Medicamente

Medicamentele ar putea se ieftinească: Iată ce propune premierul Filip

101
(reînnoit 09:44 17.01.2019)
Premierul a solicitat responsabililor din Sănătate să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la preparate.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat astăzi instituțiilor abilitate din domeniul sănătății să examineze și să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamentele comercializate în rețeaua farmaceutică. Prin această inițiativă se urmărește sporirea protecției financiare și sociale a populației, precum și a accesului pacienților la tratament și servicii medicale de calitate.

Responsabilii din domeniul sănătății urmează să prezinte în termen de 2 săptămâni propuneri concrete de modificare a cadrului normativ existent la aplicarea adaosului comercial la medicamente. Aplicarea adaosului comercial diferențiat în procesul de formare a prețurilor la medicamente este un mecanism eficient, care contribuie la majorarea accesibilității economice, în special a medicamentelor costisitoare.

Necesitatea implementării unui sistem de adaosuri regresive la medicamente a fost menționată și de Organizația Mondială a Sănătății în studiul ”Accesibilitatea fizică și economică a medicamentelor în Republica Moldova”. Potrivit OMS, circa 70% din ”plățile de buzunar” pentru sănătate în Republica Moldova sunt achitate de cetățeni pentru medicamente.

101
Tagurile:
Premier, Pavel Filip, medicamente
Tematic
O femeie a fost reținută pe Aeroportul Chișinău: Iată ce avea în geantă
Victoria Basiul

Sărbătoare pentru dansatorii din Moldova - detalii

40
(reînnoit 19:25 19.10.2020)
Federația Dansului Modern şi de Estradă din Moldova a împlinit 18 ani de activitate. Despre rezultate, proiecte și planuri de viitor am aflat de la președinta Federației, Victoria Basiul.
Sărbătoare pentru dansatorii din Moldova

Sute de dansatori moldoveni din cadrul Federației Dansului Modern şi de Estradă au contribuit pe parcursul anilor la creșterea popularității țării noastre în întreaga lume. Rezultatele fructuoase însă nu a fost obținute atât de ușor, iar în spatele succesului sunt ore întregi de muncă, antrenamente și nopți nedormite.

"Au fost niște ani foarte interesanți, plini de experiențe. Am învățat din propriile greșeli și am știut să demonstrăm că prin ambiție, sârguință și multă stăruință putem reuși orice", a declarat pentru Sputnik Victoria Basiul.

Potrivit ei, cea mai grea perioadă din toți anii de activitate a fost carantina. Însă chiar și în aceste condiții, dansatorii noștri nu și-au permis să-și schimbe complet modul de viață și au găsit soluții pentru a-și menține forma fizică, fiind îndrumați de profesorii de dans. Aceștia făceau antrenamentele online – prima experiență în acest sens.

Mai mult, Victoria Basiul a menționat că pentru prima oară a reușit să organizeze și o competiție internațională de excepție - Online Open Street&Show Dance Moldavian Cup 2020. Astfel, tinerii dansatori din diverse țări ale lumii au participat la această competiție unică.

Victoria Basiul susține că este mult prea devreme să construiască planuri de viitor. Cert este că dansatorii se bucură că au revenit în sală, iar acum nu le rămâne decât să primească plăcere de la dans și să-și adune forțele pentru eventualele competiții și campionate ce se vor desfășura în viitor. Unul dintre acestea ar fi Campionatul Mondial al Dansului Modern și de Estradă, transferat pentru anul 2021.

Amintim că în anul 2019, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 din top 38 de țări după rezultatele obținute în cadrul campionatelor europene și mondiale de dans.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
competiții, dansator


Загрузка...
Bărbat cu mască de protecție

Savanții au numit un nou simptom al infecției cu coronavirus

241
(reînnoit 15:46 19.10.2020)
Savanții Colegiului Universitar din Londra și ai Comitetului Național Regal au identificat un nou simptom al coronavirusului.

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Potrivit savanților, odată cu simptomele deja cunoscute ale coronavirusului, cum ar fi tusea, pierderea simțurilor olfactiv și gustativ, despre infectare pot vorbi și unele modificări ale auzului, scrie RIA Novosti cu referire la Daily Express.

Cercetătorii au ajuns la astfel de concluzii după ce au studiat simptomele pacienților care au fost confirmați cu COVID-19. Unii dintre aceștia s-au plâns la etapa incipientă a bolii de tinitus – țiuit și alte zgomote în urechi, în condițiile în care nu au existat niciun fel de cauze obiective pentru apariția acestora. Te asemenea, au fost atestate cazuri când aceste simptome nu dispăreau nici în fazele târzii ale infectării, iar în cazurile grave ale bolii duceau chiar la pierderea completă a auzului.

În acest context, savanții au chemat medicii sa acorde atenție la orice schimbări care țin de auzul pacienților și să ia măsuri preventive pentru tratarea acestora în cazul diagnosticului de COVID-19.

Totodată, cercetătorii recunosc că tinitusul poate apărea și în cazul altor boli. De aceea, se poate vorbi despre acesta ca despre un simptom al coronavirusului doar în cazul existențe și altor semne, mai răspândite, ale bolii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

241
Tagurile:
simptome, coronavirus, COVID-19
Tematic
Băsescu: România să ceară Moscovei vaccinul anti-COVID-19
Câți elevi și profesori din Capitală sunt infectați cu COVID-19


Загрузка...
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

0
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...