Spital

36 de milioane de lei pentru echipamente de protecție împotriva COVID-19

98
(reînnoit 17:49 25.03.2020)
Guvernul a avizat pozitiv un proiect care prevede acordarea mijloacelor financiare pentru procurarea echipamentelor de protecție.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de Rezervă a Guvernului peste 36 de milioane de lei Ministerului Sănătății.

Din acești bani, autoritățile urmează să procure echipament special pentru prevenirea și gestionarea infecțiilor cu COVID-19.

 Anunțul a fost făcut de vicepremierul Serghei Pușcuța, în cadrul ședinței de Guvern. Potrivit lui, contractul de achiziție urmează să fie realizat în condiții speciale, fără publicarea în prealabil a unui anunț de participare la procesul de achiziție.

„Scopul proiectului este de a procura echipamente speciale pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19. Astfel, urmează să fie cumpărate 200 de mii de ecrane de protecție și 500 de mii de aspiratoare“, a declarat ministrul Finanțelor.

Totodată, premierul Ion Chicu a menționat că acest proiect este foarte necesar, în condițiile stării de urgență, pentru a asigura sistemul medical cu echipamente de protecție. Șeful Cabinetului de Miniștri a îndemnat Ministerul Sănătății să desfășoare cât mai urgent procesul de achiziție ca până în luna mai să fie deja distribuite echipamentele.

„La ulterioara rectificare a bugetului, Ministerul Finanțelor trebuie să vină cu suplimentarea Fondului de Rezervă cu peste 100 de milioane de lei ca să-i avem la dispoziție și să reacționăm în mod de urgență la aceste necesități “, a mai spus premierul Ion Chicu.

Inițiativă a fost avizată pozitiv de Cabinetul de Miniștri.

Precizăm că numărul cazurilor de infectate cu COVID-19 în Moldova rămâne neschimbat - 125 de persoane.

Amintim că președintele Igor Dodon a declarat că autoritățile sunt nevoite să treacă la „scenariul doi de acțiune”, întrucât numărul bolnavilor de COVID-19 a depășit 100 de cazuri. Scenariul presupune măsuri restrictive mai aspre, cum au fost cele dispuse de Comisia Situații Excepționale (CSE), a menționat Igor Dodon după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

98
Tagurile:
COVID-19, protecţie, protectie, Lei, milioane
Vaccin împotriva noului coronavirus

Vaccinul "Sputnik V" a fost autorizat în Republica Moldova

53
(reînnoit 16:24 26.02.2021)
Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale informează că astăzi, 26 februarie, vaccinul rusesc "Sputnik V" a fost autorizat.

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. "Sputnik V", vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus, a fost autorizat în Republica Moldova. Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.

Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".

AMDM informează că autorizarea condiționată a vaccinurilor creează oportunitatea de a iniția procesul de imunizare a populației. De precizat, primul lot de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să ajungă în Republica Moldova în perioada 28 februarie - 3 martie.

Ministerul Sănătății a primit notificarea de la platforma COVAX pentru livrarea a 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Coreea de Sud. Potrivit consultantului în comunicare a Ministerului Sănătății Cristina Stratulat, cele peste 14 mii de doze de vaccin care ar urma să ajungă în țară vor fi distribuite gratuit prin intermediul platformei COVAX și formează primul lot din totalul de doze preconizate pentru 20 la sută din populație, livrate gratuit de platformă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53


Загрузка...
Medicina

Când va ajunge vaccinul împotriva COVID-19 în Moldova: Precizarea Ministerului Sănătății

60
(reînnoit 15:00 26.02.2021)
Primul lot de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să ajungă în Republica Moldova în perioada 28 februarie - 3 martie. Ministerul Sănătății a primit notificarea de la platforma COVAX. 

CHIȘINĂU 26 feb - Sputnik. 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Coreea de Sud, ar urma să ajungă în țara noastră în perioada 28 februarie - 3 martie. Precizarea vine din partea Ministerului Sănătății. 

Potrivit consultantului în comunicare a Ministerului Sănătății Cristina Stratulat, cele peste 14 mii de doze de vaccin care ar urma să ajungă în țară vor fi distribuite gratuit prin intermediul platformei COVAX și formează primul lot din totalul de doze preconizate pentru 20 la sută din populație, livrate gratuit de platformă. 

Amintim că Guvernul României a promis că va livra Republicii Moldova 200 de mii de doze de vaccin. Miercuri,a fost aprobată Ordonanța de urgență prin care a fost reglementat ajutorul ce va fi oferit imediat Republicii Moldova. Astfel, în scurt timp ar urma să ajungă în țara noastră 20 de mii de doze de vaccin împotriva noului coronavirus, fiind prima tranșă din cele 200 de mii de doze de vaccin promise de România. 

 

Anterior, responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății au declarat pentru Sputnik Moldova că procesul de furnizare a vaccinul a devenit mai dificil din cauza că vaccinurile sunt suprasolicitate în întreaga lume.

Totodată, responsabilii au precizat că procesul de vaccinare va fi inițiat imediat după recepționarea vaccinurilor. Acestea vor fi livrate Centrelor de Sănătate Publică teritoriale și la unele spitale din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pandemie, COVID-19, vaccin


Загрузка...
Iurie Ciocan

Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

0
(reînnoit 16:40 26.02.2021)
Cum vor fi prestate serviciile publice după reducerea numărului de primarii? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI", cu membrul grupului de lucru care a elaborat studiul privind scenariile de reformă administrativ-teritorială Iurie Ciocan.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în această reformă.

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres.Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial administrativă a Republicii Moldova, între care unul ce prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Cociu: Înainte de a lichida primăriile din Moldova, trebuie cerută părerea cetățenilor


Загрузка...