CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale a publicat într-un buletin informativ schema după care vor fi majorate salariile medicilor, asistenților medicali, personalului auxiliar și infirmierelor care lucrează în tura de noapte, care este încadrat în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.
Din 1 octombrie 2019, plățile vor crește de câteva ori în comparație cu cele existente și se vor efectua în mărime fixă ajungând până la 1000 de lei brut pentru o tură, conform specialității și unității în care activează angajatul.
Și anume, o mie de lei pentru o noapte de gardă vor ridica medicii din secțiile de anestezie și terapie intensivă ale spitalelor republicane și municipale, pe când cei din spitalele raionale – doar 700 de lei.
După care urmează medicii care fac ture de noapte în secțiile de chirurgie, obstetrică și toxicologie din spitalele republicane și municipale – 850-700 de lei pentru o noapte de gardă, iar cei din spitalele raionale – doar 600-500 de lei.
Cele mai mici plăți pentru serviciul de noapte le vor ridica personalul auxiliar și infirmierele din departamentele și unitățile de primire urgentă: cei din spitalele republicane și municipale vor ridica 200 de lei pentru o noapte, iar cei din spitalele raionale – doar 190 de lei.
Responsabilii din cadrul Ministerului sănătății mai precizează că această schimbare vine să soluționeze insuficiența cadrelor medicale în turele de noapte, dar și creșterea motivației financiare, luând în considerare surmenajul personalului medical în orele de noapte dar și arderea profesională.
BUCUREŞTI, 19 ian – Sputnik. „Fondul de Investiții Directe din Rusia (RDIF, fondul suveran de avere al Rusiei) și Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie, numit după [omul de ştiinţă] N. F. Gamaleia (Centrul Gamaleia), anunță înfiinţarea unui Comitet consultativ științific internațional pentru vaccinul Sputnik V - primul vaccin înregistrat din lume împotriva coronavirusului”, a declarat RDIF într-un comunicat de presă, citat de Sputnik News.
Consiliul va include 16 oameni de știință din Argentina, Croația, Franța, Germania, India, Rusia, Suedia, Marea Britanie și SUA.
„RDIF și Centrul Gamaleia au inițiat înfiinţarea Comitetului consultativ științific internațional cu privire la vaccinul Sputnik V și crearea unei platforme internaționale unde dezvoltatorii de vaccinuri să poată face schimb de informații, opinii și expertiză cu colegii lor străini de frunte”, a declarat Kirill Dmitriev, CEO al fondului suveran de avere.
Sputnik V, dezvoltat de Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie „N. F. Gamaleia”, a fost înregistrat de Ministerul Sănătății din Rusia pe 11 august, devenind primul vaccin înregistrat împotriva COVID-19 din lume.
Vaccinul utilizează doi vectori diferiți pentru cele două injectări, oferind imunitate cu o durată mai mare decât în cazul vaccinurilor care utilizează același mecanism pentru ambele injectări.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Până în momentul de față, Rusia a produs aproximativ 6,5 milioane de doze ale celor două componente ale vaccinului de coronavirus Sputnik V. În total, în ianuarie vor fi produse peste 7 milioane de doze, în februarie – 11 milioane, iar în martie 15 milioane, a declarat ministrul Industriei și Comerțului al Rusiei, Denis Manturov.
Totodată, el a abordat și problema echipamentului pentru producția vaccinurilor în Rusia. Așa, au fost încheiate acordul cu furnizori străini, iar pentru semnarea operative a contractelor au fost implicate reprezentanțele pentru comerț ale Rusiei în afara țării.
“Echipamentul a fost adus, montat. Acest lucru vizează și mijloacele, sorbenți speciali, alte componente necesare pentru producție. Ne ocupă activ și de substituirea importului în această sferă, pentru a ne asigura și în viitor, nu doar în cazul vaccinului, cu acele componente, care sunt necesare industriei noastre farmaceutice”, a declarat oficialul rus.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Vremea se încălzește joi, 21 ianuarie. La prânz, temperaturile vor fi pozitive până și în raioanele de nord.
Meteorologii anunță maxime de +1..+4 grade Celsius în regiunea de nord, +2..+5 grade în regiunea de centru și +3..+6 grade în raioanele de sud.
Cerul va fi numai parțial acoperit de nori, așa că vom avea și ore însorite.
Precipitații nu sunt prognozate.
Presiunea atmosferică va fi normală joi și în următoarele două zile.
Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de cel mult 6 metri pe secundă.
În noapte spre vineri, 22 ianuarie, termometrele vor indica minime de -2..-5 grade în nord, de -1..-4 în centru și de 0..-3 în sud.
Vineri, 22 ianuarie, se va încălzi și mai mult, maximele termice vor crește cu vreo 3 grade, comparativ cu ziua de joi. Sunt anunțate +4..+7 grade Celsius în regiunea de nord, +5..+8 grade în regiunea de centru și +6..+9 grade în raioanele de sud.
Vântul va sufla tot din sud-est, cu o viteză de 1-6 metri pe secundă.
Pentru sâmbătă și duminică sunt prognozate temperaturi la nivelul celor de vineri pe parcursul zilei. Duminică va ploua însă în nord și în sud.
Pentru luni, 25 ianuarie, sunt anunțate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în toate regiunile. Marți ar urma să ningă pe întreg teritoriul țării și se va răci din nou.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova