Persoana decedată din cauza COVID-19: Reprezintă sau nu pericol epidemiologic

Persoana decedată din cauza COVID-19: Prezintă sau nu pericol epidemiologic - detalii

406
(reînnoit 17:00 19.03.2020)
Ministerul Sănătății a venit cu explicații, precizând că persoana decedată din cauza noului tip de coronavirus nu prezintă pericol epidemiologic.

CHIȘINĂU, 19 mart - Sputnik. Consilierul ministrului Sănătății Cristina Stratulat a explicat că persoana decedată din cauza COVID-19 nu prezintă un pericol epidemiologic pentru cei din jur.

”Persoana decedată, care a fost infectată cu COVID-19, nu prezintă nici un pericol din punct de vedere epidemiologic pentru cei din jur”, a declarat Stratulat pentru Sputnik Moldova.

Recomandările ANSP în astfel de situații

1. Prezența unui număr mic de persoane (rude apropiate) la ceremonia de înmormântare, care să respecte distanța socială de minim 1m și recomandările autorităților.
2. Să evite organizarea slujbei de pomenire în cadrul bisericii sau în încăpere închisă, aceasta să fie realizată doar în aer liber.
3. Să renunțe la mese de pomenire.

Amintim că în noaptea de 18 martie, o femeie de 61 de ani, din satul Bălceana, Hâncești, a decedat la scurt timp după ce a fost diagnosticată cu COVID-19. Până în prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 36 de persoane contaminate cu noul coronavirus.

406
Tagurile:
pericol, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1078)
Tematic
Ce nu este restricționat în Moldova în regimul stării de urgență: Detalii
Un avion survolează spațiul aerian din apropierea Chișinăului, mai bine de o oră - Foto
Victoria Basiul

Sărbătoare pentru dansatorii din Moldova - detalii

40
(reînnoit 19:25 19.10.2020)
Federația Dansului Modern şi de Estradă din Moldova a împlinit 18 ani de activitate. Despre rezultate, proiecte și planuri de viitor am aflat de la președinta Federației, Victoria Basiul.
Sărbătoare pentru dansatorii din Moldova

Sute de dansatori moldoveni din cadrul Federației Dansului Modern şi de Estradă au contribuit pe parcursul anilor la creșterea popularității țării noastre în întreaga lume. Rezultatele fructuoase însă nu a fost obținute atât de ușor, iar în spatele succesului sunt ore întregi de muncă, antrenamente și nopți nedormite.

"Au fost niște ani foarte interesanți, plini de experiențe. Am învățat din propriile greșeli și am știut să demonstrăm că prin ambiție, sârguință și multă stăruință putem reuși orice", a declarat pentru Sputnik Victoria Basiul.

Potrivit ei, cea mai grea perioadă din toți anii de activitate a fost carantina. Însă chiar și în aceste condiții, dansatorii noștri nu și-au permis să-și schimbe complet modul de viață și au găsit soluții pentru a-și menține forma fizică, fiind îndrumați de profesorii de dans. Aceștia făceau antrenamentele online – prima experiență în acest sens.

Mai mult, Victoria Basiul a menționat că pentru prima oară a reușit să organizeze și o competiție internațională de excepție - Online Open Street&Show Dance Moldavian Cup 2020. Astfel, tinerii dansatori din diverse țări ale lumii au participat la această competiție unică.

Victoria Basiul susține că este mult prea devreme să construiască planuri de viitor. Cert este că dansatorii se bucură că au revenit în sală, iar acum nu le rămâne decât să primească plăcere de la dans și să-și adune forțele pentru eventualele competiții și campionate ce se vor desfășura în viitor. Unul dintre acestea ar fi Campionatul Mondial al Dansului Modern și de Estradă, transferat pentru anul 2021.

Amintim că în anul 2019, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 din top 38 de țări după rezultatele obținute în cadrul campionatelor europene și mondiale de dans.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
competiții, dansator


Загрузка...
Bărbat cu mască de protecție

Savanții au numit un nou simptom al infecției cu coronavirus

241
(reînnoit 15:46 19.10.2020)
Savanții Colegiului Universitar din Londra și ai Comitetului Național Regal au identificat un nou simptom al coronavirusului.

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Potrivit savanților, odată cu simptomele deja cunoscute ale coronavirusului, cum ar fi tusea, pierderea simțurilor olfactiv și gustativ, despre infectare pot vorbi și unele modificări ale auzului, scrie RIA Novosti cu referire la Daily Express.

