Medicina

Cât de eficient este vaccinul Sputnik V împotriva tulpinii britanice de COVID

570
(reînnoit 13:48 24.02.2021)
Pe cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva noii tulpini britanice de COVID - iată de spune un cunoscut medic din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu, a fost întrebat în studioul radio Sputnik Moldova dacă este adevărat că vaccinurile administrate astăzi (în alte state) nu sunt eficiente împotriva noii tulpini, cea britanică, de COVID - 19.

Alexandru Botezatu a spus că, pornind de la experiența lui medicală, nici nu poate să subscrie, nici să contrazică această afirmație, atâta timp cât nu are informații asupra acestui fapt (asta pentru că în Republica Moldova nu este folosit niciun vaccin -n.n.). Dar, el s-a referit la experiența colegilor lui din Federația Ruscă, cu care se află în dialog permanent pe diferite platforme de comunicare.

"Colegii din Rusia spun că vaccinul pe care l-au elaborat este un vaccin foarte bun și o spun cu toată încrederea în lucrul acesta. Mă refer la vaccinul Sputnik V, care are un mecanism de elaborare foarte bun și colegii din lumea academică a Rusiei au confirmat faptul că el previne și noua tulpină, duce la formarea anticorpilor și către noile mutații care vor fi eventual", a declarat șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.

Alexandru Botizatu
© Photo : Arhivă personală Alexandru Botizatu
Alexandru Botizatu

El însă a precizat că, în fond, toace vaccinurile aprobate de autoritățile medicale sunt bune.    

"Nu contează producătorul. De ce ne-am axat pe producător, pe o țară sau alta? Noi vorbim de vaccin ca remediu care ne poate salva. Toate vaccinurile sunt bune", a spus medicul.

Tulpina britanică a ajuns sau nu în Republica Moldova?

Întrebat dacă în Republica Moldova a ajuns tulpina britanică a coronavirusului și cât de periculoasă este aceasta, Alexandru Botizatu a spus că, chiar dacă în țara noastră nu poate fi detectată în laborator, în mod sigur că ea a ajuns și la noi.

"În luna ianuarie, când am cunoscut o scădere a numărului de cazuri, ne-am relaxat, dar medicii spuneau că nu ne putem permite să ne relaxăm fiindcă deja observam care este evoluția în statele europene. Atunci când a apărut tulpina britanică (în statele europene - n.n.), noi știam la începutul lunii februarie că va fi o nouă explozie (și la noi - n.n.)", a spus medicul.

Alexandru Botizatu afirm că, deși prin teste de laborator, noua tulpină britanică nu poate fi confirmată, pentru că la noi nu se fac asemenea teste, datorită comunicării dintre medicii moldoveni și cei de peste hotare, din țările în care această tulpină este detectată în laborator, s-au constatat asemănările în evoluția bolii. Asta permite să se constată că în Moldova există noua tulpină britanică și că noul valul de infecții, de la începutul lunii februarie, ar fi fost provocat anume de aceasta. 

Tulpina britanică - mult mai contagioasă

Dar este mai periculoasă sau nu noua tulpină de COVID decât cea veche?

Alexandru Botizatu spune că aceasta este mult mai contagioasă.

"Virusul s-a adaptat la o transmitere mult mai ușoară fiindcă se adaptează mediului. Oamenii încearcă să dezvolte anticorpi pentru un anumit aspect la virusului, dar el repede se modifică. Această familie de coronaviruși este foarte adaptivă și a realizat o mutație pentru a se transmite mult mai ușor", a declarat șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.

Cât privește gravitatea bolii, Botizatu afirmă că nu există mari diferențe dintre vechea tulpină de coronavirus și cea britanică.

"Din punct de vedere al pneumoniei sau gradului de insuficiență respiratorie… La noi ajung doar pacienții în formă gravă. Și să comparăm această formă gravă (de astăzi, provocată de tulpina britanică -n.n.) cu forma gravă din toamnă sau de la începutul verii, nu aș putea să spun că este o diferență mare. Sunt același pacienți gravi, cu eunomie severă, cu insuficiență respirației. Diferența e că este mult mai contagioasă", a spus șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican.

