Probă la COVID-19

Agenția Medicamentului undă verde testării unui medicament anti COVID-19

130
(reînnoit 18:44 28.07.2020)
În Republica Moldova, studiul clinic se va desfășura în 3 centre din cadrul Spitalului de boli infecțioase ”Toma Ciorbă”, la inițiativa S.C. ”Clinical Trial Center SRL”, România.

CHIȘINĂU, 28 iul - Sputnik. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat cel de-al treilea studiu clinic destinat tratamentului infecției covid-19, informează instituția printr-un comunicat.

”Cel de-al treilea studiu clinic aprobat de Comisia Medicamentului pe lângă AMDM este unul internațional, multicentric, care se desfășoară în paralel în 35 de centre din Uniunea Europeană și SUA. Inițiator și coordonator al acestor studii este Universitatea Stanford din Statele Unite, producătorii medicamentului fiind 2 companii farmaceutice germane”, precizează AMDM.

Preparatul are o acțiune antivirală, fiind un compus nou, care și-a demonstrat eficacitatea și siguranța la dozele de cercetare administrate la pacienții diagnosticați cu infecția COVID-19 (gravitate moderat-severă).

În Republica Moldova, studiul clinic se va desfășura în 3 centre de studiu din cadrul Spitalului de boli infecțioase ”Toma Ciorbă”, la inițiativa S.C. ”Clinical Trial Center SRL”, România.

Investigatorii studiului clinic sunt:

  • Valentina Smeșnoi, doctor în științe medicale;
  • Gheorghe Plăcintă, șef catedră boli infecțioase, doctor habilitat în științe medicale, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”
  • Victor Pântea, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar.

Toate studiile clinice desfășurate în Republica Moldova sunt făcute sub supravegherea și evaluarea Comitetului Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic* pe lângă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic este un organism independent, în care Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale are calitatea de fondator, fiind alcătuit din profesionişti în domeniul sănătăţii şi din membri care nu sînt medici, având ca sarcină de a proteja drepturile, siguranţa şi confortul subiecţilor la un studiu clinic şi de a asigura publicul în această privinţă, în special prin formularea unor recomandări asupra protocolului de studiu, a aptitudinii investigatorilor şi a calităţii adecvate a instalaţiilor, precum şi asupra metodelor şi documentelor care trebuie utilizate pentru a informa subiecţii studiului în scopul obţinerii consimţămîntului lor în deplină cunoştinţă de cauză.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
testare, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1089)
Tematic
Coronavirus: Ce se întâmplă în spitalele din Republica Moldova
Coronavirus în Republica Moldova: Câte cazuri noi s-au înregistrat într-o singură zi
Vaccinul împotriva COVID-19

Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție

75
(reînnoit 16:03 27.10.2020)
În rusia a început producția celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19. Acesta a fost elaborat de Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”.

CHIȘINĂU, 27 oct — Sputnik. Rospotrebnadzor a anunțat lansarea în producție a vaccinului împotriva COVID-19 EpiVacCorona, scrie RIA Novosti.

Al doilea preparat rusesc pentru prevenirea coronavirusului, creat pe baza antigenilor peptidice la Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”, a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie.

În viitorul apropiat, specialiștii vor începe testele post-înregistrare ale EpiVacCorona.

Se preconizează implicarea a 40 de mii de voluntari, inclusiv a persoanelor care au peste 60 de ani și suferă de boli cronice. Se recomandă administrarea vaccinului de două ori, intramuscular, cu un interval de cel puțin 14-21 de zile.

Livrările în masă ale medicamentului sunt programate pentru sfârșitul lunii noiembrie sau în decembrie. În circulație civilă preparatul ar putea intra la începutul anului 2021.

În august, Ministerul Sănătății din Rusia a înregistrat primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat la Centrul de Cercetare pentru Electrochimie ”Gamalei”. Medicamentul a fost denumit „Sputnik V”. 

