COVID-19

Coronavirus în Moldova: De astăzi activează încă două spitale pentru pacienți cu COVID-19

582
(reînnoit 11:41 26.03.2020)
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecțieii Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că de astăzi alte două spitale vor activa pentru pacienți cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 26 mart - Sputnik. De astăzi în alte două spitale se vor putea trata pacienții infectați cu COVID-19. Este vorba de Spitalul Republican din Bălți și Spitalul din Comrat. Informația a fost oferită de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. 

”De astăzi vom activa două spitale regionale pe care punem o miză foarte mare și le implicăm în acest circuit vizavi de persoanele care sunt suspecte sau infectate cu COVID-19. Este vorba de Spitalul Republican din Bălți și cel din Comrat. Spitalele respective sunt pregătite. Persoanalul a fost instruit. Ieri spitalele au ridicat echipamentele de protecție individuală”, a pecizat Viorica Dumbrăveanu. 

Ministrul Sănătății a mai precizat că în aceste zile se desfășoară instruirea medicilor de familie pentru a-i implica în lupta împotriva COVID-19. Dumbrăveanu a declarat că aceștia reprezintă un potențial enorm. 

”În zilele acestea desfășurăm instruirea personalului medical. Vreau să menționez că instruim medicii de familie care reprezintă un potețial enorm și care sunt în contact cu persoanele care sunt în regim de autoizolare. Ei reprezintă un element forte în tot lanțul sistemului medical. Realizăm instruirea medicilor reaumatologi și anesteziologi. Pe această cale, țin să-i mulțumesc OMS, dar și personalului medical calificat care este implicat în acest proces ”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. 

Până acum, în Moldova au fost confirmate 149 de oameni bolnavi de COVID-19.  În Republica Moldova a fost instituit, în data de 13 martie, cod roșu de pericol de răspândire a coronavirusului. În data de 17 martie, Parlamentul a declarat stare de urgență. O femeie care contractase coronavirusul a decedat în data de 18 martie. Medicii au precizat că ea suferea de câteva boli cronice. În Republica Moldova au fost anunțate oficial două cazuri de însănătoșire după infectarea cu COVID-19.

582
Tagurile:
spitale, Moldova, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1078)
Tematic
Coronavirus în Republica Moldova: Noi informații prezentate de ministrul Sănătății
Victoria Basiul

Sărbătoare pentru dansatorii din Moldova - detalii

40
(reînnoit 19:25 19.10.2020)
Federația Dansului Modern şi de Estradă din Moldova a împlinit 18 ani de activitate. Despre rezultate, proiecte și planuri de viitor am aflat de la președinta Federației, Victoria Basiul.
Sărbătoare pentru dansatorii din Moldova

Sute de dansatori moldoveni din cadrul Federației Dansului Modern şi de Estradă au contribuit pe parcursul anilor la creșterea popularității țării noastre în întreaga lume. Rezultatele fructuoase însă nu a fost obținute atât de ușor, iar în spatele succesului sunt ore întregi de muncă, antrenamente și nopți nedormite.

"Au fost niște ani foarte interesanți, plini de experiențe. Am învățat din propriile greșeli și am știut să demonstrăm că prin ambiție, sârguință și multă stăruință putem reuși orice", a declarat pentru Sputnik Victoria Basiul.

Potrivit ei, cea mai grea perioadă din toți anii de activitate a fost carantina. Însă chiar și în aceste condiții, dansatorii noștri nu și-au permis să-și schimbe complet modul de viață și au găsit soluții pentru a-și menține forma fizică, fiind îndrumați de profesorii de dans. Aceștia făceau antrenamentele online – prima experiență în acest sens.

Mai mult, Victoria Basiul a menționat că pentru prima oară a reușit să organizeze și o competiție internațională de excepție - Online Open Street&Show Dance Moldavian Cup 2020. Astfel, tinerii dansatori din diverse țări ale lumii au participat la această competiție unică.

Victoria Basiul susține că este mult prea devreme să construiască planuri de viitor. Cert este că dansatorii se bucură că au revenit în sală, iar acum nu le rămâne decât să primească plăcere de la dans și să-și adune forțele pentru eventualele competiții și campionate ce se vor desfășura în viitor. Unul dintre acestea ar fi Campionatul Mondial al Dansului Modern și de Estradă, transferat pentru anul 2021.

