Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Încă o secție pentru pacienții cu COVID-19: Unde vor fi internați

58
(reînnoit 13:22 10.12.2020)
Încă o secție cu 130 de locuri pentru pacienții infectați cu COVID-19 va fi deschisă astăzi. Este vorba despre Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, unde urmează să fie internați bolnavii cu forme ușoare și medii.

CHIȘINĂU 10 dec - Sputnik. Autoritățile din Chișinău au decis să activeze astăzi 130 de paturi pentru cei infectați cu noul coronavirus. Astfel. blocul nr.2 al Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie este reprofilat pentru bolnavii cu forme ușoare și medii ale bolii. 

Primăria municipiului Chișinău anunță că decizia a fost luată pentru ca și cei cu forme mai ușoare ale bolii să poată beneficia de ajutorul medicilor, reieșind din faptul că în spitalele din Capitală practic nu au mai rămas locuri libere. Astfel, secția a fost suplimentată cu personal medical care a fost instruit despre modul în care trebuie să acționeze. Totodată, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale urmează să pună la dispoziție cantitatea de preparate medicamentoase destinată necesităților instituției.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei, săptămâna trecută în noua secție ndestinată bolnavilor de COVID-19 au fost efectuate lucrări de reparație curentă, saloanele au fost suplinite cu paturi și mobilier nou și au fost renovate blocurile sanitare. Totodată, spitalul a cumpărat veselă de unică folosință pentru alimentarea pacienților. 

Pentru renovarea blocului au fost alocate 960 de mii de lei. 

Totodată, pacienții care anterior primeau tratament în această secție au fost transferați într-un alt bloc al instituției, iar căile de acces au fost separate astfel ca pacienții și personalul medical să fie în siguranță. 

Datele statistice arată că doar miercuri în Capitală au fost confirmate pozitiv la noul coronavirus 616 persoane. Totodată, în prezent aproape patru mii de pacienți sunt internați în spitalele din țară, iar 265 sunt în stare extrem de gravă. 

Luni, șeful Direcției generale de asistență socială și sănătate a municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a anunțat că în spitalele municipale mai există doar 60 de locuri pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
bolnavi, spitale, COVID-19, pandemie
Emil Ceban

Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

58
(reînnoit 21:23 23.06.2021)
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” este pregătită de admiterea 2021. Prestigioasa instituție se pregătește să primească la studii în acest an peste 900 de studenți.
Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău este una dintre cele mai prestigioase instituții din țară, fiind unica instituție de învățământ superior care pregătește medici și farmaciști pentru sistemul național de sănătate. În cei 76 de ani de activitate, universitatea a pregătit zeci de mii de specialiști, care au fost instruiți de profesioniști adevărați - academicieni, doctori habilitați și doctori în științe.

Oferta educațională a Universității pentru anul universitar 2021-2022 cuprinde mai multe programe: medicină (șase ani), stomatologie (cinci ani), farmacie (cinci ani), optometrie (patru ani), asistență medicală generală (patru ani), sănătate publică (patru ani) și tehnologie radiologică (patru ani).

"În acest an ne propunem să primim la studii 440 de studenți din Moldova și 560 de studenți internaționali. Niciodată nu am dus lipsă de studenți. Avem tineri din 33 de țări ale lumii precum Turcia, Bulgaria, România sau Rusia. Cei mai mulți studenți internaționali sunt din Israel, India și SUA", a precizat pentru Sputnik Moldova rectorul USMF Emil Ceban.

Universitate de Medicină are săli dotate, laboratoare, cămine, cantine, complexe sportive și zone de recreere. Procesul de instruire se desfășoară în română, rusă, franceză și engleză. Candidații pot fi admiși atât la buget, cât și la contract.

Amintim că USMF a fost inclusă în clasamentul Universității Internaționale din Moscova The Three University Missions, ediția 2020, fiind unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova prezentă în acest rating. Totodată, instituția s-a plasat pe poziția a 5-a în Clasamentul Internațional IAAR Eurasian University Ranking (IAAR EUR) pentru anul 2020.

În acest an, 990 de studenți au absolvit USMF.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
admitere, Universitatea de Medicină
Tematic
A început imunizarea profesorilor și studenților de la USMF: Ce vaccin li se administrează


Загрузка...
Vaccinul Sputnik V

Expert: Cât timp protejează de coronavirus vaccinul rus „Sputnik V”

875
(reînnoit 22:13 22.06.2021)
Vaccinul rusesc Sputnik V oferă o imunitate sigură pentru cel puțin o perioadă de o jumătate de an, a declarat expertul Centrului Gamaleia, Vladimir Gușin.

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. Vaccinul Sputnik V oferă o protecție împotriva coronavirusului pentru șase luni, a declarat șeful Laboratorului mecanismelor de variabilitate a populației microorganismelor patogene a Centrului Gamaleia, Vladimir Gușin.

“Dispunem de suficiente date care arată că în decurs de jumătate de an imunitatea la sigur se menține, iar pentru a o actualiza către o nouă ascensiune epidemiologică, e nevoie de o revaccinare”, a declarat expertul într-un interviu oferit canalului YouTube Soloviov LIVE.

Mai devreme, ministrul Sănătății, Mihail Murașko, a declarat că Ministerul Sănătății a elaborate anumite abordări pentru revaccinarea populației de coronavirus: în perioada de vârf, fiecare șase luni, în celelalte perioade – odată pe an.

Vaccinul poate fi administrat în toate regiunile Rusiei. În august 2020, Ministerul Sănătății a înregistrat primul vaccin din lume împotriva COVID-19, dezvoltat de Centrul Gamaleia. Preparatul a primit numele de “Sputnik V”.

Ulterior a apărut vaccinurile EpiVacCorona, a centrului Vector și CoviVac, creat de Centrul Ciumakov al Academiei de Științe. La începutul lui mai a fost înregistrat cel de-al patrulea vaccin – Sputnik Light.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

875
Tagurile:
imunitate, Vaccinul Sputnik V, Vaccin


Загрузка...
Жара

Căldură peste măsură de mare: Cel mai grav, la sud - Cod Galben

0
(reînnoit 13:03 24.06.2021)
Vineri vom avea cea mai călduroasă zi din această primă lună de vară, mercurul în termometre va atinge +33 de grade Celsius. Această temperatură toridă se va menține și sâmbătă.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Vineri ziua, temperatura aerului ziua va oscila între +30..+33 de grade Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în raioanele de nord se vor înregistra +30..+31 de grade Celsius, în raioanele de centru +31..+32 de grade Celsius, în raioanele de sud +32..+33 de grade Celsius, în raioanele de est +31..+32 de grade Celsius și în Capitală    +31..+33 de grade Celsius.

Și temperaturile nocturne vor fi ridicate. Astfel în noaptea joi spre vineri temperatura minimă a aerului va oscila între +18..+23 de grade Celsius. Mai exact, în raioanele de nord +18..+21 de grade Celsius, în raioanele de centru +19..+22 de grade Celsius, în raioanele de sud +20..+23 de grade Celsius, în raioanele de est +19..+22 de grade Celsius și în Capitală +20..+22 de grade Celsius.

În aceste condiții, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat cod galben de caniculă pentru joi și vineri. Asta înseamnă că în zilele 24 și 25 iunie, după orele amiezii, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33 de grade Celsius.

Meteorologii mai anunță că vineri nu vom avea precipitații, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
caniculă, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, prognoza meteo, prognoza vremii, prognoza, meteo


Загрузка...