Din această perspectivă, Botezatu afirmă că "riscul este ca această explozie de infecții cu noua tulpină să îngenuncheze sistemul medical, pentru că sunt puține spații disponibile la moment". Un număr mare de pacienți înseamnă locuri insuficiente în spitale", spune medicul.

"Noi nu avem capacitate fizică. Dacă am fi un pic mai precauți, dacă am avea un pic de răbdare, poate vine vaccinul, și va fi un colac de salvare pentru o anumită perioadă. Iată de ce societatea trebuie să înțeleagă că noi cunoaștem boala, știm cum ea evoluează, știm cum să abordăm câteva strategii de tratament, doar că nu avem spațiu fizic. Iată de ce trebuie să ne protejăm pe noi și pe aproapele nostru", șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

570
Tagurile:
britanică, tulpină, noua, coronavirus, COVID-19
Medicamente

Ce facem cu medicamentele expirate: Ce pericole ascund

48
(reînnoit 08:06 17.04.2021)
Medicamentele expirate devin un adevărat pericol ecologic atunci când ajung la gunoi. Ecologiștii susțin că ar trebui ca organele abilitate să se ocupe de colectarea lor, astfel salvând ecosistemul. O farmacie din Capitală deja a implementat un asemenea proiect.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Ecologiștii trag un semnal de alarmă în privința unui fenomen grav, mai exact, faptul că în țară nu există puncte de colectare a medicamentelor expirate, iar acestea ajung la gunoi, astfel punând în pericol situația ecologică.

Ecologistul Ilia Trombițchi susține că, odată ce medicamentele ajung la coșul de gunoi, acestea devin o armă pentru ecosistem și prezintă un pericol pentru sănătatea atât a oamenilor, cât și a animalelor. 

„Fiind în apele de suprafața, aceste medicamente schimbă genotipul microorganismelor în așa fel încât organismele devin mai rezistente asupra mai multor factori de boală și în acest context este evident că după asta, aceste organisme vor fi mai patogene decât au fost până acum. Medicamentele influențează asupra vieții sălbatice în apele naturale și prin asta distruge biodiversitatea”, a menționat specialistul.

Trombițchi este de părere că medicamentele expirate trebuie să fie păstrate, colectate și după aceea să fie distruse prin incinerare, sau prin alte metode chimice, pentru a nu fi dăunătoare pentru sănătatea omului și a ecosistemului. Ecologistul afirmă că există metode speciale de incinerare, care se fac de către specialiști la anumite temperaturi și aceste metode sunt ecologice.

Încă o problemă pentru ecologie o prezintă termometrele cu mercur, care după spargerea lor ajung la gunoi. 

„Mercurul trebuie să fie colectat pentru a fi reutilizat ulterior în alte instalații. (...) Aruncarea termometrelor cu mercur la gunoi duc la intoxicarea apei în primul rând și influențează sănătatea oamenilor, produce cancer, produce diverse intoxicații, slăbește organismul. (...) Dacă am distrus un termometru, trebuie să ne adresăm la specialiști, sunt metode speciale de colectare în acest caz, dar nicidecum nu trebuie să lăsăm așa cum este și să aruncăm la gunoi”, a menționat Trombițchi. 

Recent, o rețea de farmacii a lansat un proiect pilot în care își propun să colecteze medicamentele expirate, tuburile din plastic a produselor cosmetice, dar și diverse dispozitive medicale. Potrivit coordonatorului acestui proiect, scopul este de a ajuta oamenii să scape de preparatele și produsele medicale expirate, dar fără risc pentru ecologie. 

„Medicamentele expirate ca și alte dispozitive medicale sunt colectate din farmaciile noastre și sunt transportate la depozitul furnizorului nostru, iar ulterior sunt transmise pentru nimicire sau pentru prelucrare. În cazul medicamentelor, ele vor fi nimicite prin incinerare în Olanda, Suedia sau Polonia. Dispozitivele medicale sunt transmise în România, la Buzău, unde este cea mai mare fabrică de prelucrare a deșeurilor electronice și plasticul se prelucrează pe teritoriul Moldovei”, a precizat coordonatorul proiectului Doina Babcinschi. 