Amintim că în anul 2019, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 din top 38 de țări după rezultatele obținute în cadrul campionatelor europene și mondiale de dans.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
competiții, dansator


Загрузка...
Bărbat cu mască de protecție

Savanții au numit un nou simptom al infecției cu coronavirus

240
(reînnoit 15:46 19.10.2020)
Savanții Colegiului Universitar din Londra și ai Comitetului Național Regal au identificat un nou simptom al coronavirusului.

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Potrivit savanților, odată cu simptomele deja cunoscute ale coronavirusului, cum ar fi tusea, pierderea simțurilor olfactiv și gustativ, despre infectare pot vorbi și unele modificări ale auzului, scrie RIA Novosti cu referire la Daily Express.

Cercetătorii au ajuns la astfel de concluzii după ce au studiat simptomele pacienților care au fost confirmați cu COVID-19. Unii dintre aceștia s-au plâns la etapa incipientă a bolii de tinitus – țiuit și alte zgomote în urechi, în condițiile în care nu au existat niciun fel de cauze obiective pentru apariția acestora. Te asemenea, au fost atestate cazuri când aceste simptome nu dispăreau nici în fazele târzii ale infectării, iar în cazurile grave ale bolii duceau chiar la pierderea completă a auzului.

În acest context, savanții au chemat medicii sa acorde atenție la orice schimbări care țin de auzul pacienților și să ia măsuri preventive pentru tratarea acestora în cazul diagnosticului de COVID-19.

Totodată, cercetătorii recunosc că tinitusul poate apărea și în cazul altor boli. De aceea, se poate vorbi despre acesta ca despre un simptom al coronavirusului doar în cazul existențe și altor semne, mai răspândite, ale bolii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

240
Tagurile:
simptome, coronavirus, COVID-19
Tematic
Băsescu: România să ceară Moscovei vaccinul anti-COVID-19
Câți elevi și profesori din Capitală sunt infectați cu COVID-19


Загрузка...
Președinția

Favoriții pentru Președinție: Ce rating au candidații

0
Un sondaj de opinie realizat de compania Intellect Group arată care sunt intențiile de vot ale alegătorilor înaintea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Potrivit studiului realizat de Intellect Group, în turul doi al alegerilor prezidențiale vor ajunge actualul șef al statului Igor Dodon și președintele PAS Maia Sandu, așa cum au arătat și alte sondaje de opinie. 

Respondenții au fost întrebați care dintre candidați sunt cei mai potriviți pentru funcția de președinte. 51,4% au optat pentru Igor Dodon, pentru Maia Sandu - 23,1%, pentru Andrei Năstase - 5,1%, pentru Renato Usatîi - 3,1%, pentru Violeta Ivanov - 2,9%, pentru Octavian Țîcu - 1,2%, pentru Tudor Deliu - 0,9%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 0,4%.

„Putem vorbi despre câțiva factori care au influențat aceste cifre. În primul caz putem vorbi despre „memoria electorală”. Anume acești doi candidați (Maia Sandu și Igor Dodon) s-au întâlnit în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016. Tot aici putem vorbi de calitățile profesionale ale acestor lideri - calități manageriale, de lider și, nu în ultimul rând, de susținerea echipelor. Noi îl vedem pe Igor Dodon susținut de echipa Partidului Socialiștilor și pe al doilea loc - pe Maia Sandu, care este susținută de partidul PAS”, a spus directorului companiei de consultanță și cercetare politică „Intellect Group”, Ian Lisnevschi. 

Cu toate acestea, când au fost întrebați pe cine ar vota în primul tur, unii dintre cei intervievați au avut altfel de opțiuni decât atunci când au fost întrebați pe cine îl cred mai potrivit pentru funcția de șef de stat. 

În primul tur de scrutin, potrivit rezultatelor sondajului, Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, Maia Sandu - 18,6%, pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. 

Pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Sondajul a fost realizat în perioada 2-9 octombrie, pe un eșantion de 1453 de persoane. Marja de eroare este de plus-minus 2,7%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegeri prezidențiale, candidați, sondaj de opinie
Tematic
Prezidențiale pe timp de pandemie: Ce trebuie să știe alegătorii
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de vot din Italia


Загрузка...