Coronavirus

În ce stare sunt persoanele infectare cu coronavirus - Precizările autorităților

514
(reînnoit 10:37 13.03.2020)
Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, Sergiu Gavriliță, a venit cu precizări în legătură cu starea de sănătate a persoanelor infectate cu coronavirus.

CHIȘINĂU, 13 mart - Sputnik. Starea pacienților infectați cu coronavirus este de gravitate medie. Cele două persoane care au fost depistate pozitiv ieri la COVID-19 prezintă febră, dar și stări depresive. 

”Cei care au fost ieri depistați ca fiind purtători de COVID–19 au temperatură 37,1 și prezintă tuse seci și depresie”, a precizat directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, Sergiu Gavriliță. 

Dintre cele șase persoane confirmate ca fiind infectate cu coronavirus, cinci sunt internate la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”. Prima persoană care a fost confirmată ca fiind purtătoare de COVID-19 se află la Spitalul Clinic Republican. 

”La Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă au fost internați pacienții care sunt suspecți cu coronavirus. În spitalul nostru sunt internați 27 de suspecți. Avem cinci persoane bolnave de coronavirus internate. Starea lor este satisfăcătoare. Cei care au fost internați înainte – sunt de gravitate medie”, a precizat directorul Spitalului, Sergiu Gavriliță. 

Persoane suspecte de coronavirus sunt internate și la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Este vorba de mai mulți copii și două mame. 

”Noi mai avem 12 cazuri care sunt la Spitalul Clinic de Boli Contagioase. Este vorba de 10 copii și două mame. Adresabilitatea este înaltă. Este determinată de faptul că persoanele conștientizează pericolul. Oamenii vin și relatează istoricul călătoriilor”, a precizat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Astfel, în total sunt 39 de cazuri suspecte de contaminare cu noul coronavirus. Toate persoanele infectate cu COVID-19 au venit din Italia. În Republica Moldova este în vigoare Codul Portocaliu de pericol de contaminare cu conoravirus.

Procesul de studii a fost suspendat miercuri, 11 martie. De asemenea, instituții publice importante, precum Primăria Chișinău, dar și Poliția, au anunțat suspendarea audiențelor pentru cetățeni, pentru evitarea riscurilor de răspândire a virusului.

514
Tagurile:
autoritati, coronavirus, stare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1148)
Tematic
Nimeni nu este în siguranță: Soția premierului canadian, diagnosticată cu noul coronavirus
Coronavirus

Iată care este cel mai frecvent simptom al coronavirusului - studiu

387
Datele Biroului Național de Statistică din Marea Britanie, colectate între august și octombrie 2020, au dezvăluit care este cel mai frecvent simptom al Covid-19. Contrar concepţiei obişnuite, cele mai frecvente simptome nu sunt febra și tusea uscată.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Doina Crainic. Cele mai recente date colectate de cercetătorii de la Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie au arătat că pierderea gustului și a mirosului (anosmia) a fost cel mai frecvent simptom raportat al Covid-19 în rândul celor care au fost testați pozitiv din august până în octombrie.

Dintre cei de peste 35 de ani, între 20 și 40% au suferit de anosmie, comparativ cu aproximativ 15-25% care au avut febră și 13-18%, care au fost cu tuse.

Diferența a fost și mai pronunțată în rândul tinerilor, până la 60% dintre cei sub 35 de ani suferind de anosmie față de 15 până la 25% care au avut febră și mai puțin de 10% tuse

Imaginea generală reflectată de date arată că, în perioada 15 august - 26 octombrie, numărul persoanelor care au fost testate pozitiv cu simptome precum pierderea gustului şi a mirosului a crescut la toate grupele de vârstă.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul cazurilor pe glob se apropie de 59 de milioane și peste 1,38 milioane de oameni au murit. Țările cele mai afectate sunt Statele Unite, India și Brazilia. De asemenea, Franța, Rusia, Spania, Marea Britanie, Italia, Argentina și Columbia sunt printre zece țări cele mai afectate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

387
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, simptome
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1148)
Tematic
Ne va salva sau nu de coronavirus vaccinarea - expert
Aceste produse, periculoase pentru persoanele cu coronavirus


Загрузка...
Bill Gates

Bill Gates prezice apariția unei noi pandemii

514
(reînnoit 10:43 24.11.2020)
Discutând despre coronavirus cu actrița Rashida Jones și specialistul principal în boli infecțioase din SUA, Anthony Fauci, fondatorul Microsoft a spus că omenirea nu va putea preveni o altă pandemie. Aceasta ar putea începe în 3 ani, în cel mai bun caz - în 20 de ani.

