La spital

Câte milioane vor achita moldovenii pentru sănătate în 2019

179
(reînnoit 11:38 09.11.2018)
Cea mai mare parte a acumulărilor la bugetul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, le vor constitui primele AOAM în formă de contribuţie procentuală.

CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Guvernul a aprobat proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2019, pe care urmează să-l trimită în Parlament pentru examinare și adoptare.  

Documentul prevede pentru anul viitor venituri în valoare de 7 miliarde 326 de milioane de lei şi cheltuieli în sumă de peste 7 miliarde 526 de  milioane de lei, cu un deficit de 200 de milioane de lei. Comparativ cu anul în curs, este prognozată majorarea veniturilor în fonduri cu 10 procente şi a cheltuielilor - cu 13 la sută.

Cei mai mulți bani în bugetul de sănătate vor fi acumulați de la cetățeni

Cea mai mare parte a acumulărilor la bugetul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, peste 4 miliarde 360 de milioane de lei, le vor constitui primele AOAM în formă de contribuţie procentuală. Transferurile din bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern vor fi de circa 2 miliarde 719 milioane de lei, iar veniturile din primele în sumă fixă sunt planificate în sumă de 106 milioane 600 de mii de lei.

Conform proiectului, în 2019, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă este păstrată la nivelul anilor 2014-2018 şi va constitui 4 056 de lei. De asemenea, vor fi menţinute reducerile de 50 la sută pentru majoritatea categoriilor de plătitori, 60 la sută pentru persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă de comerţ fără a constitui o formă organizatorico-juridică şi 75 la sută pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă la achitarea primei în sumă fixă până la 1 aprilie 2019.

Prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va rămâne la fel de 9 procente, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5 la sută.

Transferurile de la bugetul de stat pentru realizarea programelor naţionale de asigurare a bolnavilor cu diabet zaharat cu preparate antidiabetice sunt prevăzute în sumă de peste 72 de milioane de lei. Totodată, transferurile de la bugetul de stat în FAOAM pentru realizarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătăţii” vor constitui circa 39 de milioane 786 de mii de lei.

Unde vor fi cheltuite milioane din fondurile AOAM

Aproape 97 de procente din totalul cheltuielilor fondurilor AOAM, peste 7 miliarde 333 de milioane de lei, vor fi utilizate din fondul de bază pentru procurarea serviciilor medicale. Astfel, se prevede majorarea cu aproape 143 de milioane 764 de mii de lei faţă de anul curent a cheltuielilor pentru asistenţa medicală primară. Majorarea respectivă va asigura acoperirea inclusiv a stimulentelor pentru prestatorii de asistenţă medicală primară care vor exercita independent profesiunea de medic de familie.

Cu 23,8 procente se vor majora şi cheltuielile pentru asistenţa medicală specializată de ambulatoriu, cu 14,8 la sută - cele pentru asistenţa medicală spitalicească şi cu 14,6 procente pentru îngrijirile medicale la domiciliu.

În acelaşi timp, cu câte circa 10 la sută va creşte volumul mijloacelor financiare destinate asistenţei medicale urgente prespitaliceşti, precum şi serviciilor de înaltă performanţă.

Ce servicii medicale vor fi achitate din poliță

Majorarea veniturilor fondurilor AOAM va permite creşterea volumului de servicii medicale acordate persoanelor asigurate. În anul viitor, din acest buget urmează a fi acoperit un număr mai mare de cazuri tratate în cadrul programelor speciale, cum ar fi operaţii de cataractă, protezări de şolduri şi genunchi, operaţii pe cord, efectuate la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. De asemenea, în cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu urmează a fi finanţate mai multe dispozitive medicale de monitorizare a glicemiei la copii, medicamente şi consumabile achitate suplimentar, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă etc.

Pentru anul viitor, 70 de milioane de lei au fost planificate în fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale.

În fondul de profilaxie sunt prevăzute 27 de milioane de lei, iar în cel de rezervă – 13 milioane.

179
Tagurile:
buget, Medicină, Sănătate, polița medicală
Tematic
Polița medicală, așa cum a fost până acum, nu va mai exista
Polița medicală în Moldova va fi înlocuită cu un număr de asigurare
Polița medicală sau pușcăria. Ce aleg moldovenii
Vladimir Putin

Putin a dispus începerea vaccinării în masă împotriva COVID-19

83
(reînnoit 16:46 02.12.2020)
Președintele Rusiei a dispus ca procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului să înceapă săptămâna viitoare.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin i-a încredințat vicepremierului Tatiana Golikova să înceapă săptămâna viitoare procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului.

