La spital

Câte milioane vor achita moldovenii pentru sănătate în 2019

176
(reînnoit 11:38 09.11.2018)
Cea mai mare parte a acumulărilor la bugetul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, le vor constitui primele AOAM în formă de contribuţie procentuală.

CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Guvernul a aprobat proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2019, pe care urmează să-l trimită în Parlament pentru examinare și adoptare.  

Documentul prevede pentru anul viitor venituri în valoare de 7 miliarde 326 de milioane de lei şi cheltuieli în sumă de peste 7 miliarde 526 de  milioane de lei, cu un deficit de 200 de milioane de lei. Comparativ cu anul în curs, este prognozată majorarea veniturilor în fonduri cu 10 procente şi a cheltuielilor - cu 13 la sută.

Cei mai mulți bani în bugetul de sănătate vor fi acumulați de la cetățeni

Cea mai mare parte a acumulărilor la bugetul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, peste 4 miliarde 360 de milioane de lei, le vor constitui primele AOAM în formă de contribuţie procentuală. Transferurile din bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern vor fi de circa 2 miliarde 719 milioane de lei, iar veniturile din primele în sumă fixă sunt planificate în sumă de 106 milioane 600 de mii de lei.

Conform proiectului, în 2019, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă este păstrată la nivelul anilor 2014-2018 şi va constitui 4 056 de lei. De asemenea, vor fi menţinute reducerile de 50 la sută pentru majoritatea categoriilor de plătitori, 60 la sută pentru persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă de comerţ fără a constitui o formă organizatorico-juridică şi 75 la sută pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă la achitarea primei în sumă fixă până la 1 aprilie 2019.

Prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va rămâne la fel de 9 procente, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5 la sută.

Transferurile de la bugetul de stat pentru realizarea programelor naţionale de asigurare a bolnavilor cu diabet zaharat cu preparate antidiabetice sunt prevăzute în sumă de peste 72 de milioane de lei. Totodată, transferurile de la bugetul de stat în FAOAM pentru realizarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătăţii” vor constitui circa 39 de milioane 786 de mii de lei.

Unde vor fi cheltuite milioane din fondurile AOAM

Aproape 97 de procente din totalul cheltuielilor fondurilor AOAM, peste 7 miliarde 333 de milioane de lei, vor fi utilizate din fondul de bază pentru procurarea serviciilor medicale. Astfel, se prevede majorarea cu aproape 143 de milioane 764 de mii de lei faţă de anul curent a cheltuielilor pentru asistenţa medicală primară. Majorarea respectivă va asigura acoperirea inclusiv a stimulentelor pentru prestatorii de asistenţă medicală primară care vor exercita independent profesiunea de medic de familie.

Cu 23,8 procente se vor majora şi cheltuielile pentru asistenţa medicală specializată de ambulatoriu, cu 14,8 la sută - cele pentru asistenţa medicală spitalicească şi cu 14,6 procente pentru îngrijirile medicale la domiciliu.

În acelaşi timp, cu câte circa 10 la sută va creşte volumul mijloacelor financiare destinate asistenţei medicale urgente prespitaliceşti, precum şi serviciilor de înaltă performanţă.

Ce servicii medicale vor fi achitate din poliță

Majorarea veniturilor fondurilor AOAM va permite creşterea volumului de servicii medicale acordate persoanelor asigurate. În anul viitor, din acest buget urmează a fi acoperit un număr mai mare de cazuri tratate în cadrul programelor speciale, cum ar fi operaţii de cataractă, protezări de şolduri şi genunchi, operaţii pe cord, efectuate la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. De asemenea, în cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu urmează a fi finanţate mai multe dispozitive medicale de monitorizare a glicemiei la copii, medicamente şi consumabile achitate suplimentar, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă etc.

Pentru anul viitor, 70 de milioane de lei au fost planificate în fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale.

În fondul de profilaxie sunt prevăzute 27 de milioane de lei, iar în cel de rezervă – 13 milioane.

176
Tagurile:
buget, Medicină, Sănătate, polița medicală
Tematic
Polița medicală, așa cum a fost până acum, nu va mai exista
Polița medicală în Moldova va fi înlocuită cu un număr de asigurare
Polița medicală sau pușcăria. Ce aleg moldovenii
Organiza'ia Mondială a Sănătății

OMS a anunțat care este țara care poate fi model de luptă împotriva COVID-19

131
Organizația Mondială a Sănătății consideră că Vietnamul și sistemul său de sănătate este unul care poate fi un exemplu și pentru alte state în lupta cu coronavirusul.

CHIȘINĂU, 3 aug - Sputnik. Șeful grupului tehnic al Unității de Boli Emergente din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove, a lăudat acțiunile autorităților vietnameze privind combaterea răspândirii infecției cu coronavirus și a numit acest stat drept exemplu de urmat pentru alte țări.

”Acționează rapid și atotcuprinzător, au un sistem care ar putea ajuta ca să ia acest focar sub control. Este ceea ce trebuie să vedem în toate țările”, a spus Maria Van Kerkhove în timpul unei conferințe de presă, adăugând că Vietnamul are o experiență vastă în lupta împotriva bolilor infecțioase.

"Fiind o țară care a avut de suportat o sarcină foarte mică și o mortalitate scăzută, nu lasă nicio șansă acestui lucru (focar - ed.) Și fac tot posibilul pentru a preveni producerea unui incident major”, a spus Michael Ryan, vorbind despre noul focar de coronavirus din Vietnam.

Mai devreme se știa că autoritățile orașului vietnamez Da Nang, care a fost locul de răspândire a noului coronavirus în Vietnam, intenționează să testeze întreaga populație pentru COVID-19 - aproximativ 1,1 milioane de oameni.

Vineri, 31 iulie, Vietnam a înregistrat primul său deces cauzat de coronavirus în această pandemie. Un nou focar de infecție a început în orașul de coastă Da Nang la trei luni de la depistarea unei infecții anterioare în țară.

Cele mai recente date despre situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Tagurile:
coronavirus, modele, Vietnam
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Testele la COVID-19 și la anticorpi vor fi acoperite de polița de asigurare - Detalii


Загрузка...
mască

Ce pericol prezintă echipamentele de protecție împotriva COVID-19

69
Măștile și mănușile au devenit un ”accesoriu” de nelipsit din viața ficărui om de la începutul pandemiei de COVID-19. Cât de periculoase sunt aceste echipamente din plastic pentru mediu și cum sunt gestionate lucrurile în țara noastră.

CHIȘINĂU, 3 aug - Sputnik. Măștile, mănușile și echipamentele de protecție au devenit indispensabile pe timp de pandemie. Aceste ”accesorii” ne protejează și sunt necesare, dar toate sfârșesc la un moment dat, în cel mai bun caz, într-un spațiu de depozitare sau aruncate la voia întâmplării pe stradă sau în spațiile verzi.

Astfel, pandemia de COVID - 19 aduce pe lângă frică și neliniște și o serie de noi provocări în fața efortului de a reduce poluarea cu deșeuri din plastic. Ecologiștii consideră că, pe fundalul crizei provocate de coronavirus, poluarea cu articole din plastic înflorește. În țara noastră nu există deocamdată un mecanism de gestionare a deșeurilor medicale de la persoanele fizice.  

”Cea mai mare problemă legată de deșeurile coronavirusului este că oamenii aruncă măștile și mănușile la voia întâmplării. Nu există deocamdată posibilitatea ca să fie organizată o colectare selectivă a acestor. Prin urmare, există un risc foarte înalt de poluare a mediului cu produse din plastic. Acestea foarte greu degradează și sunt un real pericol pentru mediu”, a precizat pentru Sputnik Moldova șeful  Direcției control gestionare deșeuri și substanțe chimice, Veronica Focșa.

Echipamentele de protecție împotriva COVID-19, care sunt folosite în spitalele din Republica Moldova, sunt evacuate de agenții economici autorizați. Acestea sunt depozitate separat și există un control asupra lor.

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, dă asigurări că există proiecte care sunt în proces de negociere care țin de prelucrarea deșeurilor. 

