Laborator de virusologie

Cum te protejezi de toate tipurile de viruși - Află ce spun oamenii de știință

496
(reînnoit 13:31 12.02.2020)
Oamenii de știință se pare că au descoperit cum ne putem proteja de toate tipurile de viruși - acest lucru ar putea să ducă la apariția unui tratament împotriva mai multor boli infecțioase.

CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Oamenii de știință sunt pe cale de a face un adevărat salt în domeniul medicamentelor antivirale. Descoperirea ar putea duce la crearea unui tratament universal pentru mai multe boli infecțioase. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Cell Reports, informează RIA Novosti.

Virușii - o amenințare pentru umanitate

După cum arată focarul de coronavirus în China, virușii sunt o amenințare constantă pentru umanitate. Vaccinurile sunt dezvoltate și introduse cu regularitate împotriva anumitor tipuri de viruși, dar acest proces durează mult timp, nu ajută toată lumea și nu protejează împotriva noilor viruși.

Oamenii de știință americani de la Spitalul General din Massachusetts, în colaborare cu colegii lor de la Centrul german de cercetare a cancerului din Heidelberg, au descoperit că AGO4 reprezintă „călcâiul lui Ahile” pentru majoritatea virusurilor.

AGO4 este una dintre proteinele familiei Argonaute. Până acum, rolul lor nu a fost pe deplin înțeles. Acum, cercetătorii au descoperit că această proteină are un efect antiviral unic în celulele somatice la mamifere.

Autorii cercetării au studiat efectele antivirale ale mai multor proteine ​​Argonaute la șoareci și au descoperit că numai celulele cu deficiență de AGO4 erau hipersensibile la diferite infecții virale, inclusiv virusurile gripale.

Cu alte cuvinte, nivelurile scăzute de AGO4 au crescut probabilitatea de infecție a celulelor la mamifere. De aici, cercetătorii au ajuns la concluzia că majorarea nivelului de AGO4 poate consolida sistemul imunitar pentru a-l proteja împotriva multor viruși.

”Scopul este să înțelegem cum funcționează sistemul nostru imunitar pentru a crea metode de tratament care ar funcționa împotriva unei serii întregi de viruși, nu doar ca vaccinurile care acționează împotriva unui virus anume”, a declarat Kate Jeffrey, șefa studiului, într-un comunicat de presă din spital.

Mamiferele au patru proteine ​​Argonaute (1-4), care acționează prin suprimarea genelor. Proteinele Argonaute sunt implicate în formarea și reglarea ARN și a activității micro-ARN, adică este o proteină efectoare ARN, iar interferența ARN este cea mai importantă strategie pentru protecția antivirală a celulelor împotriva virușilor.

Oamenii de știință intenționează să își continue cercetările.

”Următorul pas este să determinăm cât de larg este spectrul de acțiune al acestei proteine pentru orice tip de virus. Și atunci trebuie să ne dăm seama cum să creștem activitatea AGO4 pentru a îmbunătăți protecția împotriva infecțiilor virale", spune Jeffrey.

496
Tagurile:
Afla ce spun oamenii de stiinta, protejare, viruși
Tematic
Mass-media: savanții au descoperit în carnea de găină un nou virus letal
Dina Ţăruş

Medic de familie, despre tratamentul formelor ușoare de COVID

294
(reînnoit 19:48 21.10.2020)
În lupta împotriva pandemiei, lucrătorilor medicali din domeniul medicinii primare le revine cea mai grea misiune: să depisteze cazurile noi de COVID-19, să supravegheze starea de sănătate a bolnavilor și să-i convingă pe unii să administreze medicamentele necesare.
Medic de familie, despre tratamentul formelor ușoare de COVID

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", medicul de familie Dina Țăruș a vorbit despre tratamentul la domiciliu al pacienților infectați cu COVID-19, care manifestă forme ușoare ale bolii.

Potrivit ei, în cazul în care persoana sesizează anumite simptome asociate infecției, aceasta obligatoriu trebuie să le semnaleze medicul de familie. Dina Țăruș susține că tratamentul pacientului la domiciliu diferă de la caz la caz, însă sunt câteva aspecte comune aplicate pacienților.

"În caz de rinoree, recomandăm pacienților dușul nazal, la inflamații în gât sunt indicate gargarele pentru calmarea iritației, antitusivele sunt administrate în caz de tuse, iar dacă persistă febra - se administrează paracetamolul. De asemenea, sunt indicate vitaminele C și D, Zinc, pentru a ajuta organismul să lupte cu această infecție", a declarat pentru Sputnik Dina Țăruș.