Omenirea se va confrunta cu o nouă pandemie, a declarat Bill Gates într-un podcast publicat pe 16 noiembrie pe Gates Notes, unde a vorbit cu actrița Rashida Jones și expertul guvernului SUA în boli infecțioase Anthony Fauci despre coronavirus și modificările aduse de virus.

Jones l-a întrebat dacă o nouă pandemie amenință inevitabil omenirea.

"Da. Și vom avea noroc dacă asta se va întâmpla peste 20 de ani de acum înainte”, a spus Gates.

O amenințare iminentă?

El a menționat, de asemenea, că a existat un scenariu potrivit căruia acest lucru s-ar putea întâmpla mult mai repede, chiar și în trei ani.

Cu toate acestea, miliardarul a subliniat că omenirea ar fi mai bine pregătită.

În acest moment, spune el, vor exista algoritmi dovediți care vor declanșa o carantină, precum și sisteme îmbunătățite pentru a testa potențialii transportatori.

„A doua oară nu vom fi atât de stupizi”, a conchis el.

Anterior, într-un interviu acordat New York Times, fondatorul Microsoft a prezis diminuarea călătoriilor de afaceri cu mai mult de 50% și scăderea cu peste 30% a zilelor petrecute în birou din cauza noilor obiceiuri de telecomunicații.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

514
Tagurile:
pandemie, Bill Gates


Загрузка...
Economie

„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului

0
(reînnoit 17:00 26.11.2020)
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat în studioul Sputnik Moldova, a vorbit despre impactul COVID-19 asupra economiei și despre potențialul ce poate fi valorificat.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Pe fundalul crizei economice din Europa provocate de COVID-19, situația din Republica Moldova nu este chiar așa de proastă, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat astăzi la emisiunea „Expertiza” de la Sputnik Moldova.

Анатолий Усатый
© Sputnik / Mihai Caraus
Anatol Usatîi

Ministrul Economiei a precizat că în prima jumătate de an Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova scăzuse dramatic - cu 14%. În lunile ulterioare însă situația s-a redresat într-o anumită măsură.

„Către finalul anului, conform estimărilor experților moldoveni și străini, descreșterea PIB va fi de 6,5%”, a spus Anatol Usatîi.

Situația nu este ușoară, dar în alte țări europene criza este mult mai accentuată, a spus ministrul: în Marea Britanie descreșterea PIB-ului a constituit 24%, în Spania – 21%, în Franța – 18%.

Moderatorul emisiunii, Andrei Petrik, l-a întrebat pe ministru dacă este „posibilă o minune economică” în Moldova.

„Credem în minuni, dar mai ales în cele făcute de mâna omului”, a răspuns Anatol Usatîi.

Ministrul a spus că responsabilii moldoveni de economie analizează cum se dezvoltă țările din jur, își canalizează atenția către sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere.

Un exemplu de „minune economică” pentru Moldova este sectorul IT.

„În ultimi patru ani, sectorul IT s-a dezvoltat atât de mult, încât exporturile acestuia depășesc volumul exporturilor de vinuri”, a spus ministrul.

Acest lucru a fost realizat datorită faptului că „s-au luat măsuri la timp, a fost valorificat potențialul”, a adăugat invitatul.

Potențialul IT încă nu este valorificat pe deplin în Moldova, încă mai este un „câmp nearat”, a apreciat ministrul.

„Ați fi uimiți de capacitățile și ideile tinerilor implicați în sectorul IT”, a spus Anatol Usatîi.

În prezent, autoritățile din economie sunt preocupate de dezvoltarea comerțului electronic. Dacă acest domeniu ar fi fost dezvoltat până la pandemie, ar fi existat instrumentele necesare, tuturor „le-ar fi fost mai ușor”, a spus ministrul.

Drapelul Republicii Moldova pe clădirea Guvernului
© Sputnik / Мирослав Ротарь

„Pe cât de sănătos și atractiv este climatul investițional din Moldova?”, a mai fost întrebat Anatol Usatîi.  

„Aș vrea să spun că climatul investițional este foarte bun și atractiv, dar nu purtăm ochelari roz. Există anumite probleme”, a răspuns ministrul.

Aspectele problematice, din câte semnalează oamenii de afaceri din străinătate, țin de riscurile pentru investitorii străini, protejarea investițiilor, potrivit ministrului, inclusiv sub aspect juridic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, criza economica, minune
Tematic
Cine este Anatol Usatîi, noul ministru al Economiei
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei
Se salvează cine poate: Transportatorii - captivii crizei


Загрузка...