Oameni cu măști

Oamenii de știință au descoperit de ce bărbații se infectează mai des de COVID-19

243
(reînnoit 19:59 11.05.2020)
Oamenii de știință au publicat recent un studiu datele căruia explică de ce bărbații sunt supuși unui risc mai mare de infectare cu COVID-19 decât femeile.

CHIȘINĂU, 11 mai - Sputnik. În comparație cu femeile, bărbații au un risc mai mare de a se infecta cu COVID-19 din cauza concentrației mai mari de enzimă de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) în sângele lor, datorită interacțiunii cu care coronavirusurile pătrund în celulă, relatează Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) cu referire la datele unui studiu nou, informează RIA Novosti.

"ACE2 este un receptor de pe suprafața celulelor. Acesta interacționează cu coronavirusul și îi permite să pătrundă și să infecteze celulele sănătoase... Există o concentrație mare de ACE2 în plămâni, deci aceste enzime se consideră că joacă un rol crucial în evoluția bolilor pulmonare asociate cu COVID-19”, explică doctorul Adrian Voors, director de cercetare, profesor de cardiologie la Universitatea din Groningen Medical Center (UMCG).

Un grup de oameni de știință a măsurat concentrația de ACE2 în probele de sânge prelevate de la peste 3,5 mii de pacienți cu insuficiență cardiacă din 11 țări europene. S-a dovedit că la bărbați concentrația de ACE2 era mai mare decât la femei.

Studiul a fost început înainte de începerea pandemiei coronavirusului și nu a inclus pacienți cu COVID-19. Cu toate acestea, când rezultatele altor studii au arătat că ACE2 este asociat cu intrarea noului coronavirus în celule, Voors și echipa sa au observat că acest lucru rezonează cu munca lor.

”Când am descoperit că unul dintre cei mai importanți bio-indicatori, ACE2, a fost mult mai mare la bărbați decât la femei, mi-am dat seama că acest lucru ar putea explica de ce bărbații riscă mai mult să moară din cauza COVID-19 decât femeile”, a declarat unul dintre autorii studiului Dr. Isaia Sama de la UMCG.

După cum menționează cei de la Societatea de Cardiologie, ACE2 nu se găsește numai în plămâni, ci și în inimă, rinichi și țesuturi care acoperă vasele de sânge, se observă un nivel deosebit de ridicat în testicule. Cercetătorii sugerează că ultimul factor poate explica parțial concentrațiile mai mari de ACE2 la bărbați și, de aceea, sexul mai puternic este mai vulnerabil la COVID-19.

Studiul publicat luni în European Heart Journal a mai constatat că pacienții cu insuficiență cardiacă care iau medicamente care vizează sistemul renină-angiotensină-aldosteron (RAAS, sistemul hormonal care reglează tensiunea arterială și volumul de sânge în organism - Ed.), inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) sau blocanților receptorilor de angiotensină (ARB), nu au avut concentrații mai mari de ACE2 în sânge.

După cum se anunțase anterior, unele studii au arătat că inhibitorii ACE sau ARB-urilor utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale pot crește concentrațiile plasmatice ale ACE2, presupunând creșterea riscului de infecție și deces cauzate de COVID-19 pentru pacienții cu boli cardiovasculare care iau aceste medicamente.

După cum a menționat Voors, din datele cercetării nu rezultă că pacienții cu COVID-19 ar trebui să înceteze să folosească medicamente anti-hipertensiune. Cu toate acestea, ESC adaugă că studiul nu poate oferi dovezi concludente pentru acțiunea blocantelor RAAS la pacienții cu noul tip de coronavirus, deoarece au fost implicați doar pacienții cu insuficiență cardiacă fără COVID-19.

"La două grupuri independente de pacienți cu insuficiență cardiacă, concentrațiile plasmatice de ACE2 au fost mai mari la bărbați decât la femei, dar nici utilizarea unui inhibitor ACE și nici ARB nu a fost asociată cu concentrații plasmatice mai mari de ACE2. Aceste date pot explica o infecțiozitate și mortalitate mai marie din cauza COVID-19 la bărbați, dar nu confirmă rapoartele anterioare conform cărora inhibitorii ACE sau ARB-urile cresc vulnerabilitatea la COVID-19 din cauza concentrației plasmatice crescute de ACE2”, potrivit datelor studiului.

La 11 martie, OMS a declarat focarul de COVID-19 drept pandemie. Conform celor mai recente date de la Universitatea Americană din John Hopkins, numărul celor infectați cu coronavirus în lume este aproape de 3,9 milioane de oameni. Dintre acestea, aproape 274 de mii au decedat.

Datele actuale cu privire la situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

243
Tagurile:
Afla ce spun oamenii de stiinta, femei, bărbați, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1087)
Tematic
Studiu: Iată care vor fi cele mai afectate joburi după pandemie
Studiu despre coronavirus: Pandemia ar putea dura mai mult decât ne-am așteptat
Elena Gorincioi

Cancerul mamar: Ce trebuie cunoască femeile despre boală

58
Cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, anual fiind înregistrate circa 1000 de cazuri noi. Despre cauze, prevenire și metode de depistare a maladiei aflați de la medicul-mamolog Elena Gorincioi.
Cancerul mamar: Ce trebuie să cunoască femeile despre maladie

Numărul femeilor care fac cancer mamar crește în Republica Moldova. Există o mulțime de factori care declanșează cancerul de sân. În top se află dereglările hormonale, care survin în organismul femeii pe parcursul vieții. Cel mai frecvent, aceste schimbări apar din cauza afecțiunilor ginecologice netratate. Alte cauze ar fi patologiile netratate ale tiroidei, ficatului și rinichilor.

"Orice patologie a glandei tiroide își are efectul asupra apariției cancerului mamar. În același timp, conform datelor OMS, suntem pe primul loc în patologia hepatică. Orice boală a ficatului duce la nivel de estrogenemie și este factor de risc pentru a dezvolta cancerul de sân. Genetica sau menopauza tot prezintă o predispoziție de a dezvolta maladia", a explicat în studioul Sputnik Moldova Elena Gorincioi.

Medicul-mamolog a precizat că dacă este depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat. Specialistul îndeamnă femeile să-și palpeze sânii în fiecare lună și să se adreseze imediat medicului de familie dacă observă modificări ale glandei mamare.  

"Dacă menstruația durează 5-6 zile, atunci femeia alege ziua a opta după prima zi a menstruației. Autocontrolul trebuie făcut obligatoriu în fiecare lună. Sânii trebuie examinați în fața oglinzii, analizați atent forma areolelor și mameloanelor, conturul glandelor mamare, pielea glandelor mamare, dacă nu sunt semene de retracție sau edem. Apoi, ridicați mâinile sus. O mână țineți-o după cap, iar cu alta palpați sânii, în direcția acelor ceasornicului. Dacă femeia depistează un nodul, schimbări ale nuanței pielii sau eliminări din glandele mamare, trebuie să se adreseze medicului", a explicat ea.

Elena Gorincio a menționat că femeile de peste 35 de ani trebuie să efectueze mamografii cel puțin o dată la trei ani, pentru a se asigura că sunt sănătoase. După 40 de ani, investigația trebuie repetată în fiecare an. Dacă o pacientă se adresează în stadiul întâi sau doi al maladiei, șansele de supraviețuire sunt de 95 la sută.

De menționat este că la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului mamar, la nivel mondial. În țara noastră, statisticile sunt dezolante, în ciuda eforturilor medicilor de a combate boala ucigașă. Pe parcursul lunii octombrie, în întreaga lume sunt desfășurate campanii de informare cu privire la prevenirea și depistarea cancerului mamar.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
mamolog, tratament, femei, cancer la sân
Tematic
Cancerul mamar poate fi depistat acasă: Cum să-l preveniți


Загрузка...

Savanți: Strămoșii ne-au oferit un mijloc de luptă cu cancerul

130
Oamenii de știință au identificat fragmente de ADN care pot ucide celulele canceroase ca pe o infecție. Aceste părți ale genomului le-am primit moștenire de la cei mai vechi strămoși.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Paleogenetica canadiană a descoperit că genele moștenite de om la strămoși pot activa un răspuns imun puternic, distrugând celulele canceroase ca pe o infecție. Rezultatele cercetării sunt publicate în revista Nature.

Oamenii de știință de la Princess Margaret Cancer Center din Toronto au identificat elemente ale ADN-ului străvechi ascunse în genomul nostru care pot fi reactivate. Ulterior, acestea ar putea fi capabile să inițieze un răspuns imun.

”De-a lungul anilor, oamenii și-au însușit o serie de elemente ADN ”liniștite” care se repetă, dar nu era clar cărui scop servesc", spune dr. Daniel De Carvalho - În calitate de arheologi genomici, am decis să determinăm funcția acestor relicve ADN și am constatat că în anumite condiții ele pot fi reactivate și să stimulăm sistemul nostru imunitar".

Anterior, Daniel De Carvalho a lucrat la descoperirea mimicii virale, o tehnologie care stimulează celulele canceroase să se comporte ca și cum ar fi infectate. Această afecțiune activează sistemul imunitar pentru a combate cancerul ca pe o infecție. Noua lucrare a Dr. de Carvalho se bazează tocmai pe tehnologia mimicii virale.

Într-un nou studiu publicat, oamenii de știință izolează elemente de ADN repetitive străvechi sau SINE (elemente nucleare scurte diseminate), care, potrivit autorilor, „se află în stare de repaos în genomul nostru”. Când aceste „elemente tăcute” sunt reactivate, apar ARN-uri cu dublă catenă, pe care corpul le percepe ca un marker al infecției virale. Oamenii de știință au folosit acest mecanism pentru a declanșa un răspuns imun înnăscut în celule.

Dar celulele canceroase organizează un fel de apărare prin producerea enzimei ADAR1, care distruge ARN-ul dublu catenar produs de ADN-ul antic, prevenind astfel activarea sistemului imunitar.

Savanții au demonstrat că, dacă această enzimă este suprimată, celulele canceroase devin mai sensibile la medicamentele care acționează pe principiul mimicii virale.

„Acest lucru deschide un nou domeniu de tratament al cancerului care ne permite să folosim elemente ADN străvechi pentru a lupta împotriva bolilor”, spune de Carvalho.

În studiul lor, autorii își exprimă speranța că eficiența lor dovedită în suprimarea enzimei ADAR1 va permite, pe termen lung, să dezvolte noi medicamente care vor putea face imunoterapia împotriva cancerului mai eficientă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
savanți, cancer
Tematic
Pericolul mortal din apa de la robinet: Mii de decese cauzate de cancer în Europa
Legătura dintre consumul de tutun și cancer, explicată de medicul oncolog Valeriu Bîlba


Загрузка...
Exoschelet din titan

Superarma unică pe care Rusia o va obține în curând - detalii

0
(reînnoit 23:27 26.10.2020)
Superarma rusească urmează să ajungă în dotarea unităților forțelor speciale până în 2025, iar până în 2030 - să fie disponibilă întreaga Armată rusă.

CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Revista americană The National Interest a relatat despre ultimele realizări rusești menite să sporească capacitatea infanteriștilor, informează RIA Novisti.

Potrivit publicației, Armata rusească dezvoltă tehnologii care vor spori gradul de informare a soldatului privind situația de luptă, vor minimiza eforturile fizice ale  acestuia și vor reduce riscul pentru viață.

Vorbim despre echipamentul de luptă ”Sotnik”, de nouă generație, dezvoltat de Rostec, care va înlocui actualul costum ”Ratnik” al soldaților. Promisorul exoschelet va fi dotat cu un număr mare de componente de înaltă tehnologie, dintre care unele au fost deja elaborate.

Acestea includ, între altele, încălțări antimină, costum anti-radar și o țesătură specială datorită căreia soldatul nu poate fi detectat în lumină infraroșie.

Astfel de echipamente pot fi integrate cu microdrone care vor oferi informații despre câmpul de luptă, de la camerele de bord la panoul de pe casca soldatului sau ochelari asemănători cu Google Glass, scrie publicația.

„În prezent <...> se formează și se constituie profilul unui echipament de luptă de perspectivă pentru militari, care prevăd introducerea de elemente ce sporesc capacitățile fizice ale ostașului”, îl citează revista pe comandantul-șef al Forțelor Terestre, generalul Oleg Saliukov.

Dezvoltarea echipamentelor pentru exoscheletul de nouă generație va dura din 2020 până în 2023.

Este planificat ca unitățile forțelor speciale rusești să fie dotate cu echipamente ultramoderne până în 2025, iar până în 2030 - întreaga armată rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, arma
Tematic
Dezvăluiri despre super-arma rusească Avangard: Niciun sistem de apărare n-o poate detecta
Cum a revenit pe pământ echipajul care pilota nava spațială Soyuz MC-13 - Video


Загрузка...