De menționat este că unii pacienți care se tratează de coronavirus la domiciliu practică automedicația. Aceștia consideră într-un fel sau altul că tratamentul prescris de medicul lor de familie nu-i va ajuta să scape de infecție și adesea nu țin cont de recomandările specialistului.

Medicii de familie le recomandă pacienților să se abțină de la metodele de autotratament și să respecte cu strictețe indicațiile specialiștilor, bazate pe Protocolul provizoriu COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

294
Tagurile:
COVID-19, medic de familie, tratament
Tematic
COVID-19 în Moldova: Câte cazuri s-au confirmat astăzi


Загрузка...

Triplă lovitură asupra pandemiei: Rusia testează al treilea vaccin

122
Rusia a demarat testările clinice ale celui de-al treilea vaccin împotriva coronavirusului, creat de centrul “M. P. Ciumakov”.

Producătorii speră că Ministerul Sănătății al Rusiei va înregistra în decembrie noul preparat, iar până la finele acestui an va începe producția în masă. Anterior, în registrul de stat al medicamentelor a fost inclus vaccinul dezvoltat de centrul științific din Novosibirsk „Vector”. De asemenea, se apropie de final studiile primului vaccin din lume anti-COVID-19, Sputnik V. Acum decurge cea de-a treia etapă a testărilor preparatului rusesc peste hotare, iar de rezultatele lor va depinde succesul vaccinului pe piața internațională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
testare, Rusia, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...
București

Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din România

0
(reînnoit 22:55 22.10.2020)
Moldovenii stabiliți în România sunt așteptați în data de 1 noiembrie pentru a alege președintele Republicii Moldova. Pentru conaționalii noștri vor fi deschise 13 secții de votare.

În România vor fi deschise 13 secții de votare pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, în cadrul căruia cetățenii moldoveni vor alege președintele Republicii Moldova. Ambasada țării noastre a publicat lista adreselor la care vor fi deschise secțiile de votare pe teritoriul statului vecin în ziua alegerilor. Iată adresele: 

 • Secţia de votare nr.1/406 București, sediul Ambasadei, Aleea Alexandru 40
 • Secţia de votare nr.1/407 București, str. Stavropoleos 6, în incinta Autorității Electorale Permanente
 • Secţia de votare nr.1/408 Iași, sediul Consulatului General, Aleea Grigore Ghica Vodă 60A
 • Secţia de votare nr.1/409 Timișoara, Colegiul Național de Artă “Ion Vidu”, str. Cluj 12
 • Secţia de votare nr.1/410 Cluj Napoca, Casa de Cultură a Studenților, Piața “Lucian Blaga” 1-3
 • Secția de votare nr.1/411 Galați, Universitatea “Dunărea de Jos”, str. Domnească 47
 • Secția de votare nr.1/412 Brașov, Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului 39
 • Secția de votare nr.1/413 Constanța, Universitatea “Ovidius”, bd. Mamaia 124, Aleea Universității 1
 • Secția de votare nr.1/414 Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești 158
 • Secția de votare nr.1/415 Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare”, str. Universității 13
 • Secția de votare nr.1/416 Sibiu, Școala Gimnazială “Regina Maria”, str. Zaharia Boiu 1
 • Secția de votare nr.1/417 Craiova, Universitatea din Craiova, str. Alexandru Ioan Cuza 13
 • Secția de votare nr.1/418 Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, parter, str. B.Ș. Delavrancea, nr.4, clădirea D+4E

Secțiile de votare vor fi deschise între ora 07:00 și 21.00. Dacă va fi înregistrat un flux mare de alegători la unele secții de votare din străinătate, programul de lucru va putea fi prelungit, astfel încât toată lumea să aibă posibilitatea să voteze, a spus anterior președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко
Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat), buletinul de identitate valabil, livretul de marinar. Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a infecției  COVID-19. Astfel, vor purta măști de protecție, vor respecta distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale, își vor dezinfecta mâinile la intrarea în secția de votare și vor fi supuși termometriei. De asemenea, alegătorii sunt încurajați să meargă la urnele de vot cu pixul personal. 

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială.

Este vorba de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Andrei Năstase, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Igor Dodon, candidat independent, Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor”, Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
scrutin prezidenţial, scrutin, alegeri
Tematic
Filip spune cum va acționa Partidul Democrat după alegeri
A început numărătoarea inversă! Ce trebuie să știm despre alegeri


Загрузка...