În căutarea unui loc de muncă

Ion Chicu spune ce riscă moldovenii care revin în țară și nu vor procura polița medicală

1466
(reînnoit 18:38 04.04.2020)
Premierul Ion Chicu a precizat că persoanele care vin în această perioadă în țară vor trebui să-și cumpere polița de asigurare. În caz contrar nu vor putea beneficia de ajutorul de șomaj.

CHIȘINĂU, 4 apr - Sputnik. Astăzi au intrat în vigoare deciziile Comisiei Situațiilor Excepționale aprobate ieri. Una din acestea se referă la regimul de intrare în țară a cetățenilor Republicii Moldova care vin de peste hotare și anume sub aspectul de obligativitate de a cumpăra asigurarea medicală.

”Toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă este stare de urgență sau nu, sunt obligați să procure polița de asigurare medicală până la 31 martie. În cazul când nu o fac intră în vigoare articolele 30 și 31 a legii 1593 din 2002 cu privire la asigurări în medicină cu penalitățile respective. Nimeni nu a anuat obligativitatea posesiei poliței medicale. Fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să aibă această poliță” a precizat premierul Ion Chicu.

Persoanele vor fi admise la bordul avionului din țările de unde decolează, dar la intrare în țară vor fi obligate să procure polița de asigurare cel târziu în 72 de ore. În acest sens, cetățenii Republcii Moldova, care intră în țară, vor trebui să completeze declarația pe propria răspundere că timp de 72 de ore vor procura polița de asigurare medicală. 

”În cazul când cetățenii Republici Moldova, indiferent dacă intră în țară acum sau se afllă în țară acum, nu posedă polița de asigurare medicală, nu vor putea beneficia de acel ajutor de șomaj pe care noi l-am instituit prin proiectul de lege votat prin asumare de răspundere care alocă 2275 de lei lunar”, a precizat Ion Chicu. 

La această oră în țara noastră sunt înregistrate 752 de persoane infectate cu COVID-19, iar trei persoane au murit din cauza virusului. În ultimele 24 de ore au fost prelevate 681 de probe.

În Republica Moldova este în vigoare Codul Roșu de pericol de infecție cu COVID-19. În țară a fost sistată activitatea restaurantelor, centrelor comerciale, cluburilor și altor unități de agrement. Sunt deschise doar magazinele alimentare, farmaciile și magazinele care comercializează semințe și alte produse cu destinație agricolă și piese pentru utilajele agricole.

1466
Tagurile:
ce risca, polita medicala, somaj
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1284)
Tematic
Suportul statului: Ajutor de șomaj majorat și scutirea de taxă a titularilor de patentă

"Sputnik V", pe a doua poziție în lume după popularitate

109
(reînnoit 13:56 06.03.2021)
Majoritatea celorlalte vaccinuri, inclusiv Pfizer, a rămas în urmă în acest clasament mondial după numărul de state care le-au autorizat.

CHIȘINĂU, 6 mart - Sputnik. Preparatul rusesc "Sputnik V" s-a ridicat clasat pe poziția a doua în topul celor mai populare vaccinuri împotriva coronavirului pe criteriu de câte țări a fost autorizate, surclasând Pfizer-ul, anunță contul oficial pe Twitter al producătorului vaccinului rusesc.

Pe primul loc în topul vaccinelor autorizate de cele mai multe țări se află AstraZeneca, care a fost aprobată de autoritățile medicale din 49 de țări, după care urmează "Sputnik V" cu 45 de țări.

Pe poziția a treia se află Pfizer (43 de țări). După care urmează vaccinul Moderna (19 țări), dar și trei vaccinuri chineze - Sinopharm (18), Sinovac (16), CanSino (4).

Locul opt este ocupat de Johnson & Johnson, care este aprobat doar în patru state.