”Ministerul a reușit să negocieze proiecte de asistență tehnică care vor fi anume pe filiera asistenței medicale. Este vorba de proietul Băncii Mondiale, dar și proiectul CEP care este în proces de negociere. Proiectul CEP este anume componenta de dezvoltare a platformelor pentru prelucrarea deșeurilor locale și actualmente aceasta este o problemă. O problemă la nivel de țară. Noi ne propunem să existe un mecanism bine determinat”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Măștile și mănușile aruncate la voia întâmplării pe stradă crește și riscul de răspândire a infecției cu COVID-19.  Ministerul Sănătății a inițiat de mai multe ori campanii de informare în ceea ce privește modalitata de folosire a echipamentelor de protecție, felul în care trebuiesc scoase, dar și cum să fie aruncate la gunoi.

Masca de protecție împotriva COVID-19 se îndepărtează folosind tehnica adecvată. Nu atingeți partea din față, ci îndepărtați snururile din spate. După ce ați scos masca, depozitați-o într-o pungă și aruncați-o la gunoi. Ulterior trebuie să vă spălați imediat pe mâini cu apă și săpun.

Poluarea mediului acvatic cu măști și mănuși

Măștile și mănușile aruncate neglijent poluaiază și Marea Mediterană. Semnalul de alarmă este tras de o organizație neguvernamentală din Franța, potrivit BBC. Potrivit ONG-ului "Opération mer propre", în ultima perioadă scafandrii au descoperit mănuși și măști aruncate în largul Coastei de Azur.

Pe măsură ce tot mai multe țări din Europa au decis redeschiderea turismului, iar localnicii și turiștii sunt sfătuiți să poarte echipamente de protecție menite să oprească infectarea cu coronavirus, poluarea mărilor și a oceanelor este într-o continuă creștere.

“Aceste măști repezintă o situație recentă, vor apărea cu milioanele, așa că, atenție, este începutul unui nou tip de poluare”, a declarat Laurent Lombard, fondatorul organizației de mediu.

Ironia sorții constă în faptul că, în timp ce producem și aruncăm platisc pentru a lupta cu pandemia de COVID -19, care amenință sănătatea lumii întregi, contibuim trepat la adâncirea unei alte crize.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
COVID-19, Protecție, echipamente
Tematic
Reprezentant OMS: Doar purtând mască nu suntem protejați de COVID-19


Загрузка...
Tomate

Ce pot planta moldovenii acum în grădină pentru a obține „a doua roadă” - expert

88
(reînnoit 14:42 04.08.2020)
Zilele acestea mai avem posibilitatea să plantăm în grădină anumite culturi agricole: verdețuri, cartofi, morcovi, varză, sfeclă roșie, castraveți, tomate. Petru Iliev, de la Institutul de Horticultură, a oferit detalii pentru Sputnik.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. La acest început de august încă mai avem posibilitatea să semănăm ori să plantăm în grădină unele culturi agricole pentru a obține o „a doua roadă”.

Ce culturi se pot dezvolta în condițiile Republicii Moldova până la primele înghețuri a precizat pentru Sputnik Petru Iliev, șeful Secției de ameliorare a cartofului și legumelor din cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare.

Potrivit specialistului, cea mai bună perioadă pentru semănatul sau plantarea culturilor ce ne-ar asigura „a doua roadă” este în Republica Moldova sfârșitul lunii iunie – mijlocul lunii iulie. Dar și la acest început de august mai avem șansa să ne valorificăm lotul agricol de pe lângă casă, semănând în special verdețuri.

Pătrunjelul, mărarul, țelina pentru frunze, leușteanul etc. vor reuși să se dezvolte până se răcește vremea. 

Dar și culturile mai serioase au o șansă, cu condiția să plantăm răsaduri crescute în sere.

Petru Iliev mai recomandă plantarea cartofilor încolțiți, a sfeclei roșii, a morcovului timpuriu. După recoltare, aceste legume nu vor fi bune de păstrat pentru iarnă, dar vor fi potrivite pentru consumul curent. 

Mai avem posibilitatea să plantăm în grădină răsad de varză, castraveți și roșii.

Suficient irigate, toate acestea ne vor umple mesele de sărbătoare în toamnă, când în Republica Moldova sunt sărbătorite hramurile localităților.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
roada, gradina, moldovenii
Tematic
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Amar, dar bun: Produsul alimentar pe care au început să-l cumpere moldovenii - Video


Загрузка...