Cercetătorii au ajuns la astfel de concluzii după ce au studiat simptomele pacienților care au fost confirmați cu COVID-19. Unii dintre aceștia s-au plâns la etapa incipientă a bolii de tinitus – țiuit și alte zgomote în urechi, în condițiile în care nu au existat niciun fel de cauze obiective pentru apariția acestora. Te asemenea, au fost atestate cazuri când aceste simptome nu dispăreau nici în fazele târzii ale infectării, iar în cazurile grave ale bolii duceau chiar la pierderea completă a auzului.

În acest context, savanții au chemat medicii sa acorde atenție la orice schimbări care țin de auzul pacienților și să ia măsuri preventive pentru tratarea acestora în cazul diagnosticului de COVID-19.

Totodată, cercetătorii recunosc că tinitusul poate apărea și în cazul altor boli. De aceea, se poate vorbi despre acesta ca despre un simptom al coronavirusului doar în cazul existențe și altor semne, mai răspândite, ale bolii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

241
Tagurile:
simptome, coronavirus, COVID-19
Tematic
Băsescu: România să ceară Moscovei vaccinul anti-COVID-19
Câți elevi și profesori din Capitală sunt infectați cu COVID-19


Загрузка...
Rachetă balistică americană

“Trebuie încercăm”: Americanist, despre prelungirea New Start

0
(reînnoit 20:48 20.10.2020)
Kremlinul a comentat declarațiile SUA în legătură cu New Start, menționând că dialogul cu Washingtonul în privința stabilității strategice continua. La radio Sputnik, americanistul Constantin Blohin a explicat cu cine, în opinia lui, va fi mai ușor de purtat discuții.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Moscova speră că dialogul cu Washingtonul în privința stabilității strategice va continua, în pofida respingerii de către partea americană a propunerii președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a prelungi New Start cu un an, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, Casa Albă a declarat că respinge propunerea lui Putin cu privire la prelungirea tratatului cu un an fără condiții prealabile.

“Sperăm că în orice caz vor fi menținute contactele cu partea americană. În ansamblu, evident, așa cum a spus președintele, prelungirea tratatului ne-ar fi permis să câștigăm timp, să obținem aceste 12 luni pentru niște negocieri substanțiale și serioase în problemele controlului asupra înarmărilor”, a spus Peskov.

De asemenea, el a subliniat că privarea întregii lumi de această “piatră unghiulară a stabilității și securității mondiale” ar putea avea niște urmări grave.

“Iată de ce am fi preferat să auzim din partea partenerilor noștri americani că sunt gata să prelungească acest document”, a menționat purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Deocamdată, potrivit lui, nu se observă un progres. Însă o astfel de situație nu înseamnă că trebuie să “suspendăm toate contactele”.

La radio Sputnik, expertul Centrului de Studii pentru probleme de Securitate al Academiei de Știință a Rusiei, americanistul, politologul Constantin Blohin, a exprimat opinia că soarta tratatului depinde în mare măsură de cine va învinge în alegerile prezidențiale în SUA.

“Reprezentantul Partidului Republican, Donald Trump, în primul rând, urăște China și leagă New Start de China. Iar în al doilea rând, în mod tradițional, Partidul Republican încearcă să distrugă controlul asupra înarmărilor. Reamintesc că, în perioada administrației lui George Bush junior, americanii s-au retras din Tratatul privind rachetele antibalistice, iar Trump s-a retras din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare și Acordul Cer Deschis. Dacă va învinge în alegeri, atunci probabilitatea retragerii din New Start e foarte mare”, consideră Constantin Blohin.

Dacă va învinge reprezentantul democraților, Joe Biden, în opinia americanistului există o probabilitate de prelungire a tratatului.

“Tradițional, Partidul Democrat se pronunță pentru o înțelegere cu rușii în probleme de stabilitate strategică. Reamintesc că anume administrația Obama, împreună cu Medvedev au prelungit actualul acord. Însă, indiferent cine va învinge, încheierea unui nou acord în câteva luni este imposibilă. Iată de ce trebuie să încercăm să prelungim acordul existent pentru ca în decursul unui an să încheiem unul nou. Iată această idee este destul de interesantă”, menționează americanistul.

New Start (SNV-III) este singurul tratat în vigoare între Rusia și SUA cu privire la limitarea înarmărilor. Documentul expiră pe 5 februarie 2021, iar dacă nu va fi prelungit, nu va mai exista niciun instrument care ar limita arsenalele marilor puteri nucleare.

New Start a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011 și prevede că fiecare parte își reduce arsenalele nucleare în așa fel, încât peste șapte ani numărul sumar al armelor să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1550 de focoase și 800 de sisteme de lansare desfășurate și nedesfășurate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Kremlin, tratat, SUA
Tematic
VIDEO: Militar NATO, la exerciții - am venit să împușcăm


Загрузка...