După cum a precizat șeful statului rus, el a discutat anterior cu Golikova și cu prim-ministrul Mihail Mișustin despre ritmul de producere a preparatelor anti-COVID-19.

​”Știu că peste două milioane de doze au fost deja produse în țara noastră sau vor fi produse în următoarele câteva zile, producția primului vaccin înregistrat din lume împotriva infecției cu coronavirus ”Sputnik V” va atinge acest nivel. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a începe, dacă nu vaccinarea de masă, atunci una la scară largă și, desigur, după cum s-a convenit, în primul rând, în rândul a două grupuri de risc - medicii și profesorii”, a spus Putin în timpul unei videoconferințe dedicate deschiderii centrelor medicale multifuncționale ale Ministerului Apărării.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

După cum a raportat ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, vaccinarea a început la sfârșitul lunii noiembrie - grupurile de risc includ lucrătorii din domeniul sănătății, cadrele didactice, precum și persoanele în vârstă și cei care suferă de diabet, obezitate și hipertensiune.

Potrivit lui Murașko, în 2021 numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului va putea ajunge la zeci de milioane de oameni.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 va fi efectuată în mod voluntar și în mai multe etape - ținând cont de „geografia țării” și de caracteristicile de păstrare a medicamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
Putin, COVID-19, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Venezuela cumpără 10 milioane de doze de vaccin din Rusia
Zeci de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară


Загрузка...
Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа

Vaccinul rusesc ”Sputnik V” va fi prezentat la ONU

59
(reînnoit 09:05 02.12.2020)
Evenimentul virtual consacrat vaccinului anti-CPVID va avea loc în marja sesiunii speciale a Adunării Generale a ONU.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Marți, 2 decembrie, reprezentanța Rusiei la ONU și ministerul Sănătății vor face o prezentare a vaccinului”Sputnik V” împotriva coronavirusului.

La eveniment vor participa șeful Ministerului Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, directorul Fondului Rus pentru Investiții Directe, Kiril Dmitriev”, a comunicat pentru RIA Novosti purtătorul de cuvânt al reprezentanței permanente Fiodor Strjijovski.

El a adăugat că acțiunea virtuală ”Sputnik V: vaccin împotriva COVID-19” va avea loc în marja sesiunii speciale a Adunării Generale a ONU. În cadrul ședinței va fi prezentată o informație mai detaliată despre preparatul rusesc, a explicat interlocutorul agenției.

La sfârșitul verii, Ministerul rus al Sănătății a înregistrat primul vaccin din lume de profilaxie a COVUD-19, elaborat în cadrul Institutului de Cercetări Științifice de Epidemiologie și Microbiologie ”Gamalei”. Acesta a fost numit ”Sputnik V”. El a fost creat în baza platformei vectorilor adenovirali umani. Avantajul principal al vaccinului creat prin această metodă  este siguranța, eficiența și lipsa unor urmări negative de durată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
ONU, prezentare, Vaccinul Sputnik V, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane
În ce condiții ar putea ajunge în Italia vaccinul rusesc Sputnik V


Загрузка...
Diana Eșanu

Medic-cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

0
(reînnoit 18:15 02.12.2020)
Pe reţelele de socializare au apărut mai multe informaţii false precum că cei care au unele probleme ce ţin de funcționarea inimii ar trebui să renunţe la medicamente. Cardiologul Diana Eșanu dezminte aceste zvonuri și vine cu câteva recomandări.
Medic-cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul-cardiolog Diana Eșanu a menționat că de la începutul pandemiei au circulat zvonuri precum că cei care au unele probleme ce ţin de activitatea inimii ar trebui să renunţe la medicamente.

Specialistul spune că unele persoane au renunța în totalitate la preparate, iar în rezultat numărul celor care acuză complicații ale bolii a crescut simțitor.

"S-a demonstrat științific că renunțarea la aceste preparate duce la acutizarea bolilor și înrăutățirea stării pacienților. Aceștia trebuie să continue să administreze preparatele antihipertensive sau cele legate de sistemul cardiovascular pentru a menține o stare normală și a nu ajunge la acutizări", a subliniat medicul-cardiolog.

În paralel cu tratamentul medicamentos, pacienții trebuie să adopte și un stil de viață sănătos: efort fizic moderat, alimentație echilibrată, evitarea stresului și un regim de somn de 7-8 ore pe zi.

Diana Eșanu susține că vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar odată cu înaintarea crește și riscul apariției de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri proaste pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medicamente, cardiolog, medic
Tematic
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor


Загрузка...