CHIȘINĂU, 2 ian – Sputnik. Savanții au constatat că produsele lactate influențează pozitiv asupra sistemului cardiovascular, informează RIA Novosti.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, pe lângă lapte, carnea precum și alte produse sănătoase cu un conținut bogat de grăsimi sunt benefice pentru inimă.
„Rezultatele noastre demonstrează că produsele lactate sunt folositoare pentru inimă ele fiind un factor al longevității. Această constatare diferă de recomandările actuale ale nutriționiștilor”, afirmă unul dintre autorii studiului, Salim Iusuf, de la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada.
Grupul de savanți a efectuat cercetările pe un lot de 218 mii de persoane din peste 50 de țări. Pacienții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de conținutul rației lor alimentare. S-a dovedit că participanții care au consumat multe fructe, legume, nuci, leguminoase, pește, carne și lactate aveau cel mai mic risc de dezvoltare a maladiilor cardiovasculare și moarte prematură.
Totodată, s-a constatat că produsele lactate și carnea neprocesată sunt benefice pentru inimă.
BUCUREȘTI, 7 mart - Sputnik. Ministerul Japonez al Sănătății a anunțat al doilea caz de anafilaxie după vaccinarea cu preparatul companiei americane Pfizer.
Incidentul i s-a întâmplat unei femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. La 25 de minute după injecție, a început să tușească, să scadă febra și tensiunea arterială, dificultăți de respirație și mâncărime. Femeii i s-au administrat medicamente, după care aceste simptome au dispărut.
Ministerul Sănătății a menționat că pacientul „nu are boli concomitente” care ar putea provoca o reacție alergică și a sugerat că ar putea exista o legătură cu vaccinul.
Primul caz de anafilaxie după vaccinarea cu vaccinul Pfizer a fost raportat în Japonia pe 5 martie. Atunci, reacția alergică s-a manifestat la o femeie cu vârsta cuprinsă între 30 si 40 de ani, care suferă de astm.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Vaccinul anti-COVID este colacul de salvare pentru întreaga omenire. Totuși, imunizarea nu este obligatorie în țara noastră, iar moldovenii au o mulțime de dubii cu referire la efectele vaccinului anti-COVID. Printre cele mai răspândite zvonuri sunt cele precum că vaccinul de fapt nu va acționa și nu va proteja organismul de viruși. Unii spun că acesta nu a reușit să fie testat în timp, iar șirul afirmațiilor continuă încă cu zeci de păreri.
Potrivit doctorului habilitat în științe, șefului catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisăcaru, aceste sunt niște păreri nefondate, iar faptul că sunt răspândite cu o viteză uimitoare în societate nu va salva situația epidemiologică din țara noastră.
”Sunt niște dubii prostești. Prea mult le atragem atenția celor ce au aceste gânduri. Ele sunt răspândite intenționat. Vaccinurile au salvat lumea de diferite maladii. Dacă nu erau ele, credeți-mă că nu mai ajungeam până aici”, a declarat el.
În același timp, epidemiologul Ala Tocarciuc a făcut câteva precizări pentru oamenii care sunt sceptici față de vaccinare și refuză categoric imunizarea împotriva COVID-19, pentru că se tem de efecte adverse.
„Trebuie să ne uităm la riscuri - riscuri cu vaccin și riscuri fără vaccin. Care risc este mai mare? Riscul să ne îmbolnăvim fără vaccin și să facem o formă gravă este mai mare decât riscul efectelor adverse ale vaccinului”, a declarat pentru Sputnik Ala Tocarciuc.
Expertul susține că trebuie să atragem atenția la statistici și a invocat în acest sens exemplul Israelului.
„Deja peste 200 de milioane de oameni sunt vaccinați. Trebuie să vedem câte milioane de oameni au primit vaccinul AstraZeneca, care a ajuns la noi și câte efecte adverse au fost înregistrate. În Israel campania de vaccinare este în plină desfășurare. Și acolo mai întâi de toate au fost vaccinați medicii. În rezultat, scăzut cu 80 la sută nivelul de infectare în rândul angajaților din sistemul medical. Deci vaccinul este eficient”, a remarcat Ala Tocarciuc.
Alexandru Botizatu, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a fost primul moldovean vaccinat în țara noastră. Medicul spune că printre reacțiile pe care le-a avut după prima doză de administrare a vaccinului a fost o slăbiciune ușoară și o senzație mică de durere la locul injectării.
"Sunt niște reacții la care m-am așteptat, dar în linii generale starea este de nota zece. Suntem optimiști și asta ne dă o speranță", a declarant în cadrul emisiunii Sputnik Matinal, Alexandru Botizatu.
Amintim că în Moldova campania de vaccinare a început în data de 2 martie. De la începutul campaniei de imunizare, în Republica Moldova, 5 066 de lucrători medicali au fost deja vaccinați împotriva COVID-19. Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că luni, 8 martie, un dolar american echivalează cu 17,57 lei, un euro - cu 21,15 lei, o hrivnă ucraineană – 63 de bani, un leu românesc - 4 lei și 33 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 23 de bani.
În comparație cu săptămâna trecută, un dolar a crescut cu un ban, euro a pierdut patru bani, iar leul românesc e mai ieftin cu un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească rămân la aceeași valoare.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova