Vaccin

Principalul producător al vaccinului COVID investigat pentru ucidere prin imprudență!

209
(reînnoit 07:41 05.08.2020)
O instanță franceză a găsit responsabili în acest caz statul, compania și medicii care au prescris medicamentul - magistrații au decis ca statul să plătească mii de euro compensații familiilor.

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Principalul producător al posibilului vaccin anti-Covid-19, Sanofi, companie franceză, este cercetat pentru ucidere din culpă pe fondul unui scandal cu privire la medicamentul său pentru epilepsie, Depakine.

De remarcat că Sanofi dezvoltă vaccinul anti-Covid și împreună cu grupul GlaxoSmithKline a primit un contract federal (SUA) de 2.1 miliarde de dolari pentru 100 de milioane de doze de vaccin, cu opțiunea ca guvernul SUA să mai cumpere alte 500 de milioane de doze, ceea ce ar însemna alte 10 miliarde de dolari. Din acest punct de vedere, sunt în topul investițiilor americane în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid-19.

Și UE a reacționat favorabil, iar recent Comisia Europeană a anunţat că a rezervat în numele celor 27 state membre 300 de milioane de doze din vaccin împotriva COVID-19, aflat în pregătire la laboratorul francez Sanofi.

Imediat după ce a fost difuzată această știre, jurnalistul Radu Tudor, unul dintre cei mai preocupați ca România să comande/achiziționeze vaccinul, a reacționat: ”Suntem 500 de milioane de locuitori în UE. S-au securizat 300 de milioane de vaccinuri de la Sanofi. Oare ce țară UE nu a comandat vaccinuri pentru propria populație? România, cumva?”.

Revenind la investigația din Franța, iată un detaliu care necesită atenție - firma este acuzată că întârzie să dezvăluie riscul pe care medicația îl prezintă femeilor însărcinate, transmite Euronews

Medicamentul, compus în principal din valproat de sodiu, este utilizat pentru a trata convulsii, dar a fost utilizat pe scară largă ca stabilizator de dispoziție pentru a ajuta persoanele cu tulburări bipolare.

Autoritățile din domeniul sănătății acuză că în urma consumului medicamentului a crescut numărul unor probleme congenitale - defecte la naștere, autism și dificultăți de învățare etc.

Conform sursei citate, Agenția franceză a Medicamentului(ANSM) estimează că Depakine ar putea fi cauza defectelor la naștere a 2.150 până la 4.100 de copii și a dezvoltării neurologice lente în cazul a 16.600 până la 30.400 de copii, începând cu 1967.

Ancheta a fost inițiată de organizația APESAC – „Asociația pentru Ajutorul părinților copiilor care suferă de sindrom anti-convulsivant”, care reprezintă presupuse victime ale scandalului.

Marine Martin, președinte și fondator al APESAC, a numit deschiderea investigației ”o mare victorie pentru familiile victimelor Depakine”.

De cealaltă parte, Sanofi își susține nevinovăția, insistând că și-a îndeplinit obligațiile în ceea ce privește informarea oamenilor despre efectele secundare ale Depakine.

Dar, atenție, Euronews avertizează că Sanofi a fost deja inculpată pentru fraudă agravată și provocare de vătămare din culpă din cauza consumului de medicamente. Potrivit cotidianului ”Le Monde”, obiectivul anchetei este să stabilească dacă marea companie farmaceutică poate fi trasă la răspundere pentru moartea a patru bebeluși (în 1990, 1996, 2011 și 2014), ale căror mame au luat Depakine în timpul sarcinii. ”Omor prin imprudență” este sintagma folosită de francezi.

”Luna trecută, o instanță franceză a găsit responsabili în acest caz statul, Sanofi și medicii care au prescris medicamentul”, scrie Euronews, menționând că ”Instanța a decis ca statul să plătească mii de euro compensații familiilor, spunând că oficialii nu au luat măsurile necesare pentru a se asigura că medicamentul nu a fost luat de femei gravide”.

Desigur, aspectele descrise nu înseamnă că neagă cineva valoarea prestigioasei companii franceze. Dar… sunt fapte!

Pe de altă parte, să amintim de gestul frumos al Sanofi, care i-a făcut României o donație de 18.000 de cutii de hidroxiclorochină – Ministerul Sănătății declarând: ”Cele 1.080.000 de doze vor ajunge la peste 45.000 de pacienţi din România”.

Desigur, și în privința hidroxiclorochinei sunt discuții – inclusiv un studiu (retras, la un moment dat) publicat de celebra revistă ”The Lancet”, cea mai prestigioasă revistă medicală britanică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

209
Tagurile:
ucidere, vaccin, producător
Tematic
Au fost instituite două luni de carantină în nordul Moldovei: Nu COVID-19 este motivul
Victoria Basiul

Sărbătoare pentru dansatorii din Moldova - detalii

37
(reînnoit 19:25 19.10.2020)
Federația Dansului Modern şi de Estradă din Moldova a împlinit 18 ani de activitate. Despre rezultate, proiecte și planuri de viitor am aflat de la președinta Federației, Victoria Basiul.
Sărbătoare pentru dansatorii din Moldova

Sute de dansatori moldoveni din cadrul Federației Dansului Modern şi de Estradă au contribuit pe parcursul anilor la creșterea popularității țării noastre în întreaga lume. Rezultatele fructuoase însă nu a fost obținute atât de ușor, iar în spatele succesului sunt ore întregi de muncă, antrenamente și nopți nedormite.

"Au fost niște ani foarte interesanți, plini de experiențe. Am învățat din propriile greșeli și am știut să demonstrăm că prin ambiție, sârguință și multă stăruință putem reuși orice", a declarat pentru Sputnik Victoria Basiul.

Potrivit ei, cea mai grea perioadă din toți anii de activitate a fost carantina. Însă chiar și în aceste condiții, dansatorii noștri nu și-au permis să-și schimbe complet modul de viață și au găsit soluții pentru a-și menține forma fizică, fiind îndrumați de profesorii de dans. Aceștia făceau antrenamentele online – prima experiență în acest sens.

Mai mult, Victoria Basiul a menționat că pentru prima oară a reușit să organizeze și o competiție internațională de excepție - Online Open Street&Show Dance Moldavian Cup 2020. Astfel, tinerii dansatori din diverse țări ale lumii au participat la această competiție unică.

Victoria Basiul susține că este mult prea devreme să construiască planuri de viitor. Cert este că dansatorii se bucură că au revenit în sală, iar acum nu le rămâne decât să primească plăcere de la dans și să-și adune forțele pentru eventualele competiții și campionate ce se vor desfășura în viitor. Unul dintre acestea ar fi Campionatul Mondial al Dansului Modern și de Estradă, transferat pentru anul 2021.

Amintim că în anul 2019, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 din top 38 de țări după rezultatele obținute în cadrul campionatelor europene și mondiale de dans.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
competiții, dansator


Загрузка...
Bărbat cu mască de protecție

Savanții au numit un nou simptom al infecției cu coronavirus

235
(reînnoit 15:46 19.10.2020)
Savanții Colegiului Universitar din Londra și ai Comitetului Național Regal au identificat un nou simptom al coronavirusului.

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Potrivit savanților, odată cu simptomele deja cunoscute ale coronavirusului, cum ar fi tusea, pierderea simțurilor olfactiv și gustativ, despre infectare pot vorbi și unele modificări ale auzului, scrie RIA Novosti cu referire la Daily Express.

Cercetătorii au ajuns la astfel de concluzii după ce au studiat simptomele pacienților care au fost confirmați cu COVID-19. Unii dintre aceștia s-au plâns la etapa incipientă a bolii de tinitus – țiuit și alte zgomote în urechi, în condițiile în care nu au existat niciun fel de cauze obiective pentru apariția acestora. Te asemenea, au fost atestate cazuri când aceste simptome nu dispăreau nici în fazele târzii ale infectării, iar în cazurile grave ale bolii duceau chiar la pierderea completă a auzului.

În acest context, savanții au chemat medicii sa acorde atenție la orice schimbări care țin de auzul pacienților și să ia măsuri preventive pentru tratarea acestora în cazul diagnosticului de COVID-19.

Totodată, cercetătorii recunosc că tinitusul poate apărea și în cazul altor boli. De aceea, se poate vorbi despre acesta ca despre un simptom al coronavirusului doar în cazul existențe și altor semne, mai răspândite, ale bolii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

235
Tagurile:
simptome, coronavirus, COVID-19
Tematic
Băsescu: România să ceară Moscovei vaccinul anti-COVID-19
Câți elevi și profesori din Capitală sunt infectați cu COVID-19


Загрузка...
Pavel Filip

Filip spune cum va acționa Partidul Democrat după alegeri

0
(reînnoit 15:03 20.10.2020)
Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a explicat în cadrul unui briefing ce se va întâmpla cu formațiunea după alegerile prezidențiale.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Liderul PDM Pavel Filip susține că formațiunea pe care o conduce nu le va da indicații cu cine să voteze la prezidențiale membrilor partidului și nici susținătorilor. 

„Noi nu credem că este necesar să le indicăm colegilor cu cine să voteze. Avem încredere în intuiția și experiența politică a coechipierilor”, a spus președintele PDM.

Pavel Filip a subliniat că este prioritar ca după alegerile prezidențiale țara să nu intre în blocaj politic. De aceea, el crede că politicienii nu trebuie să se axeze pe competiții, ci să caute soluții și compromisuri, pentru a evita destabilizarea. În acest sens, Filip a remarcat că Partidul Democrat a dat dovadă de „maturitate politică”, într-un trecut nu foarte îndepărtat, când a decis să facă o coaliție cu Partidul Socialiștilor. 

„Țara are nevoie de stabilitate și liniște, pe care PDM le-a asigurat și le asigură în continuare. (...) Partidul Democrat nu va radicaliza și mai mult scena politică, ci va încerca să prevină haosul care a dăunat atât de mult. Membrii și susținătorii noștri din teritoriu apreciază participarea noastră la guvernare. Guvernarea PDM-PSRM a venit în moment de criză”, a explicat Filip. 

Președintele PDM a lăsat să se înțeleagă că formațiunea pe care o conduce este deschisă pentru colaborare cu toate partidele. 

„Am înțeles că preocuparea cetățenilor ține de ceea ce se va întâmpla cu țara după alegeri. Cum se va evita ca țara să fie aruncată în incertitudine și haos. (...) Avem în partid oameni cu viziuni diferite, dar ceea ce ne unește și ne consolidează este interesul cetățenilor. (...) Ne vom uni cu toții în jurul unor obiective majore, ca să evităm intrarea în blocaj. În actuala situație nu este prioritară competiția politică, ci lucrurile care ne unesc”, a mai declarat liderul democraților. 

Amintim că în luna septembrie președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a declarat că formațiunea politică pe care o reprezintă nu va avea un candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Pavel Filip a ținut să menționeze că, în viziunea sa, dar și a membrilor partidului, în aceste alegeri există doar doi candidați. Potrivit lui, restul sunt doar zgomote de fundal.

Partidul Democrat nu vede sensul de a intra în acest război politic și de a irosi forțele oamenilor, a mai subliniat Filip atunci.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegeri prezidențiale, Partidul Democrat, Pavel filip
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Filip: PDM nu va avea un candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova


Загрузка...