Acest proiect este deocamdată lansat în doar cinci farmacii a rețelei din Capitală, dar se preconizează extinderea proiectului, spune coordonatorul acestuia. Totodată, tomberoanele sunt amplasate la intrarea în farmacii. Potrivit Doinei Babcinschi, sunt trei tomberoane și fiecare are destinația sa: medicamente expirate, ambalajele din lastic a produselor cosmetice și dispozitive medicale. Totuși, nu orice preparat sau dispozitiv poate fi aruncat acolo. 

„În urna cu medicamentele expirate aducem orice tip de medicament care a fost scos uz. Nu aducem termometre cu mercur și orice alt tip de deșeu care a fost contaminat cu sânge sau a fost folosit în tratamentul COVID-19. Spre exemplu, măști de protecție sau seringi contaminate cu sânge, planșete de la glucometre la fel nu colectăm. În cazul ambalajelor din plastic este vorba despre orice tip de tuburi din plastic de la produse cosmetice care trebuie să fie spălat și cu eticheta dezlipită”, a menționat Doina Babcinschi. 

Potrivit coordonatorului proiectului, medicamentele aruncate la gunoi nu doar că prezintă pericol pentru ecologie, dar pot ajunge și pe mâna unor copii ai străzii sau a unor boschetari, iar consecințele pot fi grave. Deoarece acești nu cunosc destinația medicamentului și ar putea să-l consume expirat, expunându-și viața în pericol. 

Am încercat să luăm legătura cu responsabilii Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale ca să ne explice cum se procedează cu medicamentele expirate din spitale sau alte instituții medicale și care metoda de nimicire în țara noastră. Deși am expediat o solicitare în acest sens încă la începutul săptămânii trecute, nimeni nu a răspuns la solicitarea echipei Sputnik Moldova. 

Precizăm că Platforma Pentru Moldova a prezentat miercuri, 14 aprilie, un proiect de lege în care se menționează că moldovenii vor putea să arunce în boxe speciale, amplasate în farmacii, medicamentele expirate și neutilizate. Inițiativa legislativă își propune să asigure mecanismul necesar pentru gestionarea și reciclarea deșeurilor medicale generate atât de instituțiile medicale și farmaceutice, cât și de cetățeni. 

„Prin instituirea serviciului de colectare de la populație a medicamentelor expirate, în cadrul farmaciilor urmează să fie amenajate boxe speciale destinate colectării și păstrării medicamentelor pentru un anumit termen până la nimicirea medicamentelor expirate conform normelor și cerințelor aprobate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”, a precizat deputatul Violeta Ivanov.

Proiectul urmează să fie examinat în plenul Parlamentului, iar apoi votat de către deputați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
ecologie, farmacii, medicamente


Загрузка...
Svetlana Cebotari

Medic, despre donarea de sânge pe timp de pandemie

48
(reînnoit 20:39 16.04.2021)
Cum pandemia a schimbat viziunea moldovenilor asupra necesității donării voluntare de sânge și cât de importantă este această procedură în tratamentul COVID-19? Subiectul a fost discutat cu directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
Medic, despre donarea de sânge pe timp de pandemie

Procedura de donare a sângelui este simplă și nedureroasă. În perioada de pandemie a fost înregistrată o scădere a donărilor de sânge pe anumite componente, însă la capitolul donarea plasmei pentru pacienții ce suferă de COVID-19, moldovenii au manifestat solidaritate și responsabilite, susține Svetala Cebotari.

"Pandemia ne-a oferit lecția să prețuim sănătatea noastră, să înțeleg că multe persoane au nevoie de sânge, de ajutorul nostru. A fost o perioadă plină de incertitudine și provocări, dar care a scos la iveală calitățile bune ale unor oameni", a declarat pentru Sputnik directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Potrivit ei, o persoană vindecată de COVID-19 poate dona 600 ml de plasmă. Cantitatea este suficientă pentru a salva viața unui bolnav grav. Plasma persoanelor vindecate de COVID-19 este utilizată și în țara noastră pentru tratamentul bolnavilor afectați de această maladie. Terapia a început să fie aplicată în aprilie 2020, după ce în mai multe state a avut un impact pozitiv asupra stării de sănătate a pacienților.

Cât privește regulile ce trebuie respectate înainte și după donarea sângelui în celelalte cazuri, acestea sunt foarte simple. Cu o zi înainte de donarea sângelui, persoana trebuie să consume doi litri de apă plată și alimente bogate în proteine și vitamine. Și fumătorii pot fi donatori, cu o condiție: să nu fumeze două ore înainte și după recoltarea sângelui. După donarea sângelui, donatorul rămâne sub supravegherea lucrătorului medical 30 de minute. De asemenea, în ziua donării, va continua să consume multe lichide, fructe și legume. Nu sunt recomandate alimentele bogate în grăsimi și alcoolul.

În medie, o persoană donează 450 ml de sânge. Organismul recuperează acest volum în decurs de 48 de ore. Celulele pierdute ca urmare a donării se restabilesc însă peste 56 de zile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
donare, COVID-19, plasme, sânge
Tematic
Viorica Dumbrăveanu: Trei vieți salvate dintr-o singură donare de sânge


Загрузка...
Germania, proteste împotriva restricțiilor COVID

Germania: Accesul în magazine sau la coafor este condiționat

0
(reînnoit 08:06 17.04.2021)
În Berlin şi în alte zone din Germania, accesul clienţilor în anumite magazine sau la coafor este condiţionat de prezentarea unui test negativ obligatoriu, situaţie care duce la o scădere substanţială a veniturilor magazinelor şi frizeriilor.

BUCUREŞTI, 17 apr – Sputnik, Doina Crainic. În Berlin, dar şi în alte zone din Germania, s-a introdus obligativitatea prezentării unui test negativ la intrarea în anumite magazine sau în frizerii, astfel că numărul clienţilor a scăzut substanţial, potrivit dw.com.

De exemplu, la un magazin de mobilă din Berlin, clienţii sunt opriţi la intrare de trei paznici care le solicită dovada unui test de coronavirus cu rezultat negativ, efectuat la un centru acreditat. După ce prezintă actul, ei mai trebuie să completeze un formular cu numele, prenumele, adresa, numărul de telefon și ora intrării în magazin.

Mai mulţi clienţi au fost respinşi fiindcă nu au prezentat testul, fapt care îi nemulţumeşte profund atât pe aceştia, cât şi pe patronii magazinelor.

„Este o nebunie totală. Am nevoie de test ca să intru aici, dar nu și la supermarket, unde este aglomerație”, spune o femeie, în timp ce paznicul a explicat, ridicând din umeri: „Nu eu fac regulile”.

Şi frizeriile sunt afectate de acest regulament. „Ne sună disperați patronii de saloane spunând că, din cauza testării obligatorii, clienții își anulează programările”, a spus, într-un interviu acordat presei locale, directorul filialei din Hamburg a Asociației Meșteșugarilor, Hjalmar Stemmann.

De asemenea, într-un magazin de alături, de accesorii casnice, porțelan și alte mărunțișuri, nu intră aproape niciun client.

„Noi trăim din clienții care intră în magazine și cumpără lucruri spontan. La noi, treaba cu testarea nu funcționează”, a spus un vânzător de la acest magazin.

Magazinele cărora li se permite să rămână deschise doar pentru clienții cu rezultate negative la testul pentru COVID-19 înregistrează o scădere cu 62% a vânzărilor faţă de perioada de dinaintea crizei, potrivit unui studiu al Asociației Germane a Comerțului cu Amănuntul (HDE).

Şi alte landuri federale aplică acest model, valabil acum, de exemplu, în Mecklenburg-Pomerania Anterioară, Hamburg, Saxonia, Saarland și Bavaria. Mai mult, o strategie similară urmează să se pună în aplicare în Saxonia Inferioară, Saxonia Anhaltină și Turingia, în timp ce în Renania de Nord-Vestfalia, districtele și orașele decid în mod independent dacă vor impune sau nu condiţionarea accesului în magazine de prezentarea unui test negativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, test, Germania
Tematic
Germania: Poliția patrulează pe străzile din München - s-a revenit la stare de asediu
Germania, pe punctul de a începe negocierile cu Rusia pentru vaccinul ”Sputnik V”


Загрузка...