Светлана Чеботарь

Ce notă îi fosta ministră a SPSF Svetlana Cebotari sistemului de sănătate din Moldova

201
(reînnoit 18:52 16.04.2019)
Invitată la emisiunea ”Sputnik Matinal”, fosta ministră a Sănătății, Protecției Sociale și Familiei Svetlana Cebotari a fost întrebată ce notă i-ar da sistemului de sănătate din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 18 apr – Sputnik, Tatiana Cebotari. Atunci când s-a aflat la conducerea ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, Svetlana Cebotari susține că a aflat multe lucruri pe care nici nu le bănuia despre acest sistem. Asta chiar dacă se află în acest domeniu de mai bine de 20 de ani.

”Sistemul de sănătate din Moldova încă este bolnav. Ar merita o notă între șase și opt, doar la unele capitole ar merita un nouă. Sunt multe probleme și e necesar să sporim calitatea serviciilor medicale” susține Svetlana Cebotari.

Cebotari mai spune că factorul politic nu ar trebui să se implice în domeniul sănătății, întrucât acest lucru ar trebui să vizeze toate partidele politice și e necesar ca fiecare deputat să se ghideze de ce poate face mai bine pentru acest sector.

Amintim că Svetlana Cebotari s-a aflat în funcția de ministră a Sănătății, Protecției Sociale și Familiei timp de nouă luni, ulterior a fost înlocuită cu actuala șefă de la ministerul SPSF Silvia Radu.

Menționăm că actualmente Svetlana Cebotari se află la conducerea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

201
Tagurile:
minister, notă, Sănătate
Tematic
Reacția unui fost ministru al Sănătății la reținerea medicilor suspectați de corupție
Vladimir Putin

Putin a dispus începerea vaccinării în masă împotriva COVID-19

52
(reînnoit 16:46 02.12.2020)
Președintele Rusiei a dispus ca procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului să înceapă săptămâna viitoare.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin i-a încredințat vicepremierului Tatiana Golikova să înceapă săptămâna viitoare procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului.

După cum a precizat șeful statului rus, el a discutat anterior cu Golikova și cu prim-ministrul Mihail Mișustin despre ritmul de producere a preparatelor anti-COVID-19.

​”Știu că peste două milioane de doze au fost deja produse în țara noastră sau vor fi produse în următoarele câteva zile, producția primului vaccin înregistrat din lume împotriva infecției cu coronavirus ”Sputnik V” va atinge acest nivel. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a începe, dacă nu vaccinarea de masă, atunci una la scară largă și, desigur, după cum s-a convenit, în primul rând, în rândul a două grupuri de risc - medicii și profesorii”, a spus Putin în timpul unei videoconferințe dedicate deschiderii centrelor medicale multifuncționale ale Ministerului Apărării.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

După cum a raportat ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, vaccinarea a început la sfârșitul lunii noiembrie - grupurile de risc includ lucrătorii din domeniul sănătății, cadrele didactice, precum și persoanele în vârstă și cei care suferă de diabet, obezitate și hipertensiune.

Potrivit lui Murașko, în 2021 numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului va putea ajunge la zeci de milioane de oameni.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 va fi efectuată în mod voluntar și în mai multe etape - ținând cont de „geografia țării” și de caracteristicile de păstrare a medicamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
Putin, COVID-19, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Venezuela cumpără 10 milioane de doze de vaccin din Rusia
Zeci de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară


Загрузка...
Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа

Vaccinul rusesc ”Sputnik V” va fi prezentat la ONU

56
(reînnoit 09:05 02.12.2020)
Evenimentul virtual consacrat vaccinului anti-CPVID va avea loc în marja sesiunii speciale a Adunării Generale a ONU.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Marți, 2 decembrie, reprezentanța Rusiei la ONU și ministerul Sănătății vor face o prezentare a vaccinului”Sputnik V” împotriva coronavirusului.

La eveniment vor participa șeful Ministerului Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, directorul Fondului Rus pentru Investiții Directe, Kiril Dmitriev”, a comunicat pentru RIA Novosti purtătorul de cuvânt al reprezentanței permanente Fiodor Strjijovski.

El a adăugat că acțiunea virtuală ”Sputnik V: vaccin împotriva COVID-19” va avea loc în marja sesiunii speciale a Adunării Generale a ONU. În cadrul ședinței va fi prezentată o informație mai detaliată despre preparatul rusesc, a explicat interlocutorul agenției.

La sfârșitul verii, Ministerul rus al Sănătății a înregistrat primul vaccin din lume de profilaxie a COVUD-19, elaborat în cadrul Institutului de Cercetări Științifice de Epidemiologie și Microbiologie ”Gamalei”. Acesta a fost numit ”Sputnik V”. El a fost creat în baza platformei vectorilor adenovirali umani. Avantajul principal al vaccinului creat prin această metodă  este siguranța, eficiența și lipsa unor urmări negative de durată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
ONU, prezentare, Vaccinul Sputnik V, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane
În ce condiții ar putea ajunge în Italia vaccinul rusesc Sputnik V


Загрузка...

Lavrov, reacție la îndemnul lui Sandu de retragere a trupelor din Transnistria

0
(reînnoit 16:12 02.12.2020)
Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov a comentat declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, privind retragerea forțelor de menținere a păcii din Transnistria.

Forțele rusești de menținere a păcii se află în regiune în primul rând pentru menținerea stabilității, așa a răspuns ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la propunerea președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la retragerea trupelor din Transnistria.

Șeful diplomației ruse a amintit că militarii ruși se află în zona de conflict în conformitate cu decizia adoptată în formatul „5+2”, aprobată de OSCE.

De asemenea, Lavrov a comentat declarația președintelui ales al Republicii Moldova cu privire la dorința de a îmbunătăți relațiile cu Rusia. Ministrul rus a subliniat că o garanție a unor relații bune constă în respectarea reciprocă a intereselor și înțelegerilor încheiate mai devreme.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Maia Sandu, Serghei Lavrov


Загрузка...