coronavirus

Sistemul de sănătate publică primește ajutoare de la instituțiile medicale private

151
(reînnoit 12:06 24.03.2020)
Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a precizat că sistemul de sănătate publică primește ajutoare atât de la OMS, cât și de la instituțiile medicale private din țară.

CHIȘINĂU, 24 mart - Sputnik. Țara noastră a mai primit un lot de teste din partea Organizației Mondiale a Sănătății. Informația a fost făcută publică de ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. 

”OMS aseară, la o oră târzie, a mai livrat un lot de teste pentru Republica Moldova”, a precizat ministrul Sănătății. 

Viorica Dumbrăveanu a ținut să menționeze că sistemul de sănătate publică primește ajutor și din partea unor prestatori de servicii medicale privați. Aceasta a menționat că ajutoarele primite sunt în primul rând pentru cetățenii Republicii Moldova. 

”Săptămâna trecută, dar și săptămâna aceasta am primit un lot de donații, de teste, care vin din partea unui prestator privat de servicii medicale. Și îmi exprim recunoștința pentru acest suport care ne este acordat”, a mai adăugat Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a mai precizat că și un agent din sfera asigurărilor sociale a făcut o donație pentru sistemul de sănătate, dar nu a precizat despre ce anume este vorba. 

”Mai avem un lot de donații care vine din partea unui agent din sfera de asigurări. Vreau să-i aduc sincere mulțumiri pentru acest suport. Suport care vine nu doar pentru sistemul de sănătate, dar în general, pentru cetățenii Republicii Moldova” a precizat Dumbrăveanu. 

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a informat că autoritățile au semnate mai multe contracte de livrare a testelor pentru țara noastră pentru a avea rezerve în cazul în care situația se va înrăutăți. 

”Noi ca și autoritate centrală am senat încheierea câtorva contracte de livrare a testelor. Este vorba și pe termen imediat și termen mediu. Ne asigurăm în cazul în care situația din Republica Moldova va avea o evoluție negativă din punct de vedere epidemiologic”, a mai spus Dumbrăveanu. 

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a rămas neschimbat. Este vorba de 109 cazuri. Sunt 64 de femei și 45 de bărbați infectați cu coronavirus. 

Guvernul a autorizat ieri măsuri drastice care intră în vigoare de mâine (25 martie). Va fi interzisă aflarea vârstnicilor de peste 63 în afara domiciliului, decât în situații de stringentă necesitate.

La fel, se interzice, începând cu data de 25 martie 2020, aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement. O altă interdicție se referă la prestarea serviciilor de alimentație publică în unitățile de comercializare a produselor petroliere.

151
Tagurile:
republica, sanatate, sistem
Tematic
Informații noi în cazul epidemii de COVID-19: În câte raioane s-a răspândit virusul
Vaccin împotriva noului coronavirus

Vaccinul "Sputnik V" a fost autorizat în Republica Moldova

73
(reînnoit 16:24 26.02.2021)
Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale informează că astăzi, 26 februarie, vaccinul rusesc "Sputnik V" a fost autorizat.

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. "Sputnik V", vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus, a fost autorizat în Republica Moldova. Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.

Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".

AMDM informează că autorizarea condiționată a vaccinurilor creează oportunitatea de a iniția procesul de imunizare a populației. De precizat, primul lot de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să ajungă în Republica Moldova în perioada 28 februarie - 3 martie.

Ministerul Sănătății a primit notificarea de la platforma COVAX pentru livrarea a 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Coreea de Sud. Potrivit consultantului în comunicare a Ministerului Sănătății Cristina Stratulat, cele peste 14 mii de doze de vaccin care ar urma să ajungă în țară vor fi distribuite gratuit prin intermediul platformei COVAX și formează primul lot din totalul de doze preconizate pentru 20 la sută din populație, livrate gratuit de platformă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73


Загрузка...
Medicina

Când va ajunge vaccinul împotriva COVID-19 în Moldova: Precizarea Ministerului Sănătății

65
(reînnoit 15:00 26.02.2021)
Primul lot de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să ajungă în Republica Moldova în perioada 28 februarie - 3 martie. Ministerul Sănătății a primit notificarea de la platforma COVAX. 

CHIȘINĂU 26 feb - Sputnik. 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Coreea de Sud, ar urma să ajungă în țara noastră în perioada 28 februarie - 3 martie. Precizarea vine din partea Ministerului Sănătății. 

Potrivit consultantului în comunicare a Ministerului Sănătății Cristina Stratulat, cele peste 14 mii de doze de vaccin care ar urma să ajungă în țară vor fi distribuite gratuit prin intermediul platformei COVAX și formează primul lot din totalul de doze preconizate pentru 20 la sută din populație, livrate gratuit de platformă. 

Amintim că Guvernul României a promis că va livra Republicii Moldova 200 de mii de doze de vaccin. Miercuri,a fost aprobată Ordonanța de urgență prin care a fost reglementat ajutorul ce va fi oferit imediat Republicii Moldova. Astfel, în scurt timp ar urma să ajungă în țara noastră 20 de mii de doze de vaccin împotriva noului coronavirus, fiind prima tranșă din cele 200 de mii de doze de vaccin promise de România. 

 

Anterior, responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății au declarat pentru Sputnik Moldova că procesul de furnizare a vaccinul a devenit mai dificil din cauza că vaccinurile sunt suprasolicitate în întreaga lume.

Totodată, responsabilii au precizat că procesul de vaccinare va fi inițiat imediat după recepționarea vaccinurilor. Acestea vor fi livrate Centrelor de Sănătate Publică teritoriale și la unele spitale din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pandemie, COVID-19, vaccin


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

COVID: Numărul infectărilor rămâne sporit - zeci de persoane au murit

0
(reînnoit 17:45 26.02.2021)
Cazurile noi de COVID-19 sunt mai puține decât în ziua anterioară, dar rămân la un nivel alarmant: 1452 de infectări. Virusul a provocat moartea a tocmai 28 de persoane în ultimele 24 de ore. Bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 183 338 în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Alte 1452 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate pe 26 februarie, după efectuarea a 4673 de teste (4277 primare și 396 repetate). 

Vaccin împotriva noului coronavirus
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Pe 25 februarie au fost confirmate alte 1736 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Este un număr record de contaminări anunțat în acest an.

Din numărul total de cazuri, 15 sunt de import: 4 din Ucraina, câte 2 din România, Marea Britanie, Irlanda, câte unul din Cehia, Italia, Franța, Rusia și Turcia.

Dintre cei 1452 de noi contaminați, 57 sunt lucrători medicali: medici - 15, asistenți medicali -26, personal auxiliar - 16, a informat Ministerul Sănătății.

În spitale sunt internați 3541 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 306 sunt în stare extrem de gravă (57 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). 

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 9 018 persoane, iar 16 985 sunt sub supraveghere la domiciliu. 

În ultimele 24 de ore, alte 567 de persoane au fost declarate vindecate. În total, 164 888 de persoane au fost tratate de COVID-19 până acum.

În ultimele 24 de ore au fost constatate 28 de decese provocate de virus, bilanțul ajungând la 3899 de cazuri de deces.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 183 338 în Republica Moldova.

Menționăm că Ministerul Sănătății s-a arătat alarmat de faptul că virusul COVID-19 „se răspândește tot mai mult în rândul persoanelor tinere și sănătoase”, iar „cazurile grave de COVID-19 sunt în creștere”.

„Doar în această săptămână, 278 de persoane cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, s-au îmbolnăvit de COVID-19”, a informat ministerul.

Pentru a evita sporirea contaminărilor, mai multe instituții de învățământ, de toate nivelurile, și-au informat elevii și studenții despre trecerea la învățământul la distanță în perioada 1-14 martie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Dodon: Vaccinul „Sputnik V” a fost înregistrat în Moldova
Maia Sandu blochează înregistrarea „Sputnik V”? Iată ce a răspuns Președinția


Загрузка...