CHIȘINĂU 18 nov - Sputnik. Antibioticele pe cât sunt de utile, pe atât de periculoase, dacă nu sunt administrate corect. Datele statistice arată că anual, în lume, 700 de mii de oameni mor din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice.
„Riscurile utilizării iraționale a medicamentelor antibacteriene constau în formarea unor tulpini de microorganisme rezistente la antibiotice, care pot crea bariere în tratamentul altor boli, cauzând complicații sau chiar decese. (…) Pe fundalul rezistenței la antibiotice este imposibilă realizarea unor intervenții vitale ca de exemplu: transplantul de organe, chimiorapie, terapia intensivă, dar și în tratamentul bolilor microbiene”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.
Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, susține că din totalul medicamentelor administrate de către moldoveni, zece la sută sunt antibiotice. Dumbrăveanu a menționat că în contextul pandemiei de COVID-19, rezistența la antibiotice devine și mai periculoasă, deoarece poate crea impedimente în tratarea formelor grave a noului coronavirus.
„Utilizarea abuzivă a antibioticilor în timpul pandemiei de COVID-19 ar putea duce la accelerarea răspândirii rezistenței antimicrobiene. COVID-19 este un virus, nu este o bacterie și prin urmare, antibioticele nu trebuie să fie utilizate pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor virale”, a spus Viorica Dumbrăveanu.
Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici, susține că antibioticele pot fi periculoase nu doar pentru oameni, dar și pentru animale. Administrarea incorectă sau în exces a acestor preparate animalelor poate duce la o producție scăzută de lapte sau animalele pot adăuga în exces în greutate, ceea ce îi poate înrăutăți starea de sănătate.
„S-a interzis utilizarea microbienilor în calitate de promotori sau stimulatori de creștere la animale în scop excluderii riscului de consum al produselor alimentare de origine animală cu reziduri de medicamente de uz animal”, a spus directorul ANSA, Vladislav Cotici.
Specialiștii au venit cu un șir de recomandări despre cum trebuie corect administrate antibioticele, astfel ca acestea să nu provoace rezistență.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 19 ian – Sputnik. „Fondul de Investiții Directe din Rusia (RDIF, fondul suveran de avere al Rusiei) și Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie, numit după [omul de ştiinţă] N. F. Gamaleia (Centrul Gamaleia), anunță înfiinţarea unui Comitet consultativ științific internațional pentru vaccinul Sputnik V - primul vaccin înregistrat din lume împotriva coronavirusului”, a declarat RDIF într-un comunicat de presă, citat de Sputnik News.
Consiliul va include 16 oameni de știință din Argentina, Croația, Franța, Germania, India, Rusia, Suedia, Marea Britanie și SUA.
„RDIF și Centrul Gamaleia au inițiat înfiinţarea Comitetului consultativ științific internațional cu privire la vaccinul Sputnik V și crearea unei platforme internaționale unde dezvoltatorii de vaccinuri să poată face schimb de informații, opinii și expertiză cu colegii lor străini de frunte”, a declarat Kirill Dmitriev, CEO al fondului suveran de avere.
Sputnik V, dezvoltat de Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie „N. F. Gamaleia”, a fost înregistrat de Ministerul Sănătății din Rusia pe 11 august, devenind primul vaccin înregistrat împotriva COVID-19 din lume.
Vaccinul utilizează doi vectori diferiți pentru cele două injectări, oferind imunitate cu o durată mai mare decât în cazul vaccinurilor care utilizează același mecanism pentru ambele injectări.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Până în momentul de față, Rusia a produs aproximativ 6,5 milioane de doze ale celor două componente ale vaccinului de coronavirus Sputnik V. În total, în ianuarie vor fi produse peste 7 milioane de doze, în februarie – 11 milioane, iar în martie 15 milioane, a declarat ministrul Industriei și Comerțului al Rusiei, Denis Manturov.
Totodată, el a abordat și problema echipamentului pentru producția vaccinurilor în Rusia. Așa, au fost încheiate acordul cu furnizori străini, iar pentru semnarea operative a contractelor au fost implicate reprezentanțele pentru comerț ale Rusiei în afara țării.
“Echipamentul a fost adus, montat. Acest lucru vizează și mijloacele, sorbenți speciali, alte componente necesare pentru producție. Ne ocupă activ și de substituirea importului în această sferă, pentru a ne asigura și în viitor, nu doar în cazul vaccinului, cu acele componente, care sunt necesare industriei noastre farmaceutice”, a declarat oficialul rus.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Rusia a optat întotdeauna împotriva acțiunilor violente, iar Statele Unite ale Americii, dimpotrivă, au susținut aceste metode. Declarația a fost făcută de președintele Dumei de Stat Veaceslav Volodin, care a fost citat de RIA Novosti.
Volodin a spus că deja mulți ani elita politică din SUA i-a pus pe americani să se confrunte între ei, pe diferite principii: religioase, de gen, politice. În cadrul campaniei prezidențiale, potrivit președintelui Dumei de Stat, această confruntare a căpătat un caracter un aspect deosebit de periculos și tăios din partea ambelor tabere. Utilizarea acestor instrumente de către una dintre forțele politice a determinat radicalizarea cele de-a doua părți, în cazul de față a celei care îl susține pe președintele Trump.
"Noi am fost întotdeauna împotriva acestor metode și considerăm că ele sunt inadmisibilele. Lupta pentru putere, purtată de două partide de bază din SUA, a dus la luarea cu asalt a Parlamentului și la pierderi de vieți omenești. Întotdeauna noi, dar vreau să menționez - întotdeauna, am pledat împotriva acțiunilor de forță, neconstituționale, dar Statele Unite ale Americii, dimpotrivă, au susținut și încurajat aceste acțiuni în multe țări ale lumii, amestecându-se în afacerile lor suverane", a declarat Volodin.
"Dar când același lucru s-a întâmplat chiar în Statele Unite ale Americii, ei i-au declarat pe acești oameni teroriști interni, care riscă 15-20 de ani de pușcărie. Hai să le spunem lucrurilor pe nume", a declarat președintele Dumei de Stat.
El a spus că ceea ce se întâmplă în SUA constituie un atentat la drepturile și libertățile omului, dar a precizat că acestea țin de treburile interne ale țării.
Președintele Dumei de Stat a amintit că Twiter și Facebook au blocat contul președintelui în exercițiu al SUA, Donal Trump, și a menționat că samavolnicia la care se dedau rețelele sociale să nu se repete și în Rusia. Volodin a spus că departamentul pentru relații externe a Dumei de Stat i s-a dat sarcina să prezinte organizațiilor internaționale o analiză a situației formate în timpul alegerilor în SUA sub aspectul dreptului la cuvânt.Anterior Twiter și Facebook au anunțat că blochează pe o perioadă nelimitată conturile lui Tramp, pe care l-au acuzat că ar fi incitat la violență. Exemplul acestora a fost preluat și de alte rețele de socializare mai puțin cunoscute. Platformele informaționale și companiile IT americane au un caracter global.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova