiar și așa, medicii vaccinați au fost monitorizați pe parcursul zilei de cei implicați nemijlocit în procesul de vaccinare. Alexandru Botizatu îndeamnă cetățenii să fie precauți și să respecte în continuare regulile de protecție privind prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1320
Tagurile:
vaccinati, Vaccinuri, Vaccinare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1380)
Спецборт МЧС России с вакциной Спутник V приземлился в аэропорту Кишинева

Dodon: Cred Sputnik V poate fi produs și în Moldova

111
(reînnoit 08:00 09.06.2021)
Liderul socialist a spus că a doua parte a ajutorului umanitar din Rusia sub forma vaccinului Sputnik V ar putea ajunge până la sfârșitul săptămânii.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik, Iulia Lipovaia. Cel de-al cincilea președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care este și liderul Partidului Socialist, a spus când va ajunge în țară noastră cel de-al doilea lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V. totodată el a spus că este gata să se imunizeze cu doze din această partidă.

"Așteptăm în următoarele zile sau chiar înainte de sfârșitul acestei săptămâni al doilea lot de ajutor umanitar cu vaccinul Sputnik V, care este de 40 de mii de doze. Sunt gata să fiu vaccinat din acest lot. Pot să mă vaccinez chiar în mod public, care ar fi problema?", a declarat Dodon la un post public de televiziune.

Potrivit acestuia, pe lângă acest lot de ajutor umanitar, Republica Moldova are o înțelegere cu Rusia privind încheierea unui acord preliminar privind achiziționarea unui milion de doze de vaccin rusesc până la sfârșitul lunii iunie.

Dodon a vorbit și despre experiența diferitelor țări în producția „Sputnik V” și și-a exprimat încrederea că medicamentul poate fi produs în Moldova.

"Am început negocieri în acest sens cu partenerii noștri din Federația Rusă. Acest lucru este important, deoarece pandemia nu sa încheiat. Avem experiență, am avut întotdeauna produse farmaceutice bune", a conchis Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
Dodon


Загрузка...

Marea Britanie: Guvernul vrea menţină restricţiile ce măsuri ar urma de pe 21 iunie

103
(reînnoit 08:08 07.06.2021)
Se relatează că guvernul britanic se gândește la menținerea unor restricții şi după etapa a patra de ridicare a lockdown-ului anti-COVID-19, existând temerea răspândirii unor noi tulpini mutante.

BUCUREŞTI, 7 iun – Sputnik, Doina Crainic. Cele mai recente date de la Public Health England arată că numărul de cazuri noi este în creștere cu 46% în ultima săptămână, deşi cu tendința recentă de scădere a numărului de spitalizări și aplatizare a curbei deceselor.

Se relatează că guvernul britanic se gândește la menținerea unor restricții şi după etapa a patra de ridicare a lockdown-ului anti-COVID-19, existând temerea răspândirii unor noi tulpini mutante.

În timp ce Cabinetul prim-ministrului Boris Johnson dorește să respecte data de 21 iunie, când urmează să intre în vigoare ultima fază de ieșire din lockdown, totuşi, se ia în considerare menţinerea unor restricţii precum obligativitatea purtării măştilor în public și lucrul de acasă.

De asemenea, se discută şi despre amânarea până în iulie a ridicării restricţiilor, au declarat presei britanice surse din guvern.

„Ar fi o neglijenţă să luăm o decizie fără să avem disponibile un număr complet de date. Desigur, oficialii lucrează şi la alte opțiuni, dar ne așteptăm să fim gata să mergem înainte pe 21 iunie”, a declarat, pentru Sky News, o sursă guvernamentală.

Cele mai recente date de la Public Health England arată o creştere cu 46% a numărul de cazuri noi în ultima săptămână, deşi cu tendința recentă de scădere a numărului de spitalizări și aplatizare a curbei deceselor. În total, 13 decese ale unor persoane care au avut rezultate pozitive la test au fost înregistrate vineri, iar 154 de cazuri erau internate în spital.

Numărul total de cazuri de COVID-19 înregistrate în Regatul Unit din ianuarie 2020 se ridică acum la puțin peste 4,5 milioane, în timp ce aproape 128.000 de persoane au murit într-un interval de patru săptămâni de la infectare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
restricții, Marea Britanie, Londra


Загрузка...

Două nave NATO au intrat în apele Mării Negre