<div class="ria-tweet">
<blockquote class="twitter-tweet" align="center" data-link-color="#069">
<p dir="ltr" lang="en"><a href="https://twitter.com/hashtag/SputnikV?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#SputnikV</a> is now the world's second most popular <a href="https://twitter.com/hashtag/CovidVaccine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#CovidVaccine</a> in terms of regulatory approvals. Thank you for this vote of confidence! <a href="https://t.co/dYYqLYUYs8">pic.twitter.com/dYYqLYUYs8</a></p>
— Sputnik V (@sputnikvaccine) <a href="https://twitter.com/sputnikvaccine/status/1367851746131869698?ref_src=twsrc%5Etfw">March 5, 2021</a></blockquote>
</div>

În prezent, utilizarea Sputnik V a fost aprobată în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic , Nicaragua, Republica Srpska (Entitate din Bosnia și Herțegovina), Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincent și Grenadine, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Siria, Kârgâzstan, Guyana, Egipt , Honduras, Guatemala, Moldova, Slovacia, Angola, Djibouti, Republica Congo, Sri Lanka, Laos și Irak.

Numărul total al populației în cele 45 de state, care au înregistrat vaccinul Sputnik V, depășește 1,2 miliarde de oameni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
sputnik, Vaccin


Загрузка...
Шприцы на фоне логотипа Спутник V.

Vaccinului "Sputnik Light" a depășit etapa a doua a testelor

75
(reînnoit 14:01 05.03.2021)
Ministerul Sănătății al Federației Ruse a anunțat finalizarea celei de-a doua faze a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik Light"

CHIȘINĂU, 5 mar – Sputnik. În Rusia, s-a încheiat cea de-a doua fază a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik Light", a declarat ministrul Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko.

"Acum ele (datele – n.red.) sunt trimise spre evaluare de către experți", a spus el jurnaliștilor.

Autorizația pentru desfășurarea celei de-a treia faze e fost emisă deja la mijlocul lunii februarie. Acest studiu va fi realizat pe două grupuri, cu folosirea unui placebo. El ar trebui să fie finalizat până la 28 ianuarie 2022.

"Sputnik Light" face parte din linia "Sputnik", dezvoltată de Centrul Gamalei în cooperare cu Fondul de investiții directe din Rusia (RDIF) pe platforma bine studiată a vectorilor adenovirusului uman.

Potrivit șefului RDIF, Kirill Dmitriev, "versiunea light" este orientată în principal spre piețele externe, unde există focare epidemice puternice, în timp ce în Rusia, în calitate de "navă-amiral", rămâne a fi "Sputnik V".

Directorul Centrului Gamalei, Aleksandr Ghințburg, a declarat că utilizarea vaccinului "Sputnik Light" în aceste țări face posibilă reducerea vârfului îmbolnăvirii și a presiunii asupra asistenței medicale locale. Imunitatea după vaccinare va fi menținută, cel mai probabil, timp de trei-patru luni, iar eficacitatea vaccinului va fi de aproximativ 85%, a spus omul de știință.

Schema presupune o singură injecție (prima componentă a vaccinului "Sputnik V") și o perioadă mai scurtă de producere a anticorpilor. Mai mult, chiar dacă persoana vaccinată se va infecta cu COVID-19, o îmbolnăvire gravă nu îl amenință, întrucât agentul cauzal al virusului nu va coborî în plămâni. Pentru a prelungi protecția, a doua componentă poate fi inoculată după trei luni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75


Загрузка...

Prototipul navei SpaceX Mars a explodat după prima aterizare cu succes

0
O nouă rachetă SpaceX Mars a explodat la puțin timp după ce aterizase cu bine în urma unui zbor test.

Un nou prototip al rachetei SpaceX Mars a explodat pe platforma de lansare, la puțin timp după ce racheta reușise să aterizeze la punct fix pe verticală în urma unui zbor test. Explozia s-a produs la doar câteva minute după ce misiunea fusese declarată un succes. Aceasta este a treia explozie a unei rachete pe care Elon Musk, proprietarul SpaceX, a conceput-o pentru a transporta un echipaj uman pe planeta Marte.

Racheta a efectuat un zbor test fără probleme până la o înălțime de 10 kilometri deasupra Texasului. Racheta a coborât apoi pe orizontală și reușit în final să aterizeze pe verticală la punct fix, pe platforma de lansare.

Totul părea în regulă, ceea ce l-a făcut pe comentatorul programului SpaceX să declare: „A treia oară e cu noroc, așa cum se spune”.

La puțin timp, însă, totul a sărit în aer. Forța exploziei a propulsat prototipul SpaceX la câțiva metri înălțime. Racheta a făcut o tumbă în aer și a căzut pe sol într-o mare de flăcări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Succes, explozie, rachetă, SpaceX


Загрузка...