În plus, se lucrează la crearea unui vaccin viu de Centrul Ciumakov pentru Cercetare și Dezvoltare a Produselor Imunobiologice din Academia Rusă de Științe.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
producție, COVID-19, Rusia, vaccin
Tematic
Vaccinul și maimuțele: Fake-ul britanic despre fake-ul rusesc


Загрузка...
Elena Gorincioi

Cancerul mamar: Ce trebuie cunoască femeile despre boală

96
Cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, anual fiind înregistrate circa 1000 de cazuri noi. Despre cauze, prevenire și metode de depistare a maladiei aflați de la medicul-mamolog Elena Gorincioi.
Cancerul mamar: Ce trebuie să cunoască femeile despre maladie

Numărul femeilor care fac cancer mamar crește în Republica Moldova. Există o mulțime de factori care declanșează cancerul de sân. În top se află dereglările hormonale, care survin în organismul femeii pe parcursul vieții. Cel mai frecvent, aceste schimbări apar din cauza afecțiunilor ginecologice netratate. Alte cauze ar fi patologiile netratate ale tiroidei, ficatului și rinichilor.

"Orice patologie a glandei tiroide își are efectul asupra apariției cancerului mamar. În același timp, conform datelor OMS, suntem pe primul loc în patologia hepatică. Orice boală a ficatului duce la nivel de estrogenemie și este factor de risc pentru a dezvolta cancerul de sân. Genetica sau menopauza tot prezintă o predispoziție de a dezvolta maladia", a explicat în studioul Sputnik Moldova Elena Gorincioi.

Medicul-mamolog a precizat că dacă este depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat. Specialistul îndeamnă femeile să-și palpeze sânii în fiecare lună și să se adreseze imediat medicului de familie dacă observă modificări ale glandei mamare.  

"Dacă menstruația durează 5-6 zile, atunci femeia alege ziua a opta după prima zi a menstruației. Autocontrolul trebuie făcut obligatoriu în fiecare lună. Sânii trebuie examinați în fața oglinzii, analizați atent forma areolelor și mameloanelor, conturul glandelor mamare, pielea glandelor mamare, dacă nu sunt semene de retracție sau edem. Apoi, ridicați mâinile sus. O mână țineți-o după cap, iar cu alta palpați sânii, în direcția acelor ceasornicului. Dacă femeia depistează un nodul, schimbări ale nuanței pielii sau eliminări din glandele mamare, trebuie să se adreseze medicului", a explicat ea.

Elena Gorincio a menționat că femeile de peste 35 de ani trebuie să efectueze mamografii cel puțin o dată la trei ani, pentru a se asigura că sunt sănătoase. După 40 de ani, investigația trebuie repetată în fiecare an. Dacă o pacientă se adresează în stadiul întâi sau doi al maladiei, șansele de supraviețuire sunt de 95 la sută.

De menționat este că la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului mamar, la nivel mondial. În țara noastră, statisticile sunt dezolante, în ciuda eforturilor medicilor de a combate boala ucigașă. Pe parcursul lunii octombrie, în întreaga lume sunt desfășurate campanii de informare cu privire la prevenirea și depistarea cancerului mamar.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
mamolog, tratament, femei, cancer la sân
Tematic
Cancerul mamar poate fi depistat acasă: Cum să-l preveniți


Загрузка...
Nicolae Botgros

Nicole Botgros, internat la Urgență cu COVID

0
(reînnoit 07:41 28.10.2020)
Maestrul Nicolae Botgros a fost internat la Spitalul de Urgență în stare gravă, după ce anterior a fost testat pozitiv cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Conducătorul Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros, a ajuns la Urgență în urma complicațiilor cauzate de noul coronavirus. Presa locală scrie că  mai mulți membri ai orchestrei ai fost confirmați ci COVID-19.

Nicolae Botgros are 65 de ani. Potrivit surselor, artistul se află în stare gravă, dar stabilă. Vom reveni cu detalii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Nicolae Botgros, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1089)